Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ĐAČKO KORONA DOBA Epidemiološke mjere poštovat će ukupno 985 školaraca

10.09.2020. 10:14


U najneizvjesnijoj školskoj godini do sada u Biogradu na Moru okupili su se školarci svih uzrasta. Pod antikorona mjerama je 985 biogradskih učenika: 640 osmoškolaca, 260 srednjoškolaca i 85 učenika Glazbene škole, točnije, Odjel glazbene škole koji djeluje u sklopu OŠ Biograd na Moru.
Učenici osnovne i glazbene škole su s nastavom krenuli po A modelu, koji podrazumijeva nastavu uživo uz poštivanje epidemioloških mjera, srednjoškolci po B modelu, mješovitom obliku nastave, dijelom u školi dijelom na daljinu, dok je C model potpune nastave na daljinu opcija kad bi opet došlo do potpunog »lockdowna«.


Stroge antikorona mjere
– Osnovna škola Biograd na Moru pokriva odgojno-obrazovnu djelatnost na području Biograda na Moru, Raštana Gornjih i Tkona na otoku Pašmanu te ima preko 80 djelatnika koji brinu o 640 učenika te od 85 učenika Odjela glazbene škole. U prvim razredima imamo 85 učenika, kazao je Jordanko Miloš, ravnatelj OŠ Biograd.
Prijevoz učenika usklađen je s epidemiološkim mjerama i smjenama učenika.
– Relacije su razdvojene, ujutro Torovi Kosa istok jedan i Kosa zapad, drugi autobus, Granda – Kumenat, treći autobus i Jankolovica – Raštane, četvrti autobus. Popodne su za učenike nižih razreda dva autobusa, navodi Miloš.
Učenici nižih razreda u matičnoj školi nastavu pohađaju u popodnevnoj smjeni od 13.30 sati.
– Učenici u školu ulaze na tri jasno označena ulaza, bez čekanja u redovima, 20 minuta prije početka smjene. Prilikom ulaza moraju prijeći preko dezinfekcijske barijere i prije ulaska u učionicu dezinficirati ruke. Roditelji su dužni izmjeriti svome djetetu temperaturu i zapisati je s datumom u bilježnicu za tu namjenu, naglasio je Miloš.
Nastava je organizirana u blok satovima, bez zvonjenja i okupljanja učenika. Veliki odmor učenici provode s predmetnim nastavnikom i učenici sa sobom donose marendu. Nije dopušteno napuštanje školskog dvorišta.


Bez izlaska iz učionice
– Učenici sjede svatko u svojoj klupi na propisanome razmaku i učionice se ne mijenjaju. Svaki odjel ima svoju stalnu učionicu i u predmetnoj nastavi maksimalno tri učitelja u danu, objašnjava Miloš.
Korištenje sanitarnih prostora podijeljeno je po odjelima i uzrastima, jasno označeno za razredne odjele. Učenici u WC idu u ograničenom broju uz obvezno pranje ruku i dezinfekciju.
– Roditelji u školu smiju ući samo u iznimnim slučajevima uz prethodnu najavu i obvezno nošenje maske. Za bilo kakve potvrde prethodno se moraju najaviti, poručio je Jordanko Miloš.
U Srednjoj školi Biograd na Moru ima 260 učenika, gimnazijalaca, ekonomista, prodavača, kuhara, konobara, brodomehaničara i brodograditelja. U školi je 88 učenika prvih razreda.
– Srednja škola Biograd na Moru nastavu organizira prema modelu B (mješoviti oblik nastave). Nastava se odvija kroz dva koraka, a sve ovisno o epidemiološkoj situaciji i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Zavoda za javno zdravstvo, kazao je Ivica Kero, ravnatelj biogradske Srednje škole.
Svi dionici uključeni u odgojno-obrazovni proces (nastavno i nenastavno osoblje škole, učenici i roditelji) dužni su se držati preporuka navedenih u uputama, da bi doprinijeli održavanju povoljne epidemiološke situacije i suzbijanju širenja virusa.
– Škola, točnije osnivač, Zadarska županija, učenicima osigurava maske za lice. Na ulazu u školu, učenici dezinficiraju ruke, a dužni su prije dolaska u školu izmjeriti temperaturu, kaže Kero.




Obvezno mjerenje temperature
U ovom tjednu, nastava se za prve razrede odvija po modelu A, prema kojemu svi učenici dolaze svaki dan u školu radi upoznavanja s kolegama iz razreda, predmetnim nastavnicima i samim prostorom škole. Svi ostali razredi dolaze podijeljeni u dvije grupe.
– Obvezno je dezinficirati ruke. Nastavni sat traje 40 minuta i svi su obvezni nositi zaštitne maske i održavati socijalnu distancu. Učenici moraju prije polaska u školu izmjeriti temperaturu i pratiti simptome te u slučaju pojave simptoma karakterističnih za COVID-19 ostati doma i kontaktirati obiteljskog liječnika, a kasnije i školu, navodi Kero.
Razredi koji broje više od 11 učenika su podijeljeni u dvije grupe (A i B).
– Jedan tjedan grupa A je u školi i normalno pohađa nastavu dok je grupa B kući i radi zadatke koji su zadani prethodno na nastavi u školi. Prema dogovoru s nastavnikom zadatke šalju u Teams ili ih pripremaju za tjedan kad su ponovno u školi, kaže Kero.
Kombinacija virtualne i redovite nastave zahtijevat će od učenika dodatan angažman.
– Roditeljeva je obaveza redovito se informirati o učenikovom napretku preko učenika, razrednika i praćenjem učenikova rada preko Teamsa ili redovitim provjeravanjem eDnevnika, zaključio je Kero.