Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar protiv Nade na početku povijesne sezone

09.09.2011. 22:00
Zadar protiv Nade na početku povijesne sezone


Glavni nam je cilj pružiti što bolju igru protiv objektivno jačih i iskusnijih momčadi u službenom nadmetanju na najvišoj razini, što će za nas biti neprocjenjivo važno iskustvo – kaže Zlatko Vunjak, trener


Utakmicom protiv Nade na Starom placu u  Splitu, ove će subote ragbijaši  Zadra zabilježiti još jedan  važan dan u razmjerno kratkoj povijesti kluba. Naime, riječ je o prvom nastupu u  društvu hrvatskih prvoligaša u  kojemu će se Zadrani nadmetati prvi put od svog osnutka. Podsjetimo, od ove sezone hrvatska će ragbi liga  brojati čak osam klubova koji  će se nadmetati u dvije regionalne skupine, Sjever i Jug,  a zahvaljujući toj promjeni u  sustavu natjecanja u elitnom  hrvatskom ragbi natjecanju  našlo se mjesta i za zadarsku  momčad koja će tako ove sezone u službenim utakmicama biti u prigodi odmjeriti  snage s najjačim hrvatskim  klubovima.
Promjena sustava unijet će  novu dinamiku u prvoligaški  ragbi te će u svakom slučaju  doprinijeti popularizaciji ovoga sporta koji je posljednjih  godina u Hrvatskoj u velikom  uzletu.
Korak naprijed
Za stratega zadarske  momčadi Zlatka Vunjaka  nastupanje u konkurenciji s  najjačim hrvatskim  momčadima korak je naprijed za zadarski ragbi i klub.  Pritom rezultatska očekivanja nisu u prvom planu, već  je to korak naprijed u razvoju momčadi i kluba.
– Nastupat ćemo bez prevelikog rezultatskog imperativa. Glavni nam je cilj  pružiti što bolju igru protiv  objektivno jačih i iskusnijih  momčadi u službenom nadmetanju na najvišoj razini,  što će za nas biti neprocjenjivo važno iskustvo. Svakako, imperativ je i dodatno  homogenizirati momčad,  pružiti što bolje igre i pokušati iznenaditi nekoga od  favorita – ističe Vunjak.
Svakako, s obzirom na odnose snaga među klubovima, sve osim prvog mjesta  Nade u južnoj regiji bilo bi  veliko iznenađenje. U tom  svjetlu valja promatrati i današnju utakmicu Zadra protiv najsnažnije hrvatske  momčadi.
– Objektivno, u subotu  protiv Nade nemamo što rezultatski tražiti, s obzirom  da se radi o trenutačno najjačoj momčadi u Jugoistočnoj Europi. No, službeni  sraz s njima bit će izvrstan  test naših vlastitih snaga i  mogućnosti, pri čemu ćemo  svakako nastojati parirati  što boljom igrom koliko to  bude moguće – dodaje Vunjak.
Povratnici Eškinja i Bračić
Također, i Sisak i Makarska rivijera favoriti su za  drugo i treće mjesto u odnosu na Zadrane koji će, kao  debitanti u prvoligaškom  društvu, “vrebati” iznenađenje upravo protiv ovih  dviju momčadi. Dosadašnje  utakmice pokazale su da im  Zadar objektivno može parirati, a u novu sezonu  momčad kreće ojačana za  neka nova, ali i neka već od  ranije poznata imena.
– U klub su se vratili naši  prvotimci Eškinja i Bračić,  igrači skupa, koji su prošle  sezone posuđeni Sinju kako  bi osjetili”prvoligašku razinu. Obojica su se afirmirali u  sinjskoj momčadi, gdje su se  uspješno nametnuli te nam  je njihov povratak za ovu  sezonu od iznimne važnosti.  Također, doveli smo još nekoliko iskusnih igrača iz Sinja koji će, iako su na zalazu  igračke karijere, svojim iskustvom doprinijeti našoj  igri – zaključuje Vunjak.
U svakom slučaju, očekuje  nas vrlo zanimljiva ragbijaška jesen, uz poziv svim  zadarskim ljubiteljima ragbija da podrže svoj klub u  domaćim utakmicama protiv  najjačih hrvatskih sastava.
Raspored 1. kola (subota): Sisak – Vilani (16 sati),  Nada – Zadar (17), Zagreb –  HARK Mladost (17), Sinj –  Makarska rivijera (17.30).


Sustav natjecanja




Uz Zadar, ove će jeseni u Prvoj ligi – jug nastupati još i višegodišnji hrvatski i regionalni prvak Nada iz Splita te Sinj i Makarska rivijera, momčadi dobro poznate Zadranima sa brojnih turnira i neslužbenih susreta, ali i iz službenih utakmica u drugoj ligi. Istovremeno, u Prvoj ligi – sjever natjecat će se Mladost, Zagreb, Vilani i Sisak. Obje regionalne lige igraju se dvokružno, a tri najbolje momčadi iz svake regije kvalificirat će se u doigravanje koje je predviđeno u proljeće 2012. Prvoplasirani klubovi igrat će izravno u polufinalu, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u međusobnim dvobojima odlučiti o ostala dva polufinalista. O prvaku Hrvatske na kraju će odlučiti po dvije polufinalne i dvije finalne utakmice.