Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski glumac Ivan Bašić upisao akademiju dramskih umjetnosti u Madridu

10.09.2018. 15:30
Zadarski glumac Ivan Bašić upisao akademiju dramskih umjetnosti u Madridu


Zadarski glumac amater, član kazališne udruge "Igrajmo se" – Ivan Bašić, upisao je akademiju dramskih umjetnosti u Madridu "Central de cine". Prijave su bile on line, a dvadeset i jednogodišnji Zadranin svoju je prestižnu priliku da studira glumu u društvu kolega iz cijelog svijeta pod stručnim nadzorom renomiranih profesora, u samom srcu jedne od najkvalitetnijih kinematografija na svijetu osigurao prošavši audiciju koja je uključivala iscrpnu prezentaciju. Nastava mu počinje krajem rujna.
– Konkurencija je bila velika, na akademiju koja u fokusu ima glumu pred kamerama, prijavio se znatan broj zainteresiranih iz cijeloga svijeta, a primali su nas svega od 8 do 16 polaznika. Proces selekcije je trajao cijelu godinu, od nas se tražilo da pokažemo što smo do sada radili i što znamo i mogu vam reći da mi svakako nije bilo svejedno čekati razultate prijemnog. Kako se glumom bavim od najranijeg djetinjstva te sam samo u sklopu sudjelovanja u udruzi "Igrajmo se" glumio u najmanje desetak predstava, materijala za slanje u Madrid mi svakako nije nedostajalo, prepričava Ivan.
Kako je i sam naglasio, gluma je u njegovom životu bila nešto što ga je definiralo već u djetinjstvu. Počinje glumiti već u prvom osnovne, a u 3. srednje osvaja i nagradu na Lidranu i to na državnoj razini s predstavom "Vrčina babe Kate" te samostalno monologom iz "Zločina i kazne".
– Stalno sam glumio, i osnovnu, i srednju i puno je toga već iza mene i teško da se mogu baš svega sjetiti no ako treba nešto izdvojiti rado se sjetim sudjelovanja u mjuziklu "Roxane" na Zadar Film Festivalu kao i angažmana u filmu "General", gdje sam glumio vojnika, te moje drage nagrade "NOBI" kazališne udruge "Igrajmo se" koju sam osvojio za najbolju ulogu u predstavi "Tragači", nabraja mlada glumačka nada.
Veliki zaljubljenik u španjolsku kinematografiju Ivan se nije puno dvoumio kada je trebalo odabrati glumačku akademiju.
– Oduvijek me privlačila Španjolska, njihova kinematografija te sve vezano za tu zemlju pa sam takoreći odrastao na njihovoj kulturi.Gdje otići studirati nije bilo stoga ni najmanje upitno, tim više što govorim španjolski jezik, informira nas Ivan i nabraja neka od imena iz svijeta španjolskog filma koja su ga trajno vezala za njihovu kinematografiju.
– To je naravno svima poznat Pedro Almodovar no uz njega i neka manje poznata imena poput Maria Casasa, Belen Ruede, Huga Silve, Clare Lago… i drugih. Ono što mene najviše intrigira u njihovoj kinematografiji je to što su nepredvidivi, što za razliku od većine američkih filmova ne znate u kojem će se smjeru razviti priča, što nema cenzure, što su likovi puni života, najčešće otkačeni realni, što njihov film tako dobro prenosi i energiju same zemlje, i kulturu, zapravo život u svim njegovim oblicima, ističe Ivan.
Mladi će zadarski glumac amater (op. a. još ne za dugo), kako dodaje, stanovati u centru grada, a stan će dijeliti s dva cimera.
– Stan sam našao i mogu vam reći da su cijene na razini onih iz Zagreba, ništa posebno skuplje s tim da su neke namirnice čak jeftinije nego u Hrvatskoj. Dobro sam se informirao oko svega i same akademije no i života u Madridu i ne mogu vam ni opisati koliko sam uzbuđen i koliko jedva čekam da krenem jer je "Central de cine" svakako važna stepenica u okviru ostvarivanja mojih životnih ciljeva i uvjeren sam da će sve proći u redu, zaključuje Ivan.