Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Biograjka nesebično otvorila svoje srce i dom

10.09.2021. 11:41


Otvoriti srce za posvajanje ili udomljavanje djece plemenit je zadatak. Dokaz je spremnosti da svijet učinimo boljim mjestom za djecu koja su na trenutak izgubila razlog za osmijeh.
Svoju plemenitost i veliko srce pokazala je Anica Mršić s Torova-Kose u Biogradu na Moru koja je prije 15-ak godina posvojila troje djece malodobne djece, dva brata i sestru, sad već odrasle osobe. Danas od starijeg sina imaju tri unučića, a u posljednjih nekoliko godina udomila je dvoje malodobne djece, dvije djevojčice.


Dva brata i sestra
– Trebali smo posvojiti samo dvoje djece, brata i sestru, ali kad su nam djeca rekla da imaju još jednog brata, na našu veliku sreću i radost posvojili smo troje djece, dva brata i sestru. Prije 15-ak godina posvojili smo troje djece, i danas imamo kćer i dva sina od 20 do 29 godina, a stariji nam sin ima troje djece, troje naših unučića, ponosno govori Anica Mršić, po zanimanju kuharica i konobarica.
Dugo smo tražili priču o ljudima koji su posvojili i udomili dijete, a onda nas je Ivana Zrilić, ravnateljica biogradskog Centra za socijalnu skrb, izvijestila o plemenitoj majci Anici Mršić koja nas je blagonaklono pustila u svoj posvojiteljski i udomiteljski život.
– Nakon što smo donijeli odluku o posvojenju, krenuli smo u proces posvajanja. U tom trenutku ne znaš hoćeš li uopće dobiti dijete i nekako se ograđuješ razmišljajući: »sada nemamo dijete i dobro nam je, a ako ga dobijemo, super«. A zapravo je posvojenje bilo poprilično brzo, zahtjev smo predali u ožujku 2005., a djecu smo dobili već za osam mjeseci, u studenom 2005., istaknula je Mršić.


Razlika posvojenja i udomiteljstva
Posvojenje je trajni oblik skrbi o djetetu te posvojitelji preuzimaju skrb o djetetu kao trajni oblik skrbi. Razlika između udomiteljske i posvojiteljske obitelji jest u činjenici da je udomljavanje privremeni oblik skrbi i smještaja djeteta dok se ne poprave prilike u djetetovoj primarnoj obitelji ili dok se ne donese odluka o nekom drugom obliku skrbi.
– U udomiteljstvu imamo dvoje malodobne djece, dvije djevojčice. Pružiti zagrljaj i poljubac napuštenom djetetu nema cijenu, ne postoji taj novac koji može naplatiti osjećaj i emociju koju ste dali djetetu, neprocjenjivo, govori, s vidljivim emocijama, suzama u očima, gospođa Anica, majka i baka.
Grad Biograd, Dječji vrtić Biograd i ravnateljica Esma Brzić, kaže ona, izašli su im u susret jer su na dva ili tri sata prihvatili njihovu mlađu udomiteljicu u vrtić kako bi se što prije socijalizirala s djecom, ali i s udomiteljicom Mršić.
– Uvijek i svugdje pričam o udomiteljstvu. Da je više udomitelja, ne bi bilo djece u domovima, djece koja ne znaju što znači skuhati ručak ili zagrliti nekoga svog. Treba u sebi naći snage i odlučiti nekome život učiniti ljepšim. Zato smo mi odlučili postati udomitelji, poručuje Anica Mršić.




Odrastanje u toplini obitelji
Udomiteljstvo nije posao, nego poziv koji zajednica treba podržati.
– Udomitelj je udomitelj bez slobodnog dana, bez godišnjeg odmora i bez obzira na zdravstveno stanje. Udomiteljstvo je, možemo zaključiti, način života, kazuje ravnateljica Ivana Zrilić.
Ako želite posvojiti dijete, kaže ona, prvo im pokušajte biti udomitelji.
– Uvidom u postojeće podatke vidljivo je da na razini Republike Hrvatske postoji više od 300 male djece u dobi od 1 do 7 godina, koji žive po domovima. Mora li zaista biti tako? Zar u Republici Hrvatskoj ne postoji još obitelji ili osoba koji bi bili spremni otvoriti svoja vrata i srce za jedno, dvoje ili troje djece kojima trebaju dom i obitelj, pita se Zrilić.
Odrastanje u toplini obitelji iznimno je važno za rast i razvoj svakog djeteta. Unatoč brizi stručnog osoblja u dječjim domovima, ni jedna institucija ne može zamijeniti obitelj.


Udomitelj je poziv
– Biti udomitelj je poziv, to se ne može platiti i naplatiti. Međutim, jasno nam je da se trud udomiteljima može pokušati bar malo vratiti kroz novčane naknade – opskrbnine i naknadu za rad. Prema riječima ministra Josipa Alardovića, te će naknade od 1. siječnja 2022. porasti u znatnoj mjeri, saznajemo od Zrilić.
Udomljena djeca jako puno daju, kaže ona, koliko vi njima dajete, oni vam vraćaju dvostruko više.
– Ovim putem od srca zahvaljujem našoj udomiteljici Anici Mršić jer je nesebično otvorila svoje srce i dom te udomila dvoje djece. CZSS Biograd na Moru je u čestom kontaktu s Anicom te smo joj podrška za sva pitanja i nedoumice. Vjerujemo da će Anica i nadalje biti tu za našu sadašnju, kao i buduću udomljenu djecu, zaključuje Zrilić.


Apel za udomiteljstvo
CZSS Biograd na Moru želi senzibilizirati javnost, Zadarsku županiju, o problemu nedostatka udomitelja, prvenstveno za djecu, a onda i za odrasle osobe te ovim putem poziva zainteresirane građane, čitatelje da je jave nadležnom Centru radi dobivanja daljnjih informacija i potrebnih podataka.
– Stojimo na raspolaganju svim zainteresiranim građanima grada Biograda na Moru i pripadajućih općina te ih pozivamo da se ohrabre i dođu u Centar, zovnu na telefon, pošalju e-mail…neka pokažu koliko veliko srce imaju! Tako je malo potrebno da im pružimo dom, sigurnost i osmijeh… znam da hoćete!, poručuje Ivana Zrilić.


Pjesma udomljenog djeteta
Kada te udome, dobiješ oči koje te stalno prate. Dobiješ ruke, kad padaš da te uhvate. Dobiješ zagrljaj, puse. Prijatelje da te shvate. Dobiješ igru, veselje i topli dom! Mačku, psa i bicikla dva. Tortu, zubić vilu i priču za laku noć. Dobiješ i opravdane sate! Dobiješ na znanje da te svi vole. I brinu za te!