Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Luka između Hrvatske i Real Madrida

Autor: Marko Cvijanović

09.09.2012. 22:00
Luka između Hrvatske i Real Madrida

Foto: Nenad REBERŠAK



Jose Mourinho je vjerojatno zauvijek kupio Modrićevu odanost. Ako jednoga dana bude morao birati između Reala i reprezentacije, Luka će biti na velikoj kušnji. I nitko neće imati pravo preispitivati količinu njegova domoljublja. Modrić, na žalost ili na sreću, ipak živi od Reala


Je li stigao? S kim je u društvu? S kim je sjeo u ložu? Je li dao kakvu izjavu? Kada odlazi? Jose Mourinho bio je u Zagrebu! I bio najveća zvijezda premijerne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine protiv Makedonije, koju je napustio desetak minuta prije završetka. Njegov istančani nogometni ukus vjerojatno to nije mogao probaviti. Uostalom, u Zagreb nije stigao da bi gledao mučenje lopte u izvedbi hrvatskih i makedonskih nogometaša. Jose Mourinho sigurno nije dolazio niti da bi shvatio kako energetski kapaciteti Luke Modrića još uvijek ne zadovoljavaju osnovne kriterije prosječne natjecateljske utakmice međunarodnoga karaktera, kamoli krucijalnih dvoboja za trofeje koji život znače. Mourinho je, uostalom, itekako svjestan činjenice da je momčad Reala, za razliku od hrvatske reprezentacije, sposobna sakriti tjelesnu nemoć jednog plemenitog veznoga igrača kojega se isplati čekati. Za razliku od Mourinha, Štimac ima premalo vremena.
Desetka i šestica
Budući da igra Reala još uvijek ne ovisi o nadahnutom potezu pojedinca, taman se on zvao Cristiano Ronaldo, Mourinho si može dozvoliti u utakmicama protiv “Granade” spremati Modrića za najzahtjevnije ispite u tekućoj sezoni, bez bojazni da će pritom trpiti rezultat. Na Štimčevu žalost, Modrić je u hrvatskoj reprezentaciji neophodan igrati utakmice čak i protiv Makedonije. Štimac zato zna što govori kada kaže da Modrićeva “kolosalna izvedba protiv Makedonaca zaslužuje čistu desetku” bez obzira na to što je svima jasno da ne premašuje “prolaznu šesticu”. Zbog upitnoga ritma, razdoblja stvaralačke pauze, izostanka ideje i lucidnosti, neforsiranih pogrešaka, igre samo u jednom pravcu… Štimac pritom ide toliko daleko da će Modrićeve manjkavosti u igri “kockastih” opravdati indolentnošću Ivana Rakitića, kojemu će neobjašnjivo dati “ukor pred isključenje” bez obzira što zna da je protiv Makedonije podbacila većina njegovih igrača.
Ultimatum
Mourinho je po tom pitanju puno suptilniji od Štimca, bez obzira na to što su dobro obaviješteni izvori u “Marci” pozadinu posjeta portugalskoga stručnjaka Zagrebu promatrali kroz prizmu određenoga ultimatuma hrvatskom izborniku. Ispod naslova “Čuvaj mi Luku” stajale su “ekskluzivne” rečenice u kojima je Mourinho poručio Štimcu da ne troši previše Modrića u kvalifikacijama za SP, jer ga želi odmornoga u dresu Reala. Logika, doduše, dopušta takvu konstrukciju. Mourinho ima barem četiri i pol milijuna razloga (izjednačenih s Modrićevim godišnjim primanjima u eurima) tražiti od Štimca poštedu za igrača od kojega očekuje da će poslije izvjesna vremena prilagodbe postati jedan od bitnijih igrača “kraljevske” momčadi. Uostalom, Mourinho o Luki govori biranim riječima:
– Modrić će obilježiti ovogodišnju Ligu prvaka! Luka će se brzo prilagoditi i navijači će ga obožavati, siguran sam u to. Doveli smo ga, jer želimo još više trofeja. Talentiran je i trkački jak. Pravi momčadski igrač koji nam daje magiju.
Čekao ga je do zadnjega dana prijelaznoga roka, govori o njemu u superlativima i od svih reprezentativaca Reala prošloga je petka došao gledati baš njega. To je Mourinho. U Maksimiru je vjerojatno zauvijek kupio Modrićevu odanost. Ako jednoga dana bude morao birati između Reala i reprezentacije, Luka će biti na velikoj kušnji. Pritom nitko neće imati pravo preispitivati količinu njegova domoljublja. Modrić, na žalost ili na sreću, ipak živi od Reala.


MILIJUNI RAZLOGA




Mourinho ima barem četiri i pol milijuna razloga tražiti od Štimca poštedu za igrača od kojega očekuje da će postati jedan od bitnijih igrača “kraljevske” momčadi