Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Upaljen plamen olimpizma (FOTOGALERIJA)

Autor: Teuta Babajko Jamičić

09.09.2012. 22:00
Upaljen plamen olimpizma (FOTOGALERIJA)

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Malom školskom olimpijadom tradicionalno obilježavamo Hrvatski olimpijski dan. Našom olimpijadom želimo oživjeti olimpijskih duh. Olimpijsko geslo ‘brže, više, jače’, koje je s vremenom postalo moto Olimpijskih igara, poticaj je sportašima da daju uvijek više i teže izvrsnosti, kaže Mufa


U povodu osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora krovna sportska organizacija tradicionalno 10. rujna organizira  proslavu olimpizma i sporta  pod nazivom Hrvatski olimpijski dan. U obilježavanje  Hrvatskog olimpijskog dana uključila se i zadarska  Privatna osnovna škola Nova, koja je danas u suradnji s  Gimnastičkim klubom Salto i Klubom atletskih veterana Zadar održala “Malu  školsku olimpijadu”. Na  Maloj školskoj olimpijadi  sudjelovali su svi učenici,  njih 62, i učitelji škole kroz  organizirane radionice na  kojima se sport povezuje s  umjetnošću, literarnim  izražavanjem i drugim  društvenim djelatnostima.
Bolje, više, brže
Kao što i priliči, Mala  školska olimpijada otvorena  je paljenjem olimpijske baklje. Olimpijski plamen  upalio je Zoran Mustać,  učenik sedmog razreda koji  trenira veslanje. Nakon  paljenja olimpijske baklje,  male zadarske olimpijce  pozdravila je ravnateljica  Dolores Mufa, koja je pojasnila da učenici, osim u  sportskim disciplinama, temu olimpizma ostvaruju i u  korelacijskim predmetima i  to kroz sadržaje iz povijesti,  umjetnosti, književnosti i  zemljopisa.
– Malom školskom olimpijadom tradicionalno obilježavamo Hrvatski olimpijski dan. Našom olimpijadom želimo oživjeti olimpijskih duh. Olimpijsko geslo ‘brže, više, jače’, koje je s  vremenom postalo moto  Olimpijskih igara, poticaj je  sportašima da daju uvijek  više i teže izvrsnosti, kaže  Mufa, ističući da u toj težnji  uvijek treba imati na umu da  nije važno pobijediti, nego  je važno sudjelovati.
Grčko kiparstvo
Prema uzrastu, učenici su  se natjecali u četiri discipline: trčanju na različitim  dionicama, skoku u dalj s  mjesta te iz zaleta te bacanju medicinki različitih  kilaža. Natjecali su se i  učiteljice i učitelji, trčeći 60,  odnosno 100 metara. 
– Na likovno-kiparskoj radionici učenici izrađuju  skulpture od kaširanog papira na temu olimpijski  sportovi. Kroz tu aktivnost  svladava se likovni problem  kompozicije trodimenzionalnih oblika u prostoru te  se učenici upoznaju s djelima grčkog kiparstva na temu olimpizma, kaže Mufa,  nastavljajući da su se učenici na literarnoj radionici  okušali u pisanju oda pobjednicima.
Kroz program nastave hrvatskog jezika i književnosti  učenici su se upoznali sa  stvaralaštvom grčkog pjesnika Pindara koji je proslavio tu pjesničku vrstu. O  njemu i njegovim odama  učenici su kreirali i didaktički plakat.
Na radionicama nižih razreda, učenici su slikali motive vezane za olimpijske  igre u raznim tehnikama.  Učenici ekosekcije izradili  su vijence od maslinovih  grančica za pobjednike natjecanja.
Mala školska olimpijada u  zadarskoj Privatnoj osnovnoj školi Nova zaključena je  prezentacijom olimpijskog  sporta “Trampolin” koji je  prvi put predstavljen na  Olimpijskim igrama u Sydneyu.