Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I ove godine učenici će nas podsjetiti na dan kad je Gospa spasila Zadar od požara

10.09.2018. 08:46
I ove godine učenici će nas podsjetiti na dan kad je Gospa spasila Zadar od požara


Osnovna škola Zadarski otoci – Zadar u srijedu, 12. rujna, već šestu godinu za redom organizira i sudjeluje u projektu Gospa od Zdravlja koju su nekad zvali i Gospa od Kaštela. Cilj je postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Na ploči je pisalo: QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.) Taj zapisani tekst kao svjedok postojanja ploče donosi pok. prof. Valentin Uranija uz podršku don Pavla Kere i don Radoice Pinčića.
– Zahvaljujući njima, ravnatelju Davoru Bariću, djelatnicima škole i učenicima OŠ Zadarski otoci ploča je postavljena u crkvi kako se ne bi zaboravio događaj kad je Gospa spasila Zadar od požara prije 266 godina. Tekst je stavljen na hrvatskom jeziku i napisan glagoljicom u kamenu. Pisani spomenik uvijek podsjeća na nešto važno iz povijesti. Da te ploče nema, možda bi se taj važan događaj potpuno zaboravio. Ovako nas uvijek podsjeća na našu prošlost, izaziva divljenje i ponos. Na blagdan Gospe od Zdravlja, 21.11. dijelile su se i prodavale fritule u Zadru. Nažalost, prof. Valentin Uranija umro je u travnju ove godine u 92. godini života. Njegov doprinos ovom projektu ne smije se zaboraviti. Upravo od njega kreće cijela priča koja bi trebala biti pozitivan primjer drugima da se povijest grada starog više od 3000 godina sačuva. Ovo je poticaj da se priča širi prema ljudima i neka se ne ugasi svjetlo nade da je Gospa čudom spasila Zadar od požara u Arsenalu. Potiče nas i na vjernost Bogu, Crkvi i Domovini, istaknuli su iz OŠ Zadarski otoci.
U srijedu 12. rujna, učenice u narodnim nošnjama s košaricama punim fritula dijelit će ih prolaznicima, a dječaci i ostale djevojčice u mornarskim majicama dijelit će prigodne materijale. Fritule i prigodni materijali u 9,30 dijelit će se cijelom Širokom ulicom, zatim kod crkve sv. Šime, kod crkve sv. Mihovila, te na Narodnom trgu na kojem će se izvesti prigodni program pjevanjem marijanskih pjesama. Djecu su pripremile vjeroučiteljice Lenka Radić i Nada Šarlija, zatim učiteljice RN Željka Diklan, Jasminka Brižić, Jasminka Bašić, Renata Andrović, Anamarija Botica-Miljanović, Marija Ramov, Emilija Wertheim, Tatjana Vukšević, Barbara Perica, Laura Grbić, Nera Toman i knjižničarka Mišela Nežić.
Dječja procesija krenut će u 10,15 od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja, pjevajući pjesme Gospi. Učenici u procesiji nosit će kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također nosit će se slika natpisa teksta i cvijeće u znak zahvalnosti.
U crkvi Gospe od Zdravlja učenici će ponoviti program, a župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić blagoslovit će djecu i sve prisutne. Mons. don Pave Kero govorit će o stavljenoj novoj kamenoj ploči zahvalnih Zadrana.
Osim suradnje sa SICU i Župnim uredom sv. Stošije, Udrugom glagoljaša Zadar, škola surađuje i s Turističkom zajednicom Grada Zadra koja svake godine svesrdno pomaže u organizaciji ovog velikog projekta.
– Naš grad bogate je prošlosti i upravo zbog toga treba govoriti i pisati o njemu da se ne zaboravi. Zahvaljući prof. Uraniji, ravnatelju SICU don Pavlu Keri , don Josipu Radoici Pinčiću i OŠ Zadarski otoci možemo biti radosni što je oživljen spomen na zadarsko čudo kada se Gospinim zagovorom grad spasio od požara. Vjerujemo da će učenici i djelatnici OŠ Zadarski otoci – Zadar svojom aktivnošću biti i dalje čuvari i promicatelji zadarske kulturne i vjerske baštine, ističe se u pozivu.