JEDINSTVENA TRADICIJA Neraskidivo prijateljstvo Istrana, kontinentalaca i Dalmatinca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
33. susret četiriju hrvatskih Novigrada
Tradicija je to koja traje od 1986. godine i koja u sebi objedinjuje zabavu i druženje, športska natjecanja, pjesmu i ples, ali i upoznavanje različitih krajeva Lijepe Naše, naših običaja, kulture i povijesti. Stvaraju se nova prijateljstva, a između mladića i djevojaka simpatije, ljubav, kazao je Joso Klapan, načelnik Novigrada dalmatinskog
Velimir BRKIĆ
Povijesne Škaline svjedočile su još jednom prekrasnom događaju

Proteklog vikenda, od 6. do 8. rujna, u Novigradu dalmatinskom održao se 33. susret hrvatskih mjesta koja u svojem nazivu imaju ime Novigrad: Novigrad Podravski, Novigrad na Dobri iz općine Netretić u Karlovačkoj županiji, istarski Novigrad-Cittanova, te Novigrad dalmatinski.
- Započelo je davne 1986. godine s prvim susretom u Novigradu Podravskom na kojem su uz domaćina sudjelovali predstavnici istarskog Novigrada i našeg Novigrada dalmatinskog, kazao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
Navedenim Novigrađanima se 2004. godine priključio i Novigrad na Dobri tako je već 16 puta na susretima četiri hrvatska Novigrada.

Sve više mladih

- Tradicija je to koja u sebi objedinjuje zabavu i druženje, športska natjecanja, pjesmu i ples, ali i upoznavanje različitih krajeva Lijepe Naše, naših običaja, kulture i povijesti, istaknuo je Klapan.
Svake godine susreti se odvijaju tijekom rujna, a domaćin je jedan od Novigrada.
- Svake godine se u susret Novigrada sve više uključuju mladi, što posebno veseli jer time ovi susreti pokazuju razlog postojanja. Među mladima rađaju se simpatije i daj Bože da dođe i do brakova, naglasio je Klapan.
Prvog dana, u petak nakon večere održana je zabava uz grupu Prvi plan iz Zadra, grupu za fešte, svadbe i zabave. Drugi dan uslijedio je izlet Novigradskim morem do ušća rijeke Zrmanje te doček ophodnog broda HRM Omiš kod Masleničkog mosta na kojem su se pridružile brojne brodice s preko 200 mještana Novigrada te Paljuva i Pridrage.

«Zarobili« klapu Sv. Juraj

Poslijepodne su se na Foši održali športski susreti, dok je vrhunac bio spektakularni, večernji koncert na povijesnim Škalinan kojeg je održala fenomenalna klapa Sveti Juraj - HRM, klapa koja pjeva s dušom.
Oko 500 posjetitelja, među njima i zamjenik župana Šime Vicković, ispunilo je prostor Škalina, dvorište crkve i prilazne puteve. Klapa Sv. Juraj HRM, koja je pored a capeella izvela i poznate obrade: »Ružo crvena«, »Zora bila«, Croatio, iz duše te ljubim«, »Moj dida i ja«, »Kome bi šumilo more moje sinje«, »Jubav tvoja« i dr., toliko je oduševila publiku da je tek nakon biseva uspjela napustiti pozornicu.
- Veličanstvena atmosfera. Sa svojim narodom osjećali smo se predivno ovdje u Novigradu gdje se branila Hrvatska. Iznimno sam večeras uživao, kada vidiš da te ljudi tako srdačno prime i s tobom pjevaju, poručio je stožerni narednik Marko Bralić, prvi tenor i voditelj klape.

Težak rastanak gostiju i domaćina

Nakon bogate večere i neizostavnih novigradskih daganja na buzaru za zabavu je bio zadužen dobro znani Bracera bend. Tri načelnika Zdravko Brljek, Marijan Peretić i Joso Klapan te gradonačelnik Novigrada istarskog Ante Miloš izmijenili su prigodne darove.
Uz dobru spizu i domaću kapljicu, kako to obično biva na ovakvim susretima, zabava u noći sa subote na nedjelju potrajala je tko zna do kada.
- To nije spriječilo goste da nedjeljno jutro provedu u obilasku Novigrada, a nakon ispraćaja ophodnog broda HRM Novigrad i svete mise u crkvi Porođenja Blažene Djevice Marije te ručka kod domaćina uslijedio je ispraćaj gostiju, kaže Joso Klapan.
Kao uvijek, oproštaj je težak. Uz nekoliko »putnih čašica« i uz »još samo jednu pjesmu« oko 150 razdraganih i zahvalnih gostiju i izuzetno gostoljubivih i srdačnih domaćina nikako se rastati. Iduće godine je domaćin istarski Novigrad-Cittanova.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)