Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

US OPEN Borna Ćorić bez polufinala, Zverev je mnogo bolji nego što je bio u Zadru

10.09.2020. 09:27


Ipak nije išlo. Borna Ćorić nije uspio ostvariti najbolji rezultat na Grand Slam turnirima, ostati u utrci za veliki trofej, koji je prije šest godina podigao Marin Čilić. Ćorić je poražen u prvom četvrtfinalu US Opena nakon tri sata i 24 minute igre, Nijemac Aleksander Zverev slavio je s1:6, 7:6 (5), 7:6 (1), 6:3 i drugi se put našao u polufinalu najvećih turnira. Uspjelo mu je to na početku sezone u Melbourneu.
Iako imam dobar omjer protiv njega, teško je reći što se promijenilo ovaj puta. Zadnji puta smo igrali u Nizozemskoj i bio je ozlijeđen, tako da taj dvoboj možda i nije relevantan – rekao je Borna Ćorić, odgovarajući na pitanje o boljem omjeru sa Zverevom.
– Poboljšao je servis, svakako. Odlično je servirao. No, u konačnici ovo je bio dobar meč. Dobro nadmetanje, a kako je vrijeme odmicalo, on je podizao razinu igre, pogotovo u četvrtom setu. Ja sam smatrao da igram dobro u većem dijelu meča, ali nije bilo dovoljno dobro.


Odličan početak
Sjajno je Ćorić otvorio dvoboj sa Zverevim. Niskom od pet gemova zaključio je prvi set, u kojem je napravio samo pet pogrešaka. Dobio je Zagrepčanin 10 od prvih 13 gemova, imao set i 4:2, imao je i dvije lopte za vodstvo 5:3 u drugoj dionici, ali Nijemac je podigao razinu igre, smanjio broj pogrešaka i tada se sve počelo komplicirati. Nije Ćorić iskoristio svoje šanse u osmom gemu, kada je mogao napraviti veliki korak prema drugoj dionici. Nanizao je nekoliko pogrešaka, pružio ruku spasa Zverevu, koji nije trebao više. Oduzeo je servis Ćoriću, vratio ravnotežu u setu, odluka o kojem je pala u »tie breaku«. Imao je Borna i novu prednost, 3:2 i dva servisa, ali i to je prokockao. Kod 4:4 imao je novu šansu, loptu na bekendu, ali nije pogodio. Pogreška forhendom i na kraju bekendom skrenuli su set na stranu Zvereva.
– Dobro sam se osjećao u velikom dijelu drugog seta, pogotovo kada sam imao 4:2, ali i kada sam na 6:5 imao 15:30 na njegov servis. Ne bih rekao da sam mislio da je tada meč gotov, ali smatrao sam da imam velike šanse zatvoriti drugi set. No, on je u tim trenucima odigrao fantastično, a ja nisam iskoristio svoje prilike koje sam imao.


Nijanse i pogreške
Vratio je Borna »break« zaostatka u trećoj dionici, ali tri velike pogreške u »tie breaku« odnijele su sve. Konačno, izgubljeni servis u osmom gemu četvrtog seta značio je kraj nada, iako Zverev nije bio siguran sve dok nije realizirao treću meč loptu. Jednostavno, kako je meč odmicao, Borna je sve češće griješio, dok je Nijemac pronašao niti igre i sigurnost u dugim izmjenama. Presudile su nijanse, koje su ovog puta bile na strani Zvereva. Borna može žaliti, ovo je bila velika prilika…
– Plan je bio da budem agresivan, a kada si agresivan onda se znaju događati i greške. No, u ovom dvoboju sam ipak napravio nešto više grešaka nego što sam mislio da ću napraviti.
Bornu je upitano na konferenciji jeli osjećao dodatni pritisak radi činjenice da na turniru više nije bilo Đokovića, kao i Nadala i Federera…
– Nisam o tome razmišljao. Zaista sam razmišljao samo o ovom dvoboju jer sam protiv sebe imao fantastičnog igrača i znao sam da je to izuzetno veliki izazov – zaključio je Ćorić.
 




Barty otkazala Roland Garros


Prva tenisačica svijeta Australka Ashleigh Barty objavila je u utorak da zbog pandemije i nedostatka priprema neće braniti naslov na Roland Garrosu, koji je na rasporedu od 21. rujna do 11. listopada.
– Prošlogodišnji Roland Garros za mene je bio najvažniji turnir u mojoj karijeri i zato mi je bilo teško donijeti ovu odluku. Dva su razloga što neću igrati na Roland Garrosu, zdravstveni rizik koji je još uvijek prisutan zbog koronavirusa, te nedostatak pravih priprema s mojim trenerom, a tome su razlog restriktivne mjere u Australiji – poručila je Barty, koja je prošle godine postala prva Australka koja je osvojila Roland Garros nakon 1973. godine.
 


Mektić protiv Pavića u finalu parova


Hrvatska će ove godine sigurno imati pobjednika US Opena u konkurenciji muških parova, na-kon što se ranije u utorak 31-godišnji Nikola Mektić plasirao u finale s Nizozemcem Wesleyem Koolhofom, to isto niti dva sata kasnije uspjelo je i 27-godišnjem Splićaninu Mati Paviću s Brazilcem Brunom Soaresom.
Mektić i Koolhof su u polufinalu svladali Amerikanca Rajeeva Rama i Britanca Joea Salisburyja sa 7-6 (3), 6-4, dok su Pavić i Soares sa 6-4, 7-5 nadigrali Nizozemca Jean-Julien Rojera i Rumunja Horiju Tecaua.
Za Mektića je ovo prvi ulazak u finale muških parova na nekom »grand slam« turniru, do sada mu je najveći uspjeh bio polufinale Roland Garrosa 2018. kada je igrao s Austrijancem Alexanderom Peyom.
Ranije ove godine Mektić je osvojio naslov pobjednika na Australian Openu u konkurenciji mješovitih parova s Čehinjom Barborom Krejčikovom, dok je prije dvije godine igrao finale »miksa« u New Yorku s Poljakinjom Alicjom Rosolskom.
Pavić je do sada igrao u finalima muških parova na sva tri preostala »grand slam« turnira, osvojio je Australian Open 2018., dok je gubio finala Wimbledona 2017. i Roland Garrosa 2018., a svaki put partner mu je bio Austrijanac Oliver Marach. Usto Pavić ima dva naslova u »miksu«, 2016. je osvojio US Open s Njemicom Laurom Siegemund, a 2018. Australian Open s Kanađankom Gabrielom Dabrowski s kojom je gubio finala Roland Garrosa 2018. i 2019.
Posljednji Hrvat koji je osvojio US Open u konkurenciji muških parova bio je Nikola Pilić prije točno 50 godina.