Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sardelić: Na Barišića me uputio Božidar Kalmeta

Autor: Hina (H)

09.09.2012. 22:00
Sardelić: Na Barišića me uputio Božidar Kalmeta

Foto: FAH



Bivši predsjednik uprave Hrvatske pošte (HP) Andrej Sardelić posvjedočio je danas da je s medijskom agencijom Fimi medija, po kojoj je nazvana afera u kojoj su među ostalima optuženi HDZ i bivši premijeri Ivo Sanader, surađivao na nagovor bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića na kojega ga je uputio bivši ministar Božidar Kalmeta.
Kalmeta, koji je osim na čelu resornog ministarstva bio i u nadzornom odboru HP-a, Sardelića je pozvao na sastanak u rujnu 2006. “Pripremio sam se misleći da ćemo razgovarati o poslu. No, on me upoznao s Barišićem i rekao da je Barišić rizničar stranke i osoba zadužena za marketing. Sve to doživio sam kao naređenje”, zaključio je Sardelić.
Barišić je na sastanku navodno spomenuo da bi se poslovanjem s Fimi medijom moglo riješiti HDZ-ovo dugovanje prema Hrvatskoj pošti, koje je datiralo još iz 1999.
“U tome sam vidio naznaku rješenja spora. Bio sam svjestan da bi bilo kakva prisilna naplata značila smjenu uprave, a Barišić je eksplicitno rekao da pred izbore ne bi bilo lijepo čuti da je HDZ dužan”, kazao je Sardelić. Tvrdi da je i ministar Kalmeta na sastanku potvrdio da bi se dugovanje od oko 1,5 milijun kuna moglo riješiti do kraja godine.
Dan ili dva nakon sastanka na razgovor u HP je došla vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, a Sardelić ju je navodno uputio na proceduru i rekao joj da se javi stručnim službama želi li se uključiti u natječaje koji su u tijeku.
“Stekao sam dojam da time nije bila zadovoljna, a to se potvrdilo tijekom dana kada me tajnica obavijestila da me dva puta zvao Barišić. Kako mu se nisam javio nazvao me i Kalmeta, rekavši da nazovem Barišića”, prisjetio se Sardelić.
No, Barišić se potom nije javljao njemu pa ga je Kalmeta sljedeći dan pozvao na sastanak u sjedište stranke, gdje su bili i tadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak te Barišić.
“Naručio sam kavu, nisam je pošteno ni promiješao kada sam na vrlo grub način upozoren na svoje ponašanje”, posvjedočio je Sardelić. Jarnjak ga je, tvrdi, pitao kako si dopušta da se ne javi na telefon, zna li tko je i kako je imenovan. Potom mu je zaprijetio da ga “mogu smijeniti na isti način kako su ga i postavili”.
“Jarnjak mi je naredio da Barišiću dam broj mobitela uz obećanje da ću mu se javiti kad god me nazove”, kazao je svjedok.
Dok ga je Jarnjak “upozoravao na ponašanje”, Barišić je klimao glavom, a Sardelić je potom pozvao direktora marketinga HP-a i njegova pomoćnika kako bi ih obavijestio da će se na natječaj javiti Fimi medija, “poduzeće povezano s HDZ-om”.
Za Hrvatsku poštu je Fimi medija organizirala obilježavanje 15. obljetnice tiskanja prve hrvatske marke, jedan domjenak i nekoliko manjih poslova.
No, početkom 2007. Barišić je zatražio da Fimi medija obavlja sve marketinške polove HP-a, na što Sardelić nije pristao pa je ubrzo i smijenjen.
“Kazao sam da razumijem što se od mene očekuje, ali da tako ne mogu raditi. Kasnije sam čuo da je to bio jedan od razloga da me se smijeni u veljači 2007.”, zaključio je Sardelić.
Na suđenju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi danas je trebao svjedočiti i bivši član uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin koji se ispričao zbog ranije zakazane rasprave na sudu u Imotskom.
Sutra se na klupi za svjedoke očekuje bivši direktor Hrvatske elektroprivrede Ivan Mravak. On je jedan od prvih šefova javnih tvrtki koji je progovorio o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi medija. Zbog toga je od tužiteljstva dobio i tzv. oprosnicu odnosno pisanu potvrdi da, u zamjenu za svjedočenje, neće biti optužen u ovom postupku.
Nakon pokretanja postupka u kojem se HDZ i njegove bivše čelnike tereti da su državu oštetili za više od 70 milijuna kuna, sve optužbe priznali su Barišić, Nevenka Jurak te bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević.
Bivši premijer, kao i njegov glasnogovornik Ratko Maček, od početka tvrde da su sve optužbe protiv njih konstrukcija, dok se HDZ, kao prva optužena stranka, brani da je “crni fond” nastao bez znanja stranačkih tijela.