Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zasjat će palac na Trpimirovoj

09.09.2011. 22:00
Zasjat će palac na Trpimirovoj


Vila “Tripalo”, secesijska građevina na Trpimirovoj obali koja je odnedavno vlasništvo slovačkog poduzetnika Ivana Petričeka iz Žiline Banove, prolazi kroz proces intenzivne obnove i restauracije. Novi vlasnik vile ispričao nam je kako je došlo do njegova zanimanja za ovu ljepoticu na Trpimirovoj obali.
– U Hrvatsku sam najprije počeo dolaziti u Makarsku, prije koje četiri godine. Zahvaljujući prijateljima koje imam ovdje, počeo sam tako i dolaziti u Zadar i kako sam prolazio ovuda i gledao, svidjelo mi se i molio sam svoje prijatelje da pogledaju ima li kakva lijepa kuća i, evo, dogodilo se. Ova mi se kuća svidjela čim sam je ugledao. Baš iz srca. Stupio sam u kontakt s gospodinom Manojlovićem i tako je proces započeo. Sve je rađeno po zakonskoj proceduri, nekretnina je najprije ponuđena Gradu i Županiji, kaže Petriček.
Radovi na uređenju Vile “Tripalo”, traju oko godinu dana i, kako je istaknuo Petriček, za njih su konzultirani konzervatori i ostale stručne službe jer je njegova želja da vila bude obnovljena onakvom kakva je bila. Najveći problem predstavljalo je stalno poplavljivanje zbog mora s nedaleke obale i vrulja sa sjeveroistočne strane objekta. Da bi se to spriječilo, cijela kuća je ograđena podzemnim opkopom. U opkop je potom ugrađen izolacijski materijal u kojem ima i vulkanskog pepela, čime su uspješno sanirani temelji vile, stari više od jednog stoljeća. Te radove, kao i sve vezane uz uređenje i zgrade i dvorišta provodile su zadarske tvrtke. Ivan Petriček vjeruje da bi radovi trebali biti gotovi do kraja studenoga. Vila se Ivanu Petričeku izuzetno svidjela i priznaje da bi u njoj volio živjeti stalno. Hoće li se to i ostvariti, ovisit će dosta i o njegovu dinamičnom poduzetničkom poslu.