S devet lukoranskih mališana broj vrtićke djece na Ugljanu prešao stotinu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vrtić će djelovati u prostorijama lukoranske škole

U Lukoranu je u subotu svečano otvoren dječji vrtić i igralište pored crkve Sv. Lovre. Ukupno devetero djece može početi s pohađanjem vrtića koji je uređen u jednoj prostoriji lukoranske škole. Djelovat će kao podružni vrtić vrtića "Lastavice" iz Preka, a nosit će ime "Zvjezdice".

- Zvijezda nam je zasvijetlila u 5 do 12 i možda se ne bismo danas našli ovdje da nam ona nije pružila podršku, ali i novce. Hvala načelniče!, kazala je ravnateljica vrtića Jadranka Selak obraćajući se načelniku Općine Preko Anti Jerolimovu koji je na ovom otvorenju svakako bio zvijezda večeri. Svi govornici redom su mu zahvaljivali, a na kraju je i on sam dobio riječ.

Natalitet veći od mortaliteta

- Prije nekih osam mjeseci došle su mi četiri mame iz Lukorana. Požalile su mi se da im djeca nemaju vrtić ni igralište, da im je teško živjeti bez toga u mjestu. Rekao sam im da ćemo otvoriti i vrtić i napraviti igralište do jeseni, a one su me sumnjičavo gledale. I evo, od početnih petero koliko smo mislili, u vrtić će ići devetero djece, a time je brojka djece koja idu u vrtiće u Preku, Ugljanu, Sutomišćici i Lukoranu prešla stotinu!

Jerolimov je najavio i borbu protiv najavljenog ukidanja čak 25 pruga tjedno. Pohvalio se i time da je lani, nakon punih 20 godina, na Ugljanu natalitet bio veći od mortaliteta.

- U Lukoranu je postojao vrtić, ali samo kao filijala i dva puta tjedno i nakon toga se ugasio te ga uopće nije bilo posljednjih 10 godina. Sad lukoranska djeca ponovno imaju vrtić, svaki radni dan, kazala je ravnateljica Selak i najavila svoj skorašnji odlazak s te funkcije.

Petar Preradović - lukoranski zet

Voditeljica otvorenja Mladenka Grbas svečanost je započela pjesmom "Zora puca, bit će dana" koju je Petar Preradović, lukoranski zet, kako je istaknula, napisao u ljetnikovcu u Malom Lukoranu. U kulturnom programu nastupile su i članice KUD-a Sv. Ante koje su izvele pjesme "Moj zavičaj" i "Dojdi mi", a na kraju zaigrale i kolo. Slavko Bačić izrecitirao je dvije svoje pjesme, "Krpač" i "Mindula". Lenka Ivin pročitala je svoju pjesmu koju je, s posvetom djeci, napisala još 1986. godine.

Ivo Luković pozdravio je sve nazočne, "odrasle", ali pjesmu "Vonji mesta moga" posvetio je onim "manjima" kojih dugo ovoliko nije bilo u Lukoranu.

Učenice Ana i Mare recitirale su pjesme Rajke Sikirić. Dok su djeca na novom igralištu veselo skakala okupljene je blagoslovio don Mario Akrap. Slavlje je završilo utakmicom Mladi - Veterani.

Otkrili bistu Šime Klimantovića
Ovom prilikom na platou uz igralište načelnik Jerolimov otkrio je bistu fra Šimuna Klimantovića (1460.-1520.), pisca glagoljaša. Poznat je po tri zbornika od kojih se dva čuvaju u Ruskoj nacionalnoj knjižnici u Sankt Peterburgu, jednoj od najvećih u svijetu, kao dio takozvane Berčićeve zbirke glagoljičkih knjiga i rukopisa, i jedan u Zagrebu u glagoljaškom samostanu franjevaca trećoredaca na Ksaveru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno