Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Ninu održan Međunarodni susret folklora

11.09.2018. 06:39
U Ninu održan Međunarodni susret folklora


U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina i Muzsa festival agencije iz Mađarske održan je Festival folklora – Music and Dance festival na Višeslavovom trgu ispred velikog broja gostiju koji se još odmaraju na Ninskoj rivijeri. Koncertna večer je započela izvođenjem duhovnih pjesama Mješovitog zbora Segakoor Wannamoisa iz Estonije, a nakon toga je uslijedio koncert u trajanju od 2 sata. Puhački zbor Sopron iz Mađarske  započeo je koncert sa dobro poznatim skladbama iz svjetski poznatih filmskih ostvarenja i pjesmama ABBE tako da je oduševljena publika glasno skandirala. Sa snažnim puhačkim instrumentima izmjenjivali su se potom milozvučni glasovi zborova iz Estonije i Mađarske, pa je opet uslijedio nastup puhača ih Rumunjske, a ugođaj je bio upotpunjen ciktavim i veselim narodnim plesovima Datina ansambla iz Rumunjske. Na kraju je nastupila Majorette grupa i puhački orkestar Brassband of God iz Mađarske koji su bili na mnogim međunarodnim susretima. 
Svaka se folklorna skupina htjela publici predstaviti u što boljem izdanju tako da je oduševljenje vladalo među izvođačima što se prenijelo na publiku koja je glasno aplaudirala. 
Ugodna i topla večer tzv. babljeg ljeta pridonijela je atmosferi koja je više nalikovala na početak sezone nego post sezonskom razdoblju. Na kraju koncetnog nastupa direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović je predstavnicima folklornih skupina iz svih zemalja kao i suorganizatoru Aronu Kovatsu uručila prigodne poklone. Voditelji programa bili su Ana Špac i Angelo Pijaca. Folkloraši kojih je bilo ukupno 262 osobe su tijekom jutra razgledali starohrvatski kraljevski grad Nin. Festival se održava u Ninu već petu  godinu zaredom, s time da je prvih godina bio u lipnju, a ovo je druga godina kada je folkloraše mađarska agencija dovela u rujnu. Ovaj program kulturnog turizma koji uključuje dovođenje folklornih skupina u Grad Nin razvija se temeljeno na suradnji Muzsa festival agencije iz Mađarske i Turističke zajednice grada Nina.
Organizatori su ovaj susret folklornih skupina posvetili obilježavanju Europske godine kulturne baštine koja je proglašena za 2018., a koja ima poruke da kulturna baština gradi snažnije društvo u cjelini.
Marija DEJANOVIĆ