Bojili zidove i rušili predrasude

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov od 1. do 13. rujna traje Međunarodni volonterski kamp pod nazivom "Živimo zajedno", u kojem je ukupno sedam volontera, dvoje volontera iz Hrvatske i pet volontera europskih država: Engleske, Belgije, Njemačke, Španjolske i Srbije.

Volonteri iz Hrvatske su Vanessa Karanović iz Rijeke i Dinko Kovačić iz Siska, voditelj Volonterskog kampa.

- Međunarodni volonterski kampovi specifičan su oblik volontiranja. Najzastupljeniji su oblik kratkoročnog volontiranja i u pravilu traju dva tjedna, kazao je Dinko Kovačić, voditelj humanitarne pomoći Gradskog društva Crvenog križa Sisak koji dva tjedna godišnjeg odmora "troši" volontirajući u Stančiću.

Za volontiranje nema dobne granice, osim one donje, od 15 godina. Gornja granica ne postoji ni za volonterske kampove ni za lokalne projekte.

- Volonterski kampovi međunarodnog karaktera omogućuju mladima, ali i ostalima da upoznaju druge kulture, nove ljude i jezike, da putuju, da se možda bave nekom temom koja je izravno povezana s njihovim obrazovanjem, navodi Kovačić.

Jedna od vizija Centra je transformacija ustanove iz klasične institucije u modernu, otvorenu ustanovu.

- Cilj kampa, kojeg u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb i Centrom za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov organizira Volonterski centar Zadar, je poticanje šire javnosti na objektivan odnos, prihvaćanje osoba s intelektualnim poteškoćama te poticanje njihove socijalizacije, kazala je Barbara Čirjak, ravnateljica Centra.

Trenutačno je u Centru na skrbi 88 odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama. Briga o korisnicima iziskuje veliki napor, svih 24 sata.

- Naše medicinsko osoblje maksimalno daje sve od sebe i to oni osjećaju. Premda to mnogi ne mogu reći, pokažu osmijehom i zagrljajem, ističe Čirjak.

Volonteri u sklopu kampa uređuju interijer Centra te okoliš kojeg će ukrasiti različitim ljekovitim biljem.

- Trenutačno je u tijeku pituranje, ličenje zidova i stolarije u najvećoj prostoriji Centra u kojoj su smješteni korisnici. Zahvaljujući vrijednim i radišnim volonterima radovi se odvijaju i brže od predviđenog, kaže Danijela Maričić, dipl. fizioterapeutkinja iz Zadra, zadužena za volontere.

Volonteri provode vrijeme s korisnicima rehabilitacijskog centra te se na taj način upoznaju sa životom odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

- Mene ovo puni pozitivnom energijom i radošću. Ovdje smo spoznali što je stvarno život jer korisnici Centra nemaju ništa osim života i ljubavi svih ovih zaposlenika, heroja koji ovdje danonoćno rade, naglasila je Ivana Dragin, dugogodišnja volonterska iz Kikinde u Srbiji.

U studijskom dijelu kampa volonteri će održati predavanje na temu rada s osobama s poteškoćama te se upoznati s radom i programima rehabilitacijskog centra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno