Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U parku će niknuti i dječje igralište

09.09.2013. 22:00
U parku će niknuti i dječje igralište


U Perivoju Vladimira Nazora, kako je i najavljeno, jučer su započeli radovi vrijedni 615.100 kuna. Radovi se obavljaju u sklopu projekta Zeleni otoci, financiranog unutar IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013., a trajat će dva mjeseca.
Najzahtjevniji dio radova odnosi se na saniranje pješačkih staza koje uključuje izgradnju oborinskih kanala koji će spriječiti daljnje odnošenje šljunka sa staza, ugradnju kamenih pragova i rubnjaka na usponima pješačkih staza te mjestimičnu ugradnju kamenih rubnjaka na ravnim dijelovima pješačkih staza. Sanacija pješačkih staza uključuje, također i saniranje starog kamenog zida na vježbalištu, kao i iskop upojnog bunara i kanala, zajedno s ugradnjom plastičnih cijevi zbog odvodnje vode iz oborinskog kanala u upojni bunar. Bit će očišćen i ribnjak koji je zaštitni znak Perivoja, a u njega će biti ugrađena nova, jača crpka za cirkulaciju vode.
Također, unutar Perivoja na dvije lokacije bit će postavljeno vanjsko vježbalište za odrasle koje će sadržavati paralelne prečke, daske za istezanje te sprave za istezanje nogu. Niknut će i novo dječje igralište s ljuljačkom, toboganom, njihaljkom za dvoje, klackalicom, vrtuljkom, penjalicom, pješčanikom te gumenom podlogom za sigurnost djece. Ideja za postavljanje dječeg igrališta je da roditelji sa svojom djecom uživaju u prirodi u centru grada.
– Ovo je samo prvi dio radova, nakon kojih slijede hortikulturalni radovi, najvjerojatnije na proljeće, a u Perivoju će biti postavljeno pet novih klupa za sjedenje i četiri koša za smeće, kaže Lovro Jurišić, pomoćnik pročelnika za razvoj i europske procese Zadarske županije i voditelj projekta Zeleni otoci.