Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obilježena 27. obljetnica pogibije branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine

10.09.2021. 11:45


Povodom 27. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine, UDBDR Vukšić, obitelji poginulih i suborci organizirali su 27. obljetnicu stradavanja ispred spomen-obilježja u Biloj Vlaci.
Tog kobnog dana 8. rujna 1994. na blagdan Male Gospe srpski teroristi mučki su iz zasjede ubili vukšićke hrvatske branitelje Tomislava Karduma i Šimu Džepinu, na cesti u Biloj Vlaki. Ovaj zločin dogodio u vrijeme kada je potpisan mirovni sporazum, a stankovačko ratište bilo je pod nadzorom snaga Unprofora.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika u Biloj Vlaki počast vukšićkim herojima uz njihove obitelji odali su izaslanstvo UDBDR-a Vukšić, Mjesni odbor Vukšić, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i njegov zamjenik Tomislav Klarica, te izaslanstva UHBDDR-a Benkovac, Udruge 9. gbr Vukovi – podružnica Benkovac, udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, Udruge liječenih od PTSP-a Zadarske županije, UHDBDR-a Stankovci. Vijence su položili i zapalili svijeće i Mario Brzoja, načelnik Policijske postaje Benkovac i uime Ministarstva hrvatskih branitelja Amalija Mišlov-Blagojević, voditeljica Podružice Ministarstva u Zadru.
Tomislav Kardum i Šime Džepina u obranu domovine uključili su se 1990. godine, pristupivši pričuvnom sastavu hrvatske policije MUP-a, da bi se nakon pada Vukšića 1991. godine uključili u sastav 134. domobranske pukovnije, a kao pripadnici te postrojbe položili su voje mlade živote na oltar domovine. Mještani Vukšića i mnogobrojne braniteljske udruge na dostojanstven način obilježili su obljetnicu pogibije hrvatskih branitelja Tomislava Karduma i Šime Džepine.