Porasla razina stanja sigurnosti na području Općine Jasenice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Na zahtjev načelnika Općine Jasenice, Područni ured za zaštitu i spašavanje Zadar organizirao je u subotu obuku i smotriranje postrojbe civilne zaštite opće namjene. Obuka je održana u Jasenicama, u prostorijama općine.

Cjelodnevna obuka održana je sukladno Programu osposobljavanja postrojbi civilne zaštite opće namjene koji je donio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Prije početka obuke svi pripadnici postrojbi zaduženi su osobnom zaštitnom opremom - odorom. Stručni dio obuke, koji se sastojao od pojašnjenja zakonske regulative koja definira operativne snage civilne zaštite, sustava zaštite i spašavanja na razini jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave, te konkretne zadaće operativnih snaga CZ JLP(R)S, predavali su djelatnici PUZS-a Zadar Darko Tesko, dipl. ing. pročelnik Područnog ureda Zadar sa suradnicima Edvardom Staničićem, Ivicom Starčevičem i gđom. Jelenom Musić. Nakon provedenog osposobljavanja načelnik općine Martin Baričević izvršio je smotru postrojbe.

Postrojba broji 23 pripadnika. Zapovjedništvo postrojbe čine zapovjednik Joso Šarlija, zamjenik zapovjednika i medicinska sestra. Postrojba je opremljena suvremenom osobnom opremom prema zahtjevima struke.

U općini Jasenice su imenovani stožer zaštite i spašavanja i povjerenici civilne zaštite.

Stožer zaštite i spašavanja čine - Dane Rončević, načelnik stožera i članovi Mile Baričević, Ante Zubak, Krešimir Knežević i Leonardo Rončević. U operativnim akcijama zapovijedanje stožerom preuzima općinski načelnik Martin Baričević.

Povjerenici civilne zaštite su Domagoj Juričević, Nikola Rončević, Mario Modrić i Mihat Šarlija.

Općina Jasenice pokriva 121 kilometar četvorni izuzetno osjetljivog i teško prohodnog područja južnih padina Velebita. Geostrateški je posebno važno područje, kao prometno čvorište i spona juga sa sjeverom Republike Hrvatske. Ovdje su u zimskim mjesecima česta zatvaranja autoceste A1 i državne ceste DC54 Maslenica - Obrovac te će u tom smislu u elementarnim nepogodama, a naročito u zimskim uvjetima pomoć putnicima pružati i postrojba civilne zaštite. Do određenih je dijelova općine u takvim uvjetima nemoguće uopće i doći bez posebnih vozila i opreme kakvim je sada opremljena Općina Jasenice.

Tako je završen prvi ciklus radnji koji je započeo izradom nove Procjene ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća za područje Općine Jasenice te provedbenih akata koji su prethodili formiranju postrojbe. Uz službe nacionalne razine kojima je osnovna zadaća zaštita i spašavanje, sada su na ovom području ustrojene, obučene i opremljene snage DVD-a Jasenice i postrojba civilne zaštite opće namjene čime je stanje sigurnosti na području općine dovedeno na zavidno kvalitetnu razinu. I u idućim će godinama Općina sustavno i kontinuirano ulagati i raditi na daljnjem poboljšanju stanja opremljenosti svojih operativnih snaga.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno