Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Policija ima niz važnih dokaza, ali ne i ubojicu

Autor: Mario Matana

09.09.2012. 22:00
Policija ima niz važnih dokaza, ali ne i ubojicu

Foto: PIXELL



Neobično je da je ubojica ostavio ruksak s važnim dokazima nedaleko mjesta ubojstva. Jasan motiv ubojstva možda nikad neće biti poznat


Gotovo tri tjedna nakon zločina na Marjanu, zvjerskog ubojstva 31-godišnje Selene Margarit Graciano Macedo iz Meksika, istražitelji još uvijek nemaju sumnjivca. Do sada su međutim poznate neke činjenice vezane uz ovaj slučaj koji je uzbunio splitsku i hrvatsku javnost, a istovremeno su neke od verzija motiva ubojstva o kojima se nagađalo posljednjih dana evidentno pale u drugi plan.
Mlada Meksikanka ubijena je u srijedu 22. kolovoza nedaleko od samog vrha Marjana, najvjerojatnije u večernjim satima. Nešto ranije, oko 17 sati, rastala se s bratom Emmanuelom te su se dogovorili naći kasnije u jednom kafiću. Tri mjeseca su putovali Europom, obišli su London, Pariz, Norvešku i Rusiju, a u Split su došli u utorak iz Dubrovnika te su planirali ostati još jednu večer jer im se grad svidio. Planirali su nastaviti “životno putovanje”, kako je kazao Emmanuel, prema Veneciji. Nažalost, taj dodatni dan pokazao se kobnim. Kako se djevojka nije vraćala, brat je u srijedu oko 22 i 30 zajedno s vlasnikom hostela u kojem su boravili alarmirao policiju pa je krenula velika potraga.
Traka preko usta
Iako su već sutradan pronađene neke Selenine stvari u ruksaku, zajedno s krvavim nožem, ljepljivom trakom i dresom, tek u subotu oko podneva pronađeno je tijelo ubijene turistkinje. Tijelo je bilo skriveno u jednoj škrapi, a ubojica je nabacao nešto zemlje, granja i kamenja. Gotovo dekapitirana, 31-godišnja strankinja preminula je očito u trenutku – izuzetno oštrim kuhinjskim nožem koji je pronađen u ruksaku prerezan joj je vrat. Tijelo nesretne djevojke pronađeno je u odjeći, ljepljivom vrpcom vezane su joj bile ruke i začepljena usta. Neobično, s aspekta ubojice, jest činjenica da nakon tako pažljivog skrivanja tijela ostavi ruksak s pregršt dokaza u njemu, makar je bio djelomično skriven ispod jedne stijene. Očigledno ga je netko prekinuo, možda čak i dok je Selena još bila živa, a kasnije se nije mogao vratiti na mjesto zločina.
No, još uvijek nije sa sigurnošću utvrđeno da li je u pitanju ubojstvo iz seksualnih pobuda: na splitski sud naime još nisu stigla vještačenja izuzetih bioloških tragova. Stručnjaci s područja patologije kao i iskusni suci s kojima smo razgovarali tvrde kako je krajnji rok za nalaz biološkog materijala koji bi upućivao na silovanje jest 48 sati od smrti, u izuzetnim okolnostima možda čak i do 72 sata. S obzirom na vrijeme ubojstva te vrijeme pronalaska tijela Selene Graciano, okolnost seksualnog napastvovanja teško će biti nepobitno utvrđena. No, taj dio gnjusnog zločina bitan je zbog eventualnog motiva i kod kvalifikacije kaznenog djela kada bude uhićen ubojica.
Otisak prsta
I bez toga istražitelji raspolažu s cijelim nizom fizičkih dokaza: izoliran je DNK ubojice, pronađen je i jedan otisak prsta, kao i dres Milana s nadimkom iznad broja 5. Policija je do sada ispitala veći broj osoba, što svjedoka, ali i nekoliko potencijalnih sumnjivaca, bez rezultata. Čini se i kako su s objavljivanjem fotografija tog dresa Milana, kojeg je najvjerojatnije nosio upravo ubojica, debelo okasnili. Sportsku majicu talijanskog nogometnog kluba pronašli su odmah te nije bilo razloga i ranije je ne pustiti u javnost, ne bi li se eventualno netko sjetio osobe u dresu Milana. No, očigledno su istražitelji smatrali da bi time kompromitirali istragu, možda su držali i da će sami doći do počinitelja zločina, a kada se to nije ostvarilo u prvih desetak dana, tek onda su odlučili izaći u javnost i moliti informacije o osobi s tim dresom.


Lokalni sumnjivci




Tijekom dosadašnjeg tijeka istrage otpao je kao potencijalni sumnjivac brat ubijene djevojke (prošao je na poligrafu, ali očigledno ga ni materijalni dokazi ne inkriminiraju), a čini se i da je nekakav “profesionalni ubojica” naručen od strane kakvog meksičkog kartela ili osobe kojoj se Selena Graciano zamjerila, nije izgledan počinitelj. Zbog toga su se splitski policajci fokusirali na lokalne sumnjivce, primarno na redovite “posjetitelje” Marjana sa standardno mračnim motivima. Ovih dana je zbog toga splitska park-šuma puna policajaca u civilu i inspektora. Neki (prilično nevješto, mora se reći) voze bicikle praveći se rekreativcima, dosta ih šeta ili sjede u čeki udaljeni od glavnih šetnica.