Još jednom će se pokazati visoka vrijednost hrvatske baštine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Hrvatska baština bit će prezentirana u 25 hrvatskih gradova

Obilježavanje Dana europske baštine ove će godine početi 11. rujna izložbom "Slike baštine - Između dokumentacije i umjetnosti" u Galeriji Klovićevi dvori. Dani europske baštine diljem Hrvatske donose niz aktivnosti, a upravo su njegovanje, otkrivanje, obnova baštine i raspoznavanje njezinih vrijednosti stalni posao Ministarstva kulture, iako je pomalo ostao u sjeni. O tome je govorio Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture na konferenciji za novinare, uz nadu da će ovogodišnja manifestacija još jednom pokazati visoku vrijednost hrvatske baštine. U obilježavanju Dana sudjeluju također i Društvo povjesničara umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti i Hrvatski restauratorski zavod.

U skopu Dana europske baštine do 7. listopada u 25 hrvatskih gradova održavat će se izložbe, predavanja, a konzervatorski odjeli predstavljat će svoje konzervatorsko-restauratorske projekte. Dodijelit će se i nagrade "Vicko Andrić" za postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, 22. i 23. rujna biti besplatan ulaz u zagrebačke muzeje, a održat će se i osnivačka skupština Društva konzervatora Republike Hrvatske.

Već spomenuta izložba "Slike baštine - Između dokumentacije i umjetnosti", koja će predstaviti 300-tinjak radova iz fundusa Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture koja čuva veliki broj arhitektonskih planova nastalih od 16. stoljeća do danas.

Ta zbirka otkriva nove pojedinosti o djelatnosti ranih konzervatora, od Branka Šenoe do Stjepana Podhorskog, a sadrži i vrijedne ostavštine arhitekata, među ostalim, Viktora Kovačića i Zdenka Strižića.

Krešimir Galović, viši stručni savjetnik, rekao je kako će se sada prvi put predstaviti pojedina djela iz tog vrijednog fundusa, među ostalim Adolfa Loosa i Hansa Poelziga, a izložit će se i serije grafika iz 17. i 18. stoljeća... Jasmina Bavoljak, viša kustosica Klovićevih dvora, rekla je kako ta galerija godinama radi izložbe koje se temelje na kulturnoj baštini: izložbu Julija Klovića i izložbu o razdoblju socrealizma.

Pomoćnica ministra Vesna Jurić Bulatović istaknula je:

- Sve je važnija uloga muzeja kao institucija koje afirmiraju i istražuju kulturnu baštinu, ali i raznih projekata na državnoj razini koji pomažu da se Hrvatska pozicionira kao kulturno-turistička destinacija i izvan turističke sezone.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno