Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

GRAD IZGUBIO SPOR Zadarski Forum privatno vlasništvo 45 građana

11.09.2018. 12:06
GRAD IZGUBIO SPOR Zadarski Forum  privatno  vlasništvo 45 građana


Prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Zadru onemogućeno je Gradu Zadru oduzimanje Zelenog trga, točnije prostora  gradskog Foruma, 45 svojih građana. Da, u ovom nesvakidašnjem sporu Sud je odbio upisati Grad Zadar kao vlasnika Foruma,  budući da je trg sastavljen od parcela i kuća koje su još uvijek u privatnom vlasništvu. Ovaj sudski spor se vodi još od rujna 2008. godine, a  čini se kako se neće okončati niti ovom presudom jer iz Grada Zadra  nam najavljuju daljnju borbu za ovaj najupečatljiviji dio povijesne  gradske jezgre koji se među ljudima desetljećima doživljavao javnom  gradskom površinom, a ne privatnim vlasništvom što prema ovoj presudi on jest. Protiv ove presude i rješenja Grad Zadar ima pravo žalbe u  roku od 15 dana od dana primitka pismenog otpravka iste, a koje će,  kako su nam potvrdili, i iskoristiti.
Presuda donesena 27. kolovoza 2018. godine kaže kako se odbija  tužbeni zahtjev tužitelja, odnosno Grada Zadra, u kojem on tvrdi da je  vlasnik na spornim česticama na Forumu, a da je vlasništvo nad istima  stekao dosjelošću te da su tuženici (45 sugrađana) dužni priznati i trpjeti upis prava vlasništva na navedenim nekretninama temeljem presude i po njenoj pravomoćnosti. Grad Zadar je u tužbi ustvrdio kako ne  bi trebalo biti dvojbi oko vlasništva nad Forumom jer je u posjedu  predmetnih nekretnina preko 100 godina, što je općepoznata činjenica  s obzirom da se radi o Zelenom trgu, odnosno gradskom Forumu, te da  njegov posjed nikada nitko nije osporavao, niti su tuženici ikada pokrenuli bilo kakav postupak u pogledu tih nekretnina. Dakle, s obzirom da  je njegov posjed navedenih nekretnina pošten, zakonit i istinit u tužbi  iz rujna 2008. godine predložili su da Sud donese presudu kojom će utvrditi da je on iste stekao dosjelošću.
– Ove nekretnine kao gradski Forum predstavljaju javnu površinu, te  su to po svojoj naravi preko 150 godina. Na ovim nekretninama izvršavamo svoju vlast na način da iste održavamo, da se brinemo o njima i odnosimo kao prema svojima te nas u tome nitko nije ometao,  tvrdili su predstavnici Grada u tužbi podnesenoj protiv 45 privatnih  osoba. Sve njihove parcele prema tumačenju gradskih vlasti su javna  površina.
S obzirom da se tužitelj pozivao na dosjelost, u ovom slučaju Sud je  bio vezan upravo tom pravnom osnovom te je osnovanost tužbenog  zahtjeva mogao cijeniti samo u odnosu na tu osnovu.
Da bi to dokazao tužitelj je u ovom postupku trebao dokazati da iste  parcele posjeduje kroz zakonom propisano vrijeme, te da je njegov posjed zakonit, istinit i pošten. No, nakon provedenog dokaznog postupka, Sud je ustanovio kako tužitelj nije dokazao da su ispunjene sve  pretpostavke propisan Zakonom za stjecanje nekretnine dosjelošću.
Ipak, pred sam kraj procesa činilo se kako bi se priča ipak u konačnici mogla okrenuti u korist Grada Zadra. Naime, 4. kolovoza 2018. godine stupio je na snagu novi Zakon o komunalnom gospodarstvu (NN  68/18) koji je izričito riješio pitanje vlasništva nad trgovima i javnim  prolazima koji spadaju u komunalnu infrastrukturu na način da je propisao da su isti javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu, odnosno suvlasništvu jedinice lokalne samouprave i/ili osobe koja obavlja komunalnu djelatnost. No, Sud nije mogao naprijed navedenu činjenicu uzeti u obzir prilikom donošenja odluke jer je, a kako je već prethodno navedeno, u ovom slučaju bio vezan postavljenom pravnom osnovom te  je osnovanost tužbenog zahtjeva mogao cijeniti samo kroz pretpostavke za stjecanje vlasništva dosjelošću čije ispunjenje tužitelj nije dokazao te je tužbeni zahtjev ipak odbijen, a presuda donesena u korist  građana. 
opširnije sutra u tiskanom izdanju