Općinski proračun Ražanca na "staklenim nogama"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
razanac_opcinsko vijece

Na sjednici Općinskog vijeća Ražanca, prvoj nakon ljetne stanke, raspravljalo se o legalizaciji zaposjednutih i izgrađenih općinskih građevinskih parcela, njih ukupno 44, čijom će se prodajom donekle "zakrpati" općinski proračun, koji, po onome što se čulo, stoji na staklenim nogama. Takvih parcela je najviše u Ražancu, a cijena im se kreće od 50 do 300 kuna po kvadratu.

Odlučeno je da se navedene parcele mogu platiti odjednom ili pak u četiri rate od kojih prva dolazi na naplatu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

Povjerenstvo za procjenu štete

Budući da je župan Zadarske županije Stipe Zrilić 28. kolovoza za područje čitave županije, a time i općine Ražanac, proglasio elementarnu nepogodu zbog katastrofalne suše, Vijeće je imenovalo četveročlano Povjerenstvo za procjenu šteta od suše u sastavu: Ivica Jordan, Mario Vigan, Ivica Kostović i Ljiljana Marelić čiji će zadatak biti obilazak terena i zajedno s poljoprivrednicima, vinogradarima, povrtlarima i maslinarima utvrditi stvarne razmjere štete.

Kako je istaknuo načelnik Dragutin Miočić do sada je u Općini zaprimljeno 29 zahtjeva za naknadu štete, a taj se broj iz dana u dan povećava.

- Ja sam za to da se obavi ovaj posao i da se nadoknade štete, ali, ponukan iskustvom te izjavom kako u državnoj blagajni nema novca za te potrebe, čini mi se da će ovo sve u konačnici biti mrtvo slovo na papiru. Također će loše proći i općinski proračun iz kojeg ćemo morati podmiriti rad navedenog povjerenstva, istaknuo je načelnik Miočić.

Vijeće je ipak izbor povjerenstva jednoglasno prihvatilo te je pozdravilo odluku župana Zrilića.

 Vijećnike je i ovaj put zanimalo puno toga, a najviše pitanja postavljenih na aktualnom satu odnosilo se na područje komunalne infrastrukture.

Božu Čolaka (HDZ) zanimalo je što se poduzima da se autohtone ražanačke sorte grožđa - maraština i bijela brajda te ljubačka rudica trajno zaštite. Želio je znati i kada će se krenuti u obnovu poljskih putova te kada će se uspostaviti red u odvozu krupnog otpada, poglavito s groblja.

Zaštita maraštine, bijele brajde i rudice

Branko Dundović (HDZ) pitao je zbog čega se na ime izrade nove katastarske knjige k.o. Radovin vlasnicima parcela šalju ovrhe iz odvjetničkog ureda Katje Jajaš iz Rijeke da nisu podmirili svoja dugovanja kad ta ista izmjera još nije u cijelosti provedena.

Tražio je i da mu se kaže radi li se išta u iti jednom mjestu na prostoru općine te zbog čega se po uzoru na susjedne općine ne osnuje vlastito komunalno poduzeće.

Jure Kožul (SDP) pitao je zbog čega se još nije krenulo s izgradnjom dječjeg vrtića u Ražancu, a Pave Zubčić (HDZ) želio je čuti kada će se krenuti s obećanom izgradnjom luke u Ražancu te kada će konačno profunkcionirati gospodarska zona Vukovac nadomak Ražanca površine 163.000 metara četvornih.

Ivicu Katića (HSS) zanimalo je kada će konačno mjesta Krneza i Rtina dobiti brzi internet.

Predrag Dušević (HDZ) pitao je hoće li Općina i ove godine za školarce koji putuju u Zadar osigurati sredstva za mjesečne pokazne karte.

Načelnik je odgovarao redom pa je tako kazao da se u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu već dulje vrijeme nastoji da se maraština i bijela brajda te ljubačka rudica učine brendovma ražanačkog područja.

- S mjesnim odborima na terenu smo dogovorili da ćemo krupni otpad od sada odvoziti dva puta godišnje, a što se tiče poljskih putova poznato vam je da je do sada zbog ljetne sezone bila zabrana izvođenja svih građevinskih radova. No sigurno je i da ćemo taj posao obaviti do početka zime, kazao je Miočić.

Narod u "mišjoj" rupi

U nastavku je vijećnika Dundovića podsjetio da je Općinsko vijeće Ražanca donijelo odluku o sklapanju ugovora s Geodetskim Zavodom iz Rijeke o izradi nove zemljišno-katastarske knjige za k.o. Ražanac i k.o. Radovin te da je svaki vlasnik zemljišta za taj posao dužan uplatiti po 4.000 kuna.

- Svima onima koji su potpisali, a nisu platili poslane su ovrhe.

Da nismo posegnuli za ovom mjerom navedeni izvođač bi s općinskog računa ovrhom uzeo ono što mu dugujemo i Općina bi tad otišla u stečaj. Nevolja je u tome što je naš narod glasan kad traži prava, a kad treba izvršavati preuzete obaveze onda je u "mišjoj" rupi.

Što se pak tiče komunalnog poduzeća, o tome se razmišlja već duže vrijeme. No, morate znati da bi nas njegovo opremanje dosta koštalo. Morate znati i to da se ovogodišnji proračun dosta slabije puni u odnosu na lanjski tako da ćemo ako, od planiranih 12.890.000 kuna, na kraju "inkasiramo" 8 milijuna moći biti zadovoljni.

Nadalje, za dječji vrtić smo ishodovali rješenje o gradnji. Problem je nastao zato što se jedan susjed žalio na to rješenje. Papiri su potom proslijeđeni nadležnima u Ministarstvu graditeljstva te čekamo konačno rješenje, pojasnio je Miočić.

U nastavku je istaknuo da projekti rive i ražanačkog porta sigurno idu dalje, te da je Općina što se tiče gospodarske zone Vukovac dobila rješenje od Hrvatskih šuma da se može uknjižiti na zemljište u zamjenu za 163.000 kuna. Zona Vukovac, dodao je načelnik, je preko Županijske razvojne agencije kandidirana prema europskim pretpristupnim fondovima.

Općina neće financirati putovanja DDK Ljubač

Ivica Katić (HSS) je predočio dopis, koji mu je za ovu sjednicu Vijeća predao predsjednik DDK-a Ljubač Mladen Dušević. Dušević se putem dopisa požalio da se ljubački darivatelji krvi omalovažavaju i diskriminiraju od strane Općine koja im još nije uplatila cijeli iznos predviđen za njihov rad u ovogodišnjem Proračunu Općine Ražanac.

- Svjesni smo vrijednosti DDK Ljubač i aktivnosti koje provodi njegovih 120 članova. Sve najbolje o njima, ali moram priznati da me je reakcija voditelja Aktiva Mladena Duševića razočarala i pomalo uvrijedila. Da podsjetim, mi smo im 2010. godine uplatili 6.000 kuna, prošle smo im godine dali 9.500 kuna, a ove godine do sada 3.500 kuna. Dušević i njegovi suradnici bi valjda trebali znati da se proračun puni od 1.1. do 31.12.. Mi ćemo i nadalje pratiti i financijski podupirati akcije darivanja krvi, ali nećemo i ne možemo izdvajati sredstva za njihove fešte i putovanja, bio je rezolutan načelnik Miočić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno