Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Naše turističke zajednice nesretnu 2020. više i ne broje, hvatajući 2019.!

10.09.2021. 12:37


Uz objavu generalnih podataka o turističkom kretanju kroz kolovoz i osam mjeseci ove godine na području Hrvatske, i osnovnim pokazateljima za Zadarsku županiju, obratili smo se i turističkim zajednicama mjesta, općina i gradova, odnosno područja, na prostoru Zadarske županije, za najkraći osvrt na sezonu. Naravno, ona još traje, negdje i vrlo dinamično, no ipak najveći dio naših turističkih mjesta s koncem kolovoza može »podvući crtu« pod sezonu i dati generalnu ocjenu, jer se ona neće bitnije promijeniti, osim u turističkim zajednicama koje na svom prostoru imaju značajnije temeljne kapacitete (hotele, marine, apartmanska naselja, veće kampove i sl.). U nekoliko nastavaka prenjet ćemo te najkraće osvrte.


Ražanac na 89% rekordne 2019.
U općini Ražanac sezona je po svim pokazateljima bilo uspješna i iznad očekivanja. Naime, uz samo jednu manifestaciju, zbog epidemioloških uputa koja je bila plivački maraton u Rtini, ostvareno je na području općine 20% više dolazaka te povećanje noćenja za 37% u odnosu na prethodnu 2020. godinu. Uspoređujući tekuću godinu s rekordnom 2019.-om smo na 88% rezultata gledajući dolaske I 89% gledajući noćenja. U strukturi gostiju najveći broj smo imali gostiju iz Njemačke, a prate ih domaća klijentela i Poljaci. Isto tako treba naglasiti kako je i broj zaraženih u općini sveden na minimum, te nije bilo nikakvih pandemijskih ekscesa koji bi mogli narušiti sigurnost naših gostiju što podrazumijevamo kao ostvarenje jednog od najbitnijih ciljeva ove sezone, naveo nam je Ante Miletić direktor Turističke zajednice Ražanca, njihove ohrabrujuće podatke.


Grad Pag 2020. i ne računa, a i sad je 5.600 gostiju
Kratki osvrt na ovogodišnju turističku sezonu na području Grada Paga daje nam direktorica Vesna Karavanić:
– Zadovoljni smo ovogodišnjom turističkom sezonom na području Grada Paga, što znači da smo se prestali uspoređivati s prošlom godinom i možemo se pohvaliti izuzetno dobrim turističkim brojkama. Tako smo u špici turističke sezone, u mjesecima srpnju i kolovozu, ostvarili 93% noćenja i dolazaka u odnosu na 2019. godinu, a kao i na cijeloj obali, tražio se krevet više. Što se tiče turističkog prometa od 1. siječnja do 31. kolovoza možemo se pohvaliti s 89% noćenja i 86% dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Trenutno se na području Grada Paga odmara oko 5.600 gostiju od čega ih je najviše u kampu i privatnom smještaju. Početak rujna obilježeno je brojkom od 7% više noćenja nego 2019. godine, a najave su dobre za nastavak mjeseca rujna i početak listopada. Ono što nas veseli jest da su ove godine odlično radili kampovi, zatim privatni smještaj i hoteli. Najviše gostiju nam je stiglo iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Hrvatske, Slovačke i Austrije.
Ove godine na našem području izvrsno je kontrolirana epidemiološka situacija te je područje Grada Paga bilo, a i sada jest, destinacija koja se brine za svoje posjetitelje.




TZ Općine Pašman 5% iznad rekordne 2019.!
Direktorica Turističke zajednice Općine Pašman Petra Perinović odmah na početku navodi:
– TZO Pašman ostvarila je iznimne turističke rezultate u kolovozu 2021., ali i na razini godine, a razlog je:
– Prema podacima iz eVisitora za mjesec kolovoz ostvareno je 1% više dolazaka i čak 5% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
Što je sa godinom?
– Na godišnjoj razini ostvaren je jednak broj dolazaka i povećanje od 1% noćenja u odnosu na rekordnu 2019..
TZO Pašman raste kao destinacija te je novi i stari gosti prepoznaju kao kvalitetnu za svoj potpuni odmor i relaksaciju.
Inače Pašman smo i lani spominjali jer je u nesretnoj godini hvatao 2019.?
– Iznimni rezultati ostvareni su i 2020. godine, ali činjenica da smo ove godine dostigli i prestigli 2019.godinu koja je bila rekordna godina u turizmu daje naslutiti kako se turizam na Pašmanu razvija u pravom smjeru. Tome svakako doprinose ulaganja TZO Pašman i Općine Pašman, kao i ulaganja privatnog sektora u podizanje kvalitete i raznovrsnosti smještaja, ugostiteljskih objekata kao i ulaganja svih ostalih dionika koji direktno ili indirektno utječu na poboljšanje turističke ponude.
Vjerujemo kako će ovakvi turistički rezultati potaknuti privatni sektor na ostvarivanje i ulaganje dodatnih napora kako bi se osigurala raznovrsnost turističke ponude, na temelju koje će se potencijalni gosti kao svoju destinaciju za odmor izabrati otok Pašman.
I nešto o zajedničkim aktivnostima predstavljanja Zadarskog arhipelaga, a koja inicijativa zaslužuje i poseban osvrt
– TZO Pašman zajedno za udruženima u Zadarski arhipelag i TZZŽ sudjelovala je ovog ljeta na manifestaciji Ritam Mediterana u Zagrebu koja je trajala 5 dana i na kojoj su predstavljeni svi potencijali našeg kraja. Nadalje sudjelovali smo u zajedničkoj promociji otoka Zadarskog arhipelaga i TZZŽ u velikoj kampanji koja se provodila na tržištima Njemačke, Austrije, Poljske, Češke i Slovenije.


TZO Novigrad očekuje i dobar rujan
– Od početka ove godine odnosno od 01. siječnja do 30. kolovoza 2021. godine, ostvareno je 70% dolazaka i 73% noćenja iz 2019. godine. U usporedbi na prošlu godinu imamo 30% više dolazaka i 2% više noćenja. Već tradicionalno, najveći broj gostiju nam dolazi iz Njemačke, slijede ih Hrvati, Poljaci i Slovenci, navodi diretkorica Turističke zajednice Novigrada Petra Bolanča, navodeći najbolji dio, kad nas je inače svih »krenulo«:
– Najveći porast zabilježen je sredinom 07. mjeseca i on se »prelio« na 08. mj. gdje je nemoguće bilo pronaći slobodan smještaj. Najave za rujan su jako dobre, te se nadamo da ćemo na kraju svjedočiti jednoj lijepoj cjelokupnoj turističkoj priči, zaključuje.


TZ Privlaka zadovoljna ostvarenim
– Možemo reći da smo ove godine zadovoljni sa sezonom s obzirom na pandemju koja je prisutna, te je zapravo i bolja nego što smo očekivali. Do kraja kolovoza 2021. ostvareno je ukupno 35.527 dolazaka, što je za 33 % više u odnosu na 2020.g., dok je u odnosu na 2019.g. 16 % manje dolazaka. Što se tiče noćenja u 2021. ostvareno je 367.928 (26 % više u odnosu na 2021., a 16 % manje u odnosu na 2019.g.), kazuje direktorica Iva Zorić Sarađen, a o strukturi gostiju:
– Najbrojniji gosti koji borave u Privlaci su i ove godine iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske..


TZ Ravni kotara na 3% do 2019.
Jedina područna zajednica u ovoj županiji, Turistička zajednica Ravnih kotara od 01.06.2021. do 06.09.2021. godine na svom je području registrirala ukupno 11.332 dolazaka i 105.297 noćenja (komercijalnih i nekomercijalnih). To predstavlja povećanje od 56% u dolascima i 49% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada su ostvarili 7.223 dolazaka i 70.322 noćenja.
Što se tiče usporedbe s 2019. godinom, ovdje je ove godine ostvareno samo 3% manje dolazaka i 6% manje noćenja. Te su godine u istom razdoblju imali 11.581 dolazaka i 111.776 noćenja. Dakle temeljni smještajni komercijalni objekti na ovom su području kuće i imanja za najam, mahom kompletna, a taj se segment komercijalne ponude pokazao najmanje ranjen koronom, a postupno, ne tek s kapacitetima u okviru ove turističke zajednice, postaje brend zadarskog zaleđa.


TZ Posedarja na 20% od 2019.
Špica turističke sezone i u Posedarju je prema podacima turističke zajednice općine bila iznad svih prethodnih očekivanja.
– Od početka lipnja do kraja kolovoza u općini Posedarje u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju ostvareno je 10.891 dolazaka i 94.652 noćenja, što predstavlja porast od 31 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima u odnosu na 2020. godinu. Što se tiče usporedbe s rekordnom 2019. godinom, ostvarili smo 12 posto manje dolazaka i 20 posto manje noćenja. Te smo godine dosegnuli brojke od 12.318 dolazaka i 117.689 noćenja, objasnila je Ivona Juranić Dedić, direktorica TZ Posedarja.
Najviše turista bilo je iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije i Mađarske.


TZ Starigrada ka pola milijuna noćenja
– U 8 mjeseci ove godine na području Općine Starigrad je ostvareno nešto više od 400.000 noćenja, od čega 333.000 komercijalnih, što je 80% od ostvarenih noćenja u 2019.godini. Pri tome, u mjesecu kolovozu ostvaren je gotovo isti broj noćenja kao 2019.g. Početak rujna pokazuje odlične rezultate jer je do sada ostvareno 1% više noćenja nego u istom razdoblju 2019.g., navodi direktorica Marjana Marasović.
Povećanje turističkog prometa je ostvareno u svim vrstama smještaja. Rezultatima iz 2019.g. najviše su se približili obiteljski smještaj i kampovi, dok su najveće povećanje u odnosu na prošlu godinu ostvarili hoteli.
U strukturi gostiju prevladavaju strani turisti i to sa tradicionalnih obližnjih tržišta Njemačke, Austrije, Poljske, Češke i Slovenije. Ove godine su se značajnim dijelom u destinaciju vratili i britanski turisti.
Epidemiološka situacija je bila dobra i sigurnost u poslovanju na prvom mjestu. Slijedom epidemioloških mjera nisu održavane glazbene, gastro i sl.manifestacije koje podrazumijevaju veća okupljanja, već su istaknuti brojni drugi sadržaji u destinaciji i regiji, poput brojnih izleta, outdoor aktivnosti i kulturno-povijesnih sadržaja. Uz to, organizirani su rekreativne aktivnosti i ljetno kino na novouređenoj plaži Jaz te posebno osmišljene tematske ture sa vodičem koje se održavaju do 20.rujna (Paklenica Winnetou Tour, Mirila – život kakav je nekad bio, Riviera Paklenica Bike Tour)