Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Mariji se trebamo ogledati kao u najljepšem ogledalu

Autor: Marija Ćurko

09.09.2012. 22:00
U Mariji se trebamo ogledati kao u najljepšem ogledalu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osjetimo i danas odgovornost koju nam je povjerio Bog darovavši nam ovozemaljski, a potom i vječni život. Kako ćemo provesti svoj život i upotrijebiti Božje darove koje imamo, na spasenje ili na propast, misleći samo na sebe ili darivajući se nesebično drugima – fra Gabrijel Škibola


Svatko od nas je karika u Božjem lancu ljubavi. Na svakome od nas je odgovornost koju nosimo za ovaj svijet, za spasenje sebe i drugih ljudi. Ako zakažemo u ovoj zadaći, nitko to umjesto nas ne može i neće učiniti, rekao je u propovijedi fra Gabrijel Škibola tijekom svečanog misnog slavlja na blagdan Male Gospe u benediktinskoj crkvi Sv. Marije u Zadru. Zatim je nastavio:
– Blagdan Male Gospe naš pogled usmjeruje prema Marijinu rođenju, prema počecima ovozemaljskog života. Marija kao što nam je uzor po svom čudesnom uznesenju u nebesku slavu, tako nam može biti uzor od samih početaka svog ovozemaljskog života. U njoj se trebamo ogledati kao u najljepšem ogledalu, ogledalu savršenstva. Po njoj nam Bog daje orijentir na životnom putu. Ona je bila najveća učenica svoga Sina, a time i najveća učiteljica. Poučava nas kako ćemo ga slijediti na najizvrsniji način, govori fra Gabrijel istaknuvši neznatnost i malenost kao putove na koje upućuje i poziva Djevica Marija.
Skromnost i neznatnost
– Marija je bila neznatna i malena, ali je već kao takva bila uključena u Božji plan spasenja. Zato je neprestano potrebno moliti kako bi poput nje bili svatko od nas jedno drugome primjer vjere i čovječnosti. Ona nas može naučiti božanskoj mudrosti kako bi imali snage u ovom današnjem svijetu slijediti Krista i uključiti se u Božji plan spasenja, kazao je propovjednik. Na poseban način je potaknuo vjernike da svoj život potpuno stave u službu drugih, u službu Isusa kako bi ga donosili svijetu. Marija je na tom putu pomoćnica i zagovornica, naveo je fra Gabrijel izdvojivši skromnost i neznatnost Bogorodice.
– Slaveći nakon više od dvije tisuće godina blagdan Rođenja BDM, skromne i neznatne nazaretske Djevice, vidimo da je po Mariji i njezinom plodu započeo novi svijet, novo usmjerenje u povijesti ljudskog roda. Marija ima ulogu da poput zore naviješta da dolazi dan. To svjetlo koje dolazi čitavom svijetu je sam Bog, Isus Krist. U svjetlu Marijina rođenja i njezina života koji je bio sav u službi Isusa Krista od početka do kraja, vidimo kako je život svakog čovjeka velik i dragocjen u Božjim očima. Možemo reći da za Boga nema nevažne osobe. Možemo to vidjeti i u primjeru odlomka iz Evanđelja po Mateju kad se nabrajaju u rodoslovlju i neke žene, i to sve redom velike grešnice i bludnice. To je jedna slika koja govori o tome kako je za Boga svatko važan, propovijedao je fra Gabrijel, župni vikar zadarske župe Srca Isusova. 
Samostan i crkva Sv. Marije posvećeni Rođenju BDM
– Tko je od Marijinih sugrađana mogao i pomisliti da je ta djevojka nešto posebno? A ipak je Bog skriven u životu te nazaretske Djevice pokazao kako on djeluje i u jednostavnom, skromnom i u nepoznatom biću koje se potpuno predalo njegovoj volji. Osjetimo i danas odgovornost koju nam je povjerio Bog darovavši nam ovozemaljski, a potom i vječni život. Kako ćemo provesti svoj život i upotrijebiti Božje darove koje imamo, na spasenje ili na propast, misleći samo na sebe ili darivajući se nesebično drugima, upitao je predvoditelj euharistije dodajući kako Djevica Marija predstavlja uzor jednostavnosti i poniznosti.
 Samostan i crkva Sv. Marije u Zadru posvećeni su upravo Rođenju BDM, čiji je blagdan okupio mnogobrojne štovatelje. Blagdan Male Gospe svečano je proslavljen u nizu župa Zadarske nadbiskupije, kao župna svetkovina, u Novigradu, Zatonu, Benkovcu, Selinama, Lisičiću, Silbi i Privlaci. Misna slavlja u čast Rođenja Marijina služena su i u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Relji te u Pašmanu, Salima, Zapuntelu, Dragovama, itd.