Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nagrada Klemensa Janickog Ianicusa zadarskom književniku Nikoli Šimiću Toninom

10.09.2021. 12:09


Zadarskome književniku, rođenom u Busovači, Nikoli Šimiću Toninom dodijeljeno je izuzetno priznanje, ugledna poljska nagrada za književnost.
Skupština za Književnu Nagradu im. Klemensa Janickog Ianicus sastala se 6. siječnja 2021. godine u Bydgoszczy.
Razmotreno je 10 pjesničkih radova za priznanje Nagrade. Nakon glasanja donesena je jednoglasna odluka priznanja Nagrade im. Klemensa Janickog piscu iz Hrvatske: Nikoli Šimiću Toninom.


Originalno artističko stvaralaštvo u umjetnosti
Skupština naglašava visoku književnu razinu laureata i njegovu strast u oslikavanju unutarnjih svjetova, bogatstvo jezika, tematskih raznolikosti. Nagrada im. Klemensa Janickog osnovana je na inicijativu Jana Goreca-Rosinskog početkom 90-ih godina XX. stoljeća, a dodjeljivana je bila od strane tromjesečnika ‘’Metafora’’. Nakon smrti urednika tog časopisa Nagrada je prešla pod okrilje filološko-artističkog tromjesečnika ‘’Tema’’ koji ju dodjeljuje svake godine.
Nagrada promovira originalno artističko stvaralaštvo u umjetnosti, književnosti i glazbi, a također u okviru novinarske djelatnosti. Klemens Janicki (Ianicus) bio je renesansni humanist, porijeklom iz Januszkova blizu Znina. Potjecao je iz siromašne obitelji, a nakon što je napustio rodnu kuću pohađao je škole u Gnieznu i u Poznanju. Školovao se na Akademiji Lubranskog u Poznanju, stekao mentorstvo Jana Dantyška, biskupa Stanislava Hozjuša, nadbiskupa Andrzeja Krzyckog, kojemu je bio tajnik 1536. godine.
Kao priznanje za zasluge u latinskoj književnosti, krakovski vojvoda Petar Kmita primio ga je u svoj dvor te mu je omogućio svestran razvoj. Iz ovog razdoblja potječu politička djela, pjesme, žaljenja i epigrami Janickog. Imućan pokrovitelj omogućio mu je odlazak u Padovu gdje 1540. godine doktorirao filozofiju na Padovskim Sveučilištu. Ivan Pavao III. dodijelio mu je pjesničku nagradu te titulu: Poetae Laureatus. Nakon povratka u rodni kraj uspješno je stvarao djela različitih žanrova. Preminuo je 1543. godine u Krakovu.


Produbljivanje hrvatsko-poljskog prijateljstva
U sastav skupštine Književne nagrade im. Klemensa Janickog ušlo je puno utjecajnih ličnosti poljskog kulturnog života, među ostalim: Petar Kuncewicz, Jan Gorec-Rosinski, Jerzy Sulima Kaminski, Andrzej K. Waskiewicz, Nikos Chadzinikolau. Laureati su bil među drugima: Jidi Majia (Kina), Tie Ning (Kina), Vania Angelova (Bulgaria), Julian Kawalec, Erna Rosenstein,
Leslaw M. Bartelski, Wojciech Siemion, Edward Redliński, Andrzej K. Waśkiewicz, Jerzy Puciata, Eleonora Harendarska, Andrzej Baszkowski, Marianna Bocian, Urszula Guźlecka, Jerzy Szatkowski, Zdzisław Prus, Jerzy Grundkowski, Kalina Izabela
Zioła. Predsjednik sjednice za književnu Nagradu im. Klemensa Janickog Ianicus je prof. dr. Dariusz Tomasz Lebioda.
Nagradu laueratu, ako ne iskrsne viša sila, uručit će veleposlanik Poljske u RH, NJ. E. g. Andrzej Edward Jasionowski, 21. 09. 2021., u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u 18 sati.
Ovom prigodom bit će uručene i nagrade Donat HKD, HKD Ogranak Zadar za književni doprinos Dariusz Tomasz Lebioda, Sona Van, Kalina Izabela Zioła, poljskim književnicima svjetskoga ugleda i značaja, nagrade su trebale biti uručene u Rijeci, na pjesničkim susretima.
Važno je naglasiti kako se radi o vodećim poljskim pjesnikinjama, i ne samo poljskim, pjesnikinjama čija imena neupitnim značajem bilježe noviju svjetsku poeziju i postaju i jesu nezaobilazna imena u njoj.
Organizacije su se uhvatili poljska kulturna udruga iz Zadra »Morsko oko« prepoznatljiva po svom izuzetnom djelovanju, promicanju poljske kulture i običaja, poljskoga jezika, produbljivanju hrvatsko-poljskog prijateljstva, promocije Hrvatske u Poljskoj i Poljske u Hrvatskoj. Upoznat će se sa znamenitim ličnostima od značaja za obje zemlje i HKD, HKD Ogranak Zadar. Izuzetne poklone nagrađenima priredio je gospodin Dario Fiolić.