Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrane respektiramo, ali u dobrom smo ritmu

09.09.2011. 22:00
Zadrane respektiramo, ali u dobrom smo ritmu


Dobro radimo, iz kola u kolo se dižemo, imamo dosta samopouzdanja. Vjerujem da ćemo se vratiti sretni i zadovoljni iz Zadra – kaže desna ruka trenera Alena Horvata


Daniel Šarić, pomoćni trener “bijelih” i bivši  trofejni kapetan (dva Kupa  Hrvatske!), dobrano se zamislio nad pitanje da li je  ikada za igračke karijere odnio sva tri boda iz Stanova.  Vjerojatno jest, ali u dresu  Croatije. A Rijeke?
– Iskreno ne sjećam se!
Nije. Jer Rijeka je slavila  samo dvaput u HNL-i u Zadrovu dvorištu. Prvi put  1998. godine (kada je Šarić  bio bio u Dinamu), drugi put  deset godina kasnije kada je  Šarić okončano svoju bogatu  igračku karijeru.
– Stanovi su definitivno  teško gostovanje, maksimalan respekt prema Zadranima, koji su potpuno druga  ekipa kada igraju doma pred  svojim navijačima. Ali, mi  smo u dobrom momentu, jako dobro radimo, iz kola u  kolo se dižemo, imamo dosta  samopouzdanja. Vjerujem  da ćemo se vratiti sretni i  zadovoljni iz Zadra.
Stanka je dobro došla da se  fizički dignete, ali i popravite  neke svari u igri?
– Stanka je uvijek prilika  da se neke stvari poprave.  Vjerujem da smo uspjeli u  tome da ćemo spremni  dočekati nastavak prvenstva. Kažem, izgledamo dosta dobro, a važno je da imamo izvanrednu atmosferu.
Često se u nogometnom  svijetu govori o dobroj atmosferi. No, vi ste dovoljno  dugo u klubu da možete realno oslikati raspoloženje?
– Atmosfera je zbilja dobra,  ali mislim da to ne osjećamo  sami mi koji smo unutra već i  svi koji su oko momčadi i  kluba. Uostalom, na svim  našim utakmicama vlada jako dobro ozračje.
Napadači će proraditi
Koje je najlakše sačuvati  nastavkom pozitivnog niza?
– Definitivno. Puno radimo  na tome od početka prvenstva, sigurno da je lakše  dečkima i cijeloj ekipi kada  oko nje vlada pozitivno  ozračje.
Još kada bi napadači proradili…
– Istina, napadači nisu zabijali u ovih šest kola, ali mi  smo unatoč tome osvajali bodove. I to je dobro. Dakle,  nije se to osjetilo na bodovnom planu. Moram reći da  svi naši napadači jako puno  rade za momčad, sudjeluju u  fazi obrane. Vjerujem da će  uskoro stići i njihovi golovi.
U posljednje vrijeme obnašate i funkciju prevoditelja, predstavljate više od  desne Horvatove ruke kada  je u pitanju rad s trojicom  meksičkih igrača?
– Imao sam tu sreću da sam  dobro naučio španjolski kada  sam  igrao u “Sportingu” iz  Gijona. Kasnije sam u  Grčkoj i Zagrebu često imao  prilike govoriti španjolski jer  je uvijek u momčadi bilo  Južnoamerikanaca. Isto tako  i dok sam bio na Kantridi u  momčadi su bili Španjolac  Tonito, pa Argentinac Fernandez… Recimo da sam  imao priliku cijelo vrijeme  održavati formu. Dobro je za  svih da unutar stožera ima  netko tko može razbiti jezičnu barijeru s igračima koji  govore drugačijim jezikom.
Stariji pomoćnik
Meksikanci su se dosta brzo priviknuli na novu sredinu?
– I meni se čini. Mislili smo  da će biti više problema s  prilagodbom, no oni su se  iznenađujuće brzo uštaltali.  Međutim, velika je prednost  što su stigli potpuno spremni. U takvim okolnostima je  puno lakše adpatirati se na  novu sredinu i na novu ekipu.
Bili ste pomoćnik Zoranu  Vuliću, Nenadu Gračanu i   Elvisu Scoriji. Prvi put asistirate mlađem treneru što je  rijetkost u svijetu nogometa?
– Alen je mlađi od mene  godinu dana. Ali, bio sam i  prije pomoćni trener tako da  za mene to nije ništa neobično.
Horvat nerijetko kada  obrazlaže neke odluke govori u množini, očito jako vas  uvažava kao suradnika?
– Radimo zajedno, imamo  slične poglede na nogomet.  Zbilja jako puno pričamo,  rješavamo kolektivno probleme unutar stručnoga stožera.  Tu je naravno i profesor  Lješević. Djelujemo kao jedan skladan tim.


Butićev prijatelj




U Zadru vas čeka i dobar prijatelj, te bivši suigrači u  riječkom dresu iz one trofejne momčadi – Josip Jole  Butić?
– Jole je također uplovio u trenerske vode, vodi  juniore Zadra. Nismo se još čuli, ali sigurno će kao i  svake sezone navratiti do nas uoči utakmice – zaključio je Šarić.