Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U moru kod Gladuše plivaju fekalije

10.09.2018. 09:02
U moru kod Gladuše plivaju fekalije


 Iako smo o ovom problemu pisali prije tri, četiri godine, u naselju Gladuša na otoku Pašmanu stanje je nepromijenjeno, pa čak i gore. Naime, zbog smrada i fekalija koje istječu u more iz uređaja za prihvat sadržaja septičkih jama "Ždrelac" u uvali Kablina na zapadnoj strani otoka Pašmana, stanovnici naselja Gladuša, smještenog u neposrednoj blizini uređaja, već se nekoliko godina bore da se korištenje uređaja zabrani.
U samim početcima čak su organizirali i peticiju za prestanak rada "Ždrelca" i sakupili 400 potpisa mještana te peticiju proslijedili vlasniku uređaja, Općini Pašman te Ministarstvu zaštite okoliša, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvu regionalnog razvoja i Zadarskoj županiji. No, prema svemu sudeći, od svega nije bilo nikakvog napretka te je u Gladuši "status quo".
Revoltirani mještani ovog turistički orijentiranog naselja još jednom su nam se obratili u nadi da odgovorni konačno reagiraju i zaštite kako njih, tako i njihove goste, a prvenstveno još uvijek relativno netaknuti okoliš. Tenzije mještana prema Općini Pašman iz dana u dan rastu, a, kako doznajemo od mještana, čuju se i prijetnje uništenjem mjesnog uređaja za prerađivanje otpada, ukoliko se ovaj prvenstveno ekološki problem ne počne rješavati po hitnom postupku jer im se narušava zdravlje, ali i egzistenciju jer većina mještana jedine prihode ostvaruje od turizma u kojemu za plutajuće fekalije nema mjesta.
Još prije par godina, Vlatka Srbić, predsjednica udruge "Gladuša – most", koja okuplja stanovnike Gladuše, nadležne je institucije upozorila na neizdrživost situacije na Gladuši koja opasno ugrožava zdravlje stanovnika naselja i prijeti velikom ekološkom katastrofom. Tada je istaknula kako su od samog početka rada uređaja za prihvat sadržaja septičkih jama svakodnevno izloženi fekalijama koje plivaju po moru. Za vrijeme južnog vjetra nesnosni smrad širi se cijelim naseljem, a stanovnici prve dvije ulice u neposrednoj blizini uređaja ne mogu se ni približiti moru koliko je zagađeno. Uređaj koji je trebao prerađivati otpad i ispuštati ga daleko od obale, umjesto trajnog rješenja zbrinjavanja fekalija, doveo je ovaj prelijepi netaknuti komadić prirode na rub ekološke katastrofe. Zbog toga su u više navrata kontaktirali i bivšeg načelnika Općine Pašman, Nedjeljka Medića, tražeći od njega da riješi problem, no bez uspjeha.
– U pitanju je veliki novac s obzirom da su sredstva za izgradnju uređaja stigla iz EU fondova, no kako su utrošena nitko ne zna. Uređaj je po projektnoj dokumentaciji dobro zamišljen i trebao je u svojoj prvoj fazi služiti za pražnjenje septičkih jama iz dva mjesta – Ždrelca i Banja, no očito je da, ne samo da nije realiziran shodno projektu, već se kroz njega slijevaju fekalije u mnogo većem obimu od predviđenog. Poduzetnici koji imaju koncesiju za pražnjenje fekalija bez ikakve kontrole dovoze sadržaje septičkih jama u "Ždrelac" s Ugljana i Pašmana i nerijetko umjesto u uređaj, svoje spremnike prazne direktno na tlo pa se tom mjestu ne može ni prići od smrada. Vrlo često se istovar obavlja noću, a kako uređaj nema adekvatnu zaštitu, odnosno nadzor, uređaj se zloupotrebljava, odnosno prekrcava i dobivamo katastrofu po prirodu i mještane, kazao nam je jedan od stanovnika Gladuše i dodao da je porazno da se, ako već ne u okviru lokalne samouprave, ni u jednom ministarstvu koje je kontaktirano nisu ozbiljnije pozabavili ovim problemom u nekoliko godina koliko ovaj problem postoji.
– Uređaj bi trebao na podvodnom ispustu imati cijev sa sitnim rupicama na krajevima kako bi ostaci fekalija prije ispusta u more bili usitnjeni. Po krupnim komadima koji plivaju u moru vidljivo je da ta cijev ili ne postoji ili nije u svojoj funkciji. Nadalje pitanje je koliko su teški betonski utezi koji fiksiraju cijev i je li ispust podložan oštećenju s obzirom da u blizini prolaze kočarice, a kočarenje nije zabranjeno. Pitanje koje se postavlja je i sam kapacitet uređaja. Uređaj je predviđen za dva otočna mjesta, a cisterne s fekalijama i dan i noć dolaze i prazne sadržaje, a kontrole nema. Dokumentacija predviđa i kontrolu mora, kontrolore koji će provjeravati radi li uređaj kako treba. Ne treba biti profesonalac za zaključiti kako ni jedan segment rada "Ždrelca" ne zadovoljava kriterije, naglasio je još prije par godina jedan od stanovnika Gladuše, inženjer građevine po struci koji je tražio i dobio projektnu dokumentaciju na uvid.
Iz Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, nadležnog za izdavanje dozvole za rad uređaja, doznali smo kako uređaj za pročišćavanje otpadnih voda "Ždrelac" kada je pušten u funkciju nije imao uporabnu dozvolu, koja nije niti zatražena, već samo onu vodopravnu, što je potvrdio i bivši načelnik Medić koji je plutajuće fekalije objasnio kao posljedicu nanosa otpada iz brodova. Tada je izjavio kako ne vidi rješenja u kontroli rada koncesionara.
– Uređaj je napravljen po projektu, kontrolirao ga je sudski vještak, ima ispust dug jedan kilometar na dubini od 60 metara i nema teorije da fekalije izlaze tamo gdje ne bi trebale. Da je problem u uređaju fekalije bi plivale stalno, a ne povremeno. Pa i kuće na Gladuši imaju crne jame, možda iz tih jama istječu fekalije. Što bi mi uopće mogli napraviti, koga da pošaljem po dojavi, kako da uopće provjerimo ispuštaju li koncesionari sadržaje cisterni u uređaj ili pokraj njega, nema nikakave mogućnosti da to riješimo.
U međuvremenu se "riješio" novi načelnik Općine, ali ne i problem "Ždrelca". Iako smo u nekoliko navrata pokušali dobiti izjavu Krešimira Ćosića, novog načelnika Općine Pašman, kako se ovaj očito gorući problem misli riješiti, dalje od razgovora s njegovom tajnicom, do zaključenja članka, nažalost nismo uspjeli doći.