Tri tisuće Pažana u procesiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Procesijom je kip Majke Božje prenesen iz Zborne crkve Marijinog Uznesenja u Pagu u crkvu Sv. Marije u Starom gradu gdje će ostati do Velike Gospe iduće godine

U Pagu je svečanim misnim slavlje i zavjetnom procesijom, u kojoj je sudjelovalo oko tri tisuće vjernika s cijelog otoka, obilježen blagdan Male Gospe. Svetu misu i procesiju predvodio je novi paški župnik don Zdenko Milić. Procesijom je kip Majke Božje prenesen iz Zborne crkve Marijinog Uznesenja u Pagu u crkvu Sv. Marije u Starom gradu gdje će ostati do Velike Gospe iduće godine. Kip Majke Božje nosili su muškarci obučeni u tradicionalnu narodnu nošnju, a pred kipom su išli članovi DVD-a Pag u svečanim odorama. Uz kip Majke Božje bile su i članice crkvenog zbora. Zavjetna procesija za blagdan Velike Gospe i za blagdan Male Gospe u Pagu se održava od 1855. godine. Te godine se u Pagu pojavila epidemije tifusa i kolere od koje je umrlo nekoliko stotina stanovnika. Pažani su se danima molili Majci Božjoj za spas i prije dolaska ljetnih vrućina bolest je nestala. Pažani su tada položili zavjet da će za svaki blagdan Velike Gospe kip Majke Božje u procesiji prenositi u Pag te da će kip za blagdan Male Gospe, također u procesiji prenositi u svetište u Starom gradu. Nakon procesije i mise na Trgu Petra Krešimira IV. je održan zabavni program na kojem su nastupili Duo Kumpanji iz Paga te folklorna skupina, glazbenici i plesači iz Slavkova u Češkoj. Blagdan Male Gospe je nekada u Pagu imao posebno značenje. Nakon Male Gospe je počinjala intrada, berba grožđa, a u to su vrijeme u Obrovcu, Gospiću i na Sušaku Pažani nabavljali namirnice koje se nisu proizvodile na otoku. Blagdan Male Gospe označavao je završetak ljetnih radova i početak priprema za jesen i zimu. Berba grožđa na Pagu više nema značenje kakvo je nekada imala, a nema više ni sezonske trgovine. No, blagdan Male Gospe, kao vjerski blagdan, ali i kao običaj, i danas ima veliko značenje, a zavjetna procesija je veliki i važan događaj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno