Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Glazba povezala mlade iz četiri zemlje

Autor: Velimir Brkić

09.09.2012. 22:00
Glazba povezala mlade iz četiri zemlje

Foto: Velimir BRKIĆ



Glavni cilj ovog projekta bio je uključiti mlade ljude koji dijele istu strast za glazbom i podignuti koncert, koji je već postao tradicionalan, na jednu novu razinu. Stoga smo ove godine, osim što smo proširili projekt na još dvije zemlje, priredili čak dva koncerta – jedan u Banju te jedan u Biogradu na Moru, rekla je voditeljica Lucija Oštrić.
U Biogradu na Moru prošli je tjedan uspješno proveden još jedan projekt Europske unije, projekt razmjene mladih pod nazivom “Music culture 3”. Projekt vrijedan 15.000 eura financira se od strane Europske unije, odnosno Agencije za mobilnost i programe EU kroz program “Mladi na djelu”.
– Nositelj projekta je Udruga za razvoj zajednice “BNM” iz Biograda na Moru, a partneri na projektu su Mladinski center Dravinjske doline iz Slovenije, Plusco – youth organization iz Slovačke i Experimentáculo Associação Cultural iz Portugala. Svaka organizacija je sudjelovala na projektu sa sedam sudionika, uglavnom mladih u dobi od 18 do 25 godina, govori Lucija Oštrić, voditeljica projekta pri biogradskoj Udruzi za razvoj zajednice “BNM”.
Četiri miješane grupe
Tijekom ove razmjene 28 sudionika iz četiri različite europske zemlje, Slovačke, Portugala, Slovenije i Hrvatske, sastali su se zbog zajedničke ljubavi prema glazbi – univerzalnom jeziku mladih. Ovaj projekt je dao mladima različitih kulturnih, ekonomskih i socijalnih pozadina priliku za druženje i razmjenu glazbenog znanja i iskustva, ali i priliku da spoznaju međusobne različitosti i sličnosti kroz socijalizaciju i neformalno učenje.
– Sudionici su odmah po početku projekta bili podijeljeni u četiri miješane grupe koje su ujedno tvorile i četiri različita benda. Svaki je bend morao pripremiti pet pjesama – obrade četiri svjetski poznate pjesme i pokojeg domaćeg hita, te jednu autorsku na temu zdravog načina života, što je ujedno i jedan od godišnjih prioriteta programa “Mladi na djelu”, navodi Oštrić dodajući kako su mladi Europe bili smješteni u kampu “Sveti Dominik”.
Osim desetodnevnog druženja, razmjene iskustava i sviranja, sudionici su imali i nekoliko radionica na temu zdravog načina života, glazbe te što ona znači za njih. Također, posjetili su i Gradsku glazbu Biograd gdje su se upoznali s njenim članovima, saznali o povijesti te organizacije, ali i zasvirali neki novi instrument. Tijekom druženja u Biogradu, sudionici su imali i dva izleta. Posjetili su zaleđe Biograda, točnije Zadrugu Masvin u Polači gdje su imali prilike čuti o povijesti tog područja, probati nagrađivano maslinovo ulje Radoslava Bobanovića te naučiti o sortama vina koje on proizvodi. Tijekom izleta na otok Pašman, točnije Tkon, upoznali su otočni kraj i njihove običaje.
Koncerti u Biogradu i u Banju
– Jedan od glavnih rezultata ove razmjene mladih bila su dva uspješna koncerta, jedan u Banju na otoku Pašmanu, drugi u Biogradu. Prije oba koncerta, sudionici su prikazali video koji su snimali tijekom razmjene čime su se predstavili široj javnosti a posebice lokalnoj zajednici, ističe mlada voditeljica.
Inače, projekt “Music culture 3” nastavak je projekta “Music Culture” – projekta također financiranog iz programa “Mladi na djelu” iz 2010. godine, koji je okupio 28 glazbenika amatera iz Slovenije i Hrvatske koji su napravili sve pripreme za rock koncert. Godinu kasnije “Music Culture 2” proveden je u Biogradu na Moru i Slovenskim Konjicama u Sloveniji.
Ove godine, kaže, projekt se proširio na još dvije zemlje te projekt “Music culture 3” okuplja čak 28 profesionalnih i amaterskih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Portugala.
– Glavni cilj ovog projekta bio je uključiti mlade ljude koji dijele istu strast za glazbom i podignuti koncert, koji je već postao tradicionalan, na jednu novu razinu. Stoga smo ove godine, osim što smo proširili projekt na još dvije zemlje, priredili čak dva koncerta – jedan u Banju te jedan u Biogradu na Moru, zaključila je voditeljica Lucija Oštrić.