Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dobar dan zadarskih jedriličara

Autor: Zrinka Grancarić

09.10.2008. 22:00
Dobar dan zadarskih jedriličara


Idealni uvjeti za jedrenje bili su jučer u Zadarskom kanalu prvog dana Otvorenog prvenstva Hrvatske za olimpijske klase. Ugodno sunčano vrijeme, sjeverozapadnjak snage od 11 do 14 čvorova, po čemu su odjedrena dva plova. Prvenstvo je dobro počelo za zadarske jedriličare. Malo iznenađenje priredila je Matea Senkić (Uskok) u Laser Radialu. U konkurenciji 46 natjecatelja nakon dva jedrenja je izvrsna šesta ukupno i prva kormilarka! Matea je jučer bolje jedrila od djevojaka koje su se prošle dvije godine borile za olimpijsku normu. No, prvenstvo je naravno tek počelo, Tina Mihelić (Galeb, Kostrena) samo je jedno mjesto niže od Mateje. Senkić je naravno ujedno prva juniorka. Kasia Kurtin (Uskok) također je dobro odradila posao, druga je u juniorskoj konkurenciji, 18. ukupno.
U ukupnom poretku Laser Radiala prema rezultatima prije prosvjeda vodi Talijan Giacomo Sabbatini, najbolji hrvatski jedriličar je na drugom mjestu Toma Višić (Mornar, Split). Među šest daskaša drugi je nakon dva plova Mihovil Fantela (Sv. Krševan, Zadar), bolji od njega zasad je samo Luka Mratović (Mornar, Split). Među četiri posade klase 470 zanimljiv domaći obračun, koji je završio očekivano s obzirom na činjenicu da Kostov/Cupać (Uskok) nisu dvije godine sjeli u 470 i da su 20 kilograma preko idealne težine posade za ovaj brod. Prve su nakon dva plova Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok), drugi Lovro Ivanov i Marko Carić (Uskok), a treći Kostov/Cupać.
U klasi Laser nastupaju 34 jedriličara. Poveo je Daniel Mihelić (Galeb). Zadarski veterani su vodili interni dvoboj: 25. Marin Milardović (Uskok), 26. Miro Magašić (Uskok), 28. Darko Mičić (Uskok). Sva trojica su u igri za veteranske medalje. Među sedam posada klase Zvijezda vode Marin Lovrović i Siniša Mikuličić (3. maj, Rijeka), a u Finnu među pet natjecatelja poveo je Ivan Kljaković Gašpić (Zenta, Split).