Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Četiri premijere u novoj sezoni

09.09.2013. 22:00
Četiri premijere u novoj sezoni


Nova kazališna sezona je pred zadarskim lutkarima. Službenog početka zapravo i nema jer su lutkari već u akciji. Ove nedjelje su se pred zadarskom publikom predstavili s predstavom Zvjezdica s kojom u četvrtak gostuju na PIF-u, međunarodnom festivalu kazališta lutaka.
– Sa Zvjezdicom idemo na PIF, potom na Assitej, a onda i na Lutkarsku reviju u Rijeci. Zvjezdica je polučila uspjeh među publikom i selektorima, tako da ćemo s njom dosta nastupati izvan matične kuće. Selektor PIF-a je prihvatio predstavu što je već uspjeh, a kao i uvijek smo optimistični i po pitanju nagrada, rekla nam je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa.
U novoj sezoni zadarski lutkari nam pripremaju četiri premijere. Prva je već u pripremi, a u Zadar je u srijedu stigao redatelj Ivan Plazibat. On će prema romanu Božidara Prosenjaka raditi predstavu Divlji konj. Glazbu za predstavu koju ćemo imati priliku gledati u listopadu pripremio je naš poznati skladatelj Darko Hajsek. Priča o odrastanju konja – od nevještih prvih koraka na četiri noge preko radosti galopa na otvorenim pašnjacima, ali i surovosti i stradanja u svijetu divljine, do života na seoskoj farmi s pitomim konjima i konačno sve do posljednjeg konjskog putovanja – univerzalna je i svevremenska priča.
Druga premijera nam stiže u prosincu, i to kao domaći uradak.
– Bit će to jedan božićni poklon. Adaptaciju i režiju predstave Božić maloga patka radit će naša Vjera Vidov. Osobno smatram kako u sezoni moramo imati više premijera. Dvije su nam osigurane sredstvima Grada i Županije, a ostale, evo, moramo raditi na drugačiji način, primjerice s našim ljudima poput Vjere. Oni znaju kako to napraviti i sigurni smo da će i ovaj projekt biti uspješan, istaknula je ravnateljica Pavić Tumpa. Božić maloga patka, predstava koju ćemo gledati u vrijeme Božića je priča o malom patku koji je otišao u potragu za svojim snom.
Genijalni genije, treća ovosezonska premijera stiže nam u veljači 2014. u režiji Tamare Kučinović. Projekt koji je već započet u prvom polugodištu ove godine ugledat će svjetlo dana u travnju 2014. Pobuna lutaka naslov je predstave koju će na daskama zadarskog kazališta lutaka pripremiti redatelj Goran Smoljanović, mladi glumac-lutkar, asistent na glumačkoj Akademiji u Osijeku.