Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PROGLAŠENI KRIVIMA Uprava Infra-grada mora platiti 31 tisuću kuna kazne!

10.09.2019. 09:11
PROGLAŠENI KRIVIMA Uprava Infra-grada mora platiti 31 tisuću kuna kazne!


Nakon što su djelatnici Infra- grada, komunalne tvrtke Grada Obrovca, podnijeli prijavu Državnom inspektoratu protiv tadašnjeg direktora Mate Karamarka zbog »nezakonite izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada«, Inspektorat je obavio nadzor i – proglasio ih krivima! Podsjetimo, riječ je o firmi čiji su radnici u srpnju štrajkali tražeći povećanje plaće s 3.300 na četiri tisuće kuna.
Viša inspektorica rada za radne odnose Područnog ureda u Splitu, Vesna Dunić, obavila je nadzor u Infra-gradu i izdala prekršajni nalog i to kako navodi: protiv prvookrivljenog trgovačkog društva Infra- grad i drugookrivljenog direktora Mate Karamarka koje proglašava krivimA, kažnjavajući ih novčanom kaznom u iznosu od 35 tisuća kuna.
Kaznu od 31 tisuća kuna mora platiti komunalno poduzeće Infra- grad, a četiri tisuće kuna tadašnji direktor Mate Karamarko koji je u međuvremenu sa svoje dužnosti opozvan Odlukom Nadzornog odbora društva od 30. srpnja 2019. godine. U rješenju inspektorice tako stoji da su krivi jer:


Uvid u dokumentaciju
– Inspektorica rada Državnog inspektorata, Područnog ureda Split, Ispostave u Zadru, neposrednim inspekcijskim nadzorom obavljenim dana 02.08. 2019.g. i 26.08.2019.g., u upravi društva Infra- grad d.o.o. Obrovac, Stjepana Radića C-12, zatim dana 22.08.2019. godine, pisanim očitovanjem odgovorne osobe Mate Karamarka putem odvjetnika, te uvidom u traženu i dostavljenu dokumentaciju utvrdila da je okrivljeni sam, bez savjetovanja s radničkim vijećem, odnosno sindikalnim povjerenikom Markom Klancem, kao osobom ovlaštenom za zastupanje sindikalne podružnice Infra- grada, dana 26. lipnja 2019. donio Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada u kojem se u članku 1. navodi da se u poglavlju II. Sistematizacije radnih mjesta mijenja, odnosno povećava broj bodova radnih mjesta. Tako se za radno mjesto vozača C kategorije broj bodova povećava s 42 na 49 bodova, za pomoćnog radnika se broj bodova povećava s 35 na 41 bod, za rukovaoca rudarsko-građevinskim strojem kombinirkom broj bodova se povećava s 42 na 49 bodova i za radno mjesto poslovođa operative se povećava broj bodova s 52 na 60 bodova, navodi u svojoj odluci inspektorica Dunić dodajući kako je točno da je Sindikat predao poslodavcu prijedlog Kolektivnog ugovora dana 19. travnja 2019. godine, predlažući i da osnovica za obračun osnovne plaće, odnosno vrijednost boda, iznosi 145 kuna.


Tražili žurno postupanje
U odluci Inspektorata dalje se obrazlaže kako »nije bilo savjetovanja o izmjenama, odnosno povećanju bodova za pojedina radna mjesta, niti prijedloga za izmjenom Pravilnika o organizaciji rada«.
– Neposrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se poslodavac prije donošenja odluke važne za položaj radnika – Izmjene i dopune Pravilnika o organizaciji rada od 26.06. 2019. godine – nije savjetovao sa sindikalnim povjerenikom o namjeravanoj odluci, niti je sindikatu, odnosno sindikalnom povjereniku, dostavio podatke važne za donošenje odluke, čime je počinjen prekršaj iz čl. 150. Zakona o radu, stoji u rješenju inspektorice Dunić.
Na kraju obrazloženja o novčanoj kazni još se navodi da ukoliko okrivljenici u ostavljenom roku ne plate novčanu kaznu izrečenu ovim prekršajnom nalogom, kazna će se naplatiti prisilnim putem propisanim Prekršajnim zakonom.
Siromašnom gradiću poput Obrovca svaka je kuna u gradskoj blagajni važna, pa je kazna od 31 tisuća kuna zasigurno mogla biti izbjegnuta samo da se uprava Infra- grada prilikom izmjena Pravilnika o organizaciji rada, kako je po zakonu i morala, savjetovala s radničkim vijećem.
Naime, radnici su već upozoravali kako njihov poslodavac nije proveo obvezni postupak savjetovanja, zbog čega su bili prisiljeni obratiti se Državnom inspektoratu tražeći postupanje u smislu sankcioniranja počinjenja težih prekršaja poslodavaca kako to propisuje Zakon o radu. Sindikat je u svojoj prijavi tražio i žurno postupanje, prilažući Inspektoratu i presliku Izmjena i dopuna Pravilnika o organizaciji rada Infra- grada, kako bi se uvjerili da je njihov direktor doista na oglasnu ploču izvjesio novi pravilnik.




Nisu se savjetovali s radnicima
– Radničko vijeće u našem Društvu nije izabrano, ali postoji sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), pa sindikalni povjerenik preuzima sva prava i obveze radničkog vijeća. Dužnost sindikalnog povjerenika obnaša Marko Klanac, koji je na ovu dužnost izabran na izbornoj skupštini održanoj 12. veljače 2018. godine, o čemu je središnji ured SSKH donio posebnu odluku od 26. veljače 2018. godine, a koja je pravodobno dostavljena i poslodavcu, naveli su radnici u prijavi Inspektoratu.
 


Vrkić: Od početka smo upozoravali da je Pravilnik nezakonit


Predsjednik Štrajkaškog odbora, Mario Vrkić, kaže da nije iznenađen odlukom Državnog inspektorata jer su Upravu upozoravali kako ne mogu mimo njih donositi Pravilnik o organizaciji rada.
– Od početka smo tvrdili da nije poštivana procedura donošenja Pravilnika i da je samim time Pravilnik nezakonit. Žao nam je novca koji se mogao dati radnicima koji imaju bijedne plaće umjesto što sada moraju platiti kaznu, međutim nisu nas htjeli poslušati, radije riskirajući kazne. Žalosno je da nam sada i plaće isplaćuju po tom novom pravilniku, iako znaju da je rješenjem Inspektorata taj pravilnik nezakonit. Od nove direktorice Ingrid Prelas tražio sam i uvid u ugovor s privatnom tvrtkom Loši iz Pakoštana, ali mi ga jednostavno ne da, iako imam pravo na to, kaže Vrkić.