Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski zrakoplovni miting predstavljen u Austriji

10.09.2019. 09:06
Zadarski zrakoplovni miting predstavljen u Austriji


Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić boravio je od 5. do 7. rujna na poziv zapovjednika Austrijskog zrakoplovstva general-bojnika Wolfganga Wagnera na AirPower 19, najvećem aeromitingu u ovom dijelu Europe.
AirPower 19 okupio je zapovjednike zrakoplovstva Njemačke, Češke, Švedske, Izraela, Mađarske Italije, Slovenije i Hrvatske koji su u radnom dijelu posjeta bili upoznati s promjenama i trenutačnim stanjem u Oružanim snagama Austrije s posebnim naglaskom na zrakoplovstvo. Nakon toga je u Muzeju vojnog zrakoplovstva u Zrakoplovnoj bazi u Zeltwegu predstavljena knjiga »Slobodno nebo, slobodna zemlja« pukovnika Andreasa Stiermeiera koja opisuje stvaranje i djelovanje Austrijskog zrakoplovstva od najranijih dana do danas.
Također, tom prigodom upriličena je svečanost na kojoj je general Mikić izrazio zahvalnost ravnatelju Vojno-povijesnog muzeja (Heeresgeschichtliches Museum/Militärhistorisches Institut) umirovljenom generalu Christianu Ortneru za sve što je muzej i Austrijsko zrakoplovstvo poduzelo u pogledu čuvanja i vraćanja aviona MiG-21 hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, darujući tim povodom Plaketu HRZ-a i maketu aviona MiG-21 ev. br. 26112, kojim je pilot Rudolf Perešin preletio u Klagenfurt. Maketu aviona izradio je nedavno umirovljeni pilot HRZ-a pukovnik Bili Levanić, a dar je u ime direktora preuzeo njegov zamjenik Olf Markus.
Tijekom aeromitinga AirPower 19 zapovjednik HRZ-a upoznao je kolege zapovjednike s održavanjem prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga CROIMAS 2020 u svibnju sljedeće godine. Iako tek najavljen, CROIMAS 2020 već je izazvao veliki interes, kako u redovima zrakoplovstva europskih zemalja tako i kod civilnih organizacija i pojedinac, među kojima su i fotografi.
U sklopu austrijskog aeromitinga predstavljen je helikopter HRZ-a Mi-171-Sh, a nastup akro-grupe »Krila Oluje« i ovom prigodom posebno je zapažen i pohvaljen. HRZ dostojno se predstavilo na AirPower 19 koji je potvrdio svoju reputaciju najznačajnijeg aeromitinga u ovom dijelu Europe.