Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MALA MARIJA Zbog korone benkovačka procesija skraćena i sa samo 100 vjernika

10.09.2020. 08:14


U Zadarskoj nadbiskupiji se u više župa svečano obilježilo blagdan Male Gospa, među kojima su Benkovac, Lisičić, Privlaka, Zaton, Seline, Novigrad, Silba, Pašman, Sali, Zapuntel, Dragove…
Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi »mala Marija«, spomendan Marijina rođenja, za razliku od »Velike Gospe«, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.


«Mala« znači ponizna
– Pogrešno je atribute »Velika« i »Mala« Gospa shvaćati u fizičkom smislu, jer »mala« znači ponizna, a »velika« da je od Boga proslavljena, rečeno je na misnom slavlju u crkvi Porođenja BDM (Mala Gospa) u Benkovcu.
Euharistijsko slavlje je u zajedništvu sa župnikom don Anđelkom Buljatom i subraćom svećenicima predvodio je župnik Briševa dr. sc. don Mario Soljačić, voditelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) u Zadru.
– Marija je uzor vjere i Majka Crkve. Marijino rođenje početak je ostvarenja Božjeg spasenja, zora novoga dana, neugasivi izvor nove nade za čovječanstvo. Mala Gospa je početak boljega svijeta i putokaz sigurne nade. Blažena je Djevica rajski vrt u kome Bog prebiva, kazao je velečani Soljačić u svojoj nadahnutoj propovjedi.


Bog može pobjediti zlo
U misnom bogoslužju čitao se odlomak iz Matejeva evanđelja koje donosi Isusovo rodoslovlje od Abrahama do Josipa, muža Marijina od koje se rodi Krist.
– Bog može i najveće zlo može preobratiti, može izvući dobro čak i iz naših pogrešaka, poručio je propovjednik.
Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod ravnanjem sestre Ranke Kasalo. Svečano misno slavlja je završio molitvom Gospi u obliku stiha: »Najvjernija odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski Dom«, te molitvenim sazivom: »Od koronavirusa, oslobodi nas, Gospodine«.
A zbog korone u procesiji je moglo biti najviše 100 vjernika, dok je ostali vjernički puk bio na velebnom dvorištu crkve na Trgu kardinala Alojzije Stepinca. Gospi kip s djetetom nosili su članovi Župnog vijeća, a zbog korone i infrastrukturnim radovima na ulicama koje su raskopane procesija sa crkvenim barjacima išla je ulicama užeg benkovačkog centra koji je odjekivao od skladnog pjeva marijanskih pjesama.