Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Igraonica korisna područnim školama

Autor: Katarina Belić

09.10.2008. 22:00
Igraonica korisna područnim školama


Smatram da bi to posebno bilo korisno i dobro za sve manje i područne škole, jer u njima djeca nisu toliko u kontaktu s računalima i radionicama kao u većim matičnim školama, zaključio je ravnatelj OŠ Pakoštane Vinko Rinčić
Jučer se u OŠ Pakoštane već drugu godinu zaredom odigrao projekt pod nazivom Autobus igraonica “Čudesna šuma”, koji je 2005. godine pokrenulo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sukladno provođenju mjera iz Nacionalne obiteljske politike, Programa za sprječavanje nasilja među djecom i mladima i Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine.
– Djeca su ovaj projekt prihvatila s oduševljenjem i zanimanjem kao i roditelji koji su nam dali svoju podršku i ohrabrenje, kazao je Vinko Rinčić, ravnatelj OŠ Pakoštane.
Cilj ovog projekta je omogućiti djeci s područja posebne državne skrbi, ruralnih područja te područja s velikim brojem djece u dobi od 3 do 14 godina starosti da u potpunosti razvijaju svoje potencijale kao i pravo na slobodno vrijeme, igru i razonodu te da uz pomoć stručnih suradnika koji se nalaze u autobusu oblikuju svoju osobnost, karakter, stječu socijalne vještine, usvajaju temelje informatičke pismenosti i razvijaju ekološku svijest od malih nogu. U radionicama može sudjelovati ukupno petnaest djece u mješovitim grupama od 3-7 godina te dvadesetak djece školske dobi. Aktivnosti u autobusu igraonici bi se prema planu odvijale pet dana u tjednu, a u trajanju od po osam sati dnevno. Neke od tema koje se odrađuju su “To sam ja”, “Moja obitelj”, “Pozitivne obiteljske vrijednosti, “Moji prijatelji”, “Svijet u kojem živimo”…
Sadržaji programa za djecu školske dobi su strukturirani i usklađeni prema nastavnim predmetima: hrvatski jezik, likovno izražavanje, glazbeno izražavanje, tjelesna i zdravstvena kultura i računalna igraonica.
U projektu Autobus igraonica “Čudna šuma” sudjelovale su četiri grupe od kojih se prva grupa sastojala od 3. b razreda s učiteljicom Ivankom Knežević, druga i treća grupa od predškolskog uzrasta vrtića s petnaest djece i odgojiteljicom Marijom Miočić i četvrta grupa od 3. a razreda s učiteljicom Ivkom Smajić.
– Bilo bi zaista dobro kada bi se ovaj projekt i dalje nastavio iako to ne ovisi o nama pa stoga za sada još ništa ne znamo o tome. Nažalost, samo dio škola je zahvaćen ovim projektom i smatram da bi to posebno bilo korisno i dobro za sve manje i područne škole, jer u njima djeca nisu toliko u kontaktu s računalima i radionicama kao u većim matičnim školama, zaključio je ravnatelj Rinčić.