Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŠTIMAC: Tražila se pobjeda, a želio poraz

Autor: Davor Petrović

09.09.2012. 22:00
ŠTIMAC: Tražila se pobjeda, a želio poraz

Foto: PIXELL



Kroz igračku karijeru sam naučio igrati pred punim i polupraznim stadionima. Međutim, nikada nisam doživio da se traži pobjeda, a iz pisanja ispada da se želi poraz – kaže Štimac


Nakon svoje prve pobjede na klupi Hrvatske reprezentacije izbornik Igor Štimac proveo je u analizi utakmice s Makedonijom.
– Sve zaključke nastojat ćemo apsorbirati u najkraćem mogućem roku, jer nas već u utorak očekuje teško gostovanje u Bruxellesu. Zbog zgusnutog rasporeda, do te utakmice s Belgijom možemo održati samo jedan taktički trening, i to u nedjelju – rekao je Štimac na press konferenciji održanoj u ranim prijepodnevnim satima subote, nakon regeneracijskog treninga na terenima Nogometnog centra Zagrebello.
Tri osvojena boda na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo podigla su atmosferu u reprezentaciji, no ostaje činjenica da javnost djeluje dosta ravnodušno.
– Mi smo ostvarili svoj prvi cilj. Kao izbornik, ne mogu biti zadovoljan onim što nas je okruživalo, bez obzira na veliku želju svih nas. Uoči utakmice s Makedonijom više se pričalo o sto drugih stvari nego o onome što nam ta tri boda znače i koliko mogu usrećiti hrvatski narod. Iz tog razloga je ova pobjeda još veća – dodao je izbornik.
Lovac i lovina
Konkretnije postavljanje stvari donijelo je packe za medije.
– Kroz igračku karijeru sam naučio igrati pred punim i polupraznim stadionima. Međutim, nikada nisam doživio da se traži pobjeda, a iz pisanja ispada da se želi poraz. Svi moraju shvatiti da Hrvatska više nije lovac nego lovina. Mi smo to prihvatili u startu. S obzirom na rejting naše reprezentacije, malo je onih koje mi možemo loviti – istaknuo je Štimac.
Nakon toga ponudio je dvije-tri riječi objašnjenja za teško izborenu pobjedu, a usput je indirektno okrznuo i svog prethodnika Slavena Bilića.
– Ovo je dio sezone u kojem igrači još uvijek traže pravu formu. No, mi smo sada imali puno manje problema s Makedonijom nego prije pet godina, kada je Hrvatska bila mlađa i motiviranija – rastumačio je izbornik.
Predstavnike belgijskih medija zanimalo je koliko je pobjeda nad Makedonijom olakšala gostovanje u Bruxellesu.
– Ne vidim razlog zbog kojeg bi nam sada trebalo biti lakše. Mi svaku utakmicu gledamo kao zasebno, odvojeno poglavlje. Nisam se dao navući na podcjenjivanje Makedonije, i zato smo toj utakmici pristupili kao da se radi o finalu Svjetskog prvenstva. Isti pristup imat ćemo i za Belgiju. Moramo prihvatiti činjenicu da se nalazimo u izuzetno teškoj skupini. Ovdje ništa neće biti odlučeno prije zadnjeg kola kvalifikacija. Vidim da se u medijima ova momčad naziva Štimčeva reprezentacija. Drago mi je zbog toga, ali molim da se to ispravi. Ovo nije Štimčeva reprezentacija, ovo je naša, hrvatska reprezentacija – istaknuo je Štimac, najavivši promjene u udarnoj jedanaestorci za sučeljavanje s Belgijom.
Promjena sustava
Naravno, izbornik nije htio ulaziti u taktičke detalje. U ovom trenutku poznato je samo da će Ivan Rakitić svoju prigodu najvjerojatnije čekati na klupi.
– Njegov status je isti kao nakon utakmice. Razgovarali smo i objasnio sam mu da od njega na poziciji zadnjeg veznog primarno očekujem duel, oduzimanje lopte i razigravanje. Dopuštam nepreciznost u razigravanju, ali ne mogu prihvatiti manjak agresivnosti. Kada bih mislio da Ivan ne može izvršiti ono što očekujem od njega, ne bih ga ni kritizirao. To sam mu objasnio, a on je prihvatio sve što sam mu rekao – rekao je izbornik.
Sudeći prema njegovu izlaganju, Hrvatska bi u Bruxellesu mogla promijeniti sustav igre.
– Drago mi je što ćemo tamo igrati na rasprodanom stadionu, jer naši reprezentativci su najbolji pred punim tribinama. Što se tiče sustava, nikada nisam robovao takvim stvarima. Sustav je zadana forma koja, sama po sebi, ne znači ništa. U toj priči najvažniji su igrači – zaključio je Štimac.


Ćorluka opet upitan




Neposredno nakon utakmice s Makedonijom, Igor Štimac je ustvrdio da će subota donijeti više informacija o stanju Vedrana Ćorluke. Međutim, to se nije dogodilo.
– Vedranovi problemi s tetivama već su odavno postali kronični. Ulažemo maksimalne napore kako bismo ga osposobili za Bruxelles, a u utorak ćemo vidjeti jesmo li uspjeli – objasnio je doktor Fabijan Čukelj.


Ivan Rakitić: Zašto sam ispao Pedro?


Ivan Rakitić imao je dovoljno razloga nezadovoljan dočekati slobodnu subotu. Igor Štimac je od svih igrača prstom upro baš u njega i jasno mu dao do znanja da se mora zamisliti za mjesto u momčadi. Što kaže Rakitić?
– Ne znam što bih rekao, nisam poslije utakmice osjećao da sam bio najgori na terenu. I još se pitam zašto sam od svih igrača baš ja ispao Pedro. Ispalo je na kraju da je momčad igrala loše samo zbog mene, mislim da to ne odgovara istini. Bilo je puno igrača koji su zaslužili kritike, a na kraju sam samo ja ispao kriv. Neka mi netko objasni zašto – rekao je Rakitić.


Zatvoreni trening


“Kockasti” su sinoć odradili posljednji trening uoči današnjega polaska u Belgiju (9.30 sati). Prema prethodnim najavama, trening je bio zatvoren za javnost, a za novinare otvoren samo u prvih petnaest minuta. Razlog? Igor Štimac uigravao je taktičke varijante za sutrašnji važan kvalifikacijski ispit u Bruxellesu.