Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Nezadovoljstvo župana – kap koja je prelila čašu

Autor: Ivana Burica

09.10.2008. 22:00
Nezadovoljstvo župana – kap koja je prelila čašu

Foto: Adam VIDAS



Smiješno je da se na jednom ovakvom projektu, izuzetno važnom za Zadar pa i cijelu Hrvatsku radi 22 godine. Zašto se kolektivna energija ne usmjeri na realizaciju nečega što je za opće dobro, pita se Šimunić
U ponedjeljak sam osnivaču dao službeni zatjev za ostavkom na mjesto ravnatelja Kazališta lutaka Zadar. No neću naprasno otići i ostaviti ustanovu obezglavljenom. Kazalište volim i moj mi moral nalaže da budem tu dok se ne raspiše natječaj te Županijska skupština ne imenuje novog ravnatelja, kazao je Petar Šimunić, ravnatelj KLZ-a s devetomjesečnim stažem na ovom radnom mjestu. On je potom razjasnio koji su stvarni razlozi njegove za javnost ipak iznenadne ostavke.
Zadovoljan ansamblom
– Dio medija spominje da je to ansambl. No to nikako nije istina. S njima sam uspostavio vrlo dobru suradnju. Riječ je o sjajnim kreativcima koji unatoč teškim uvjetima rade sjajne predstave čija je kvaliteta potvrđena mnogim nagradama. Glumce sam poznavao i prije dolaska na ovo mjesto te sam s njima i ranije surađivao na nekim projektima. Problema, naravno, uvijek ima. Nedostaju nam dva glumca, a jako me živcira i to što smo tehnički nedovoljno opremljeni, kazuje Šimunić.
Zapošljavanje dvojice glumaca još aktualni ravnatelj KLZ-a stavio je u kadrovski plan za 2009. godinu. On smatra da nema razloga da osnivač ne prihvati prijedlog.
– Razlog nije zdravlje i još sam hvala Bogu zdrav. Odlazim upravo kako bih zdravlje sačuvao. Kao što sam već spominjao, razlog za ostavku leži u mojoj osobnoj percepciji kazališta, koje ja ne percipiram kao investiciju. Nasuprot tomu, većina kazalište doživaljava kroz zgradu. Na mene se sručio sav teret gradnje, a ja nemam ni ekonomske ni političke moći da pritisnem aktere. Nemam poziciju da mogu natjerati Ducu da izvrši svoje obveze. To bi trebala biti stvar države, jedinice lokalne samouprave i osnivača, a ne ravnatelja. Smiješno je da se na jednom ovakvom projektu koji je izuzetno važan za Zadar pa i cijelu Hrvatsku radi 22 godine.
Neki se projekti realiziraju brzo
U redu, Domovinski rat je sve usporio, ali rat je završio prije 13 godina i više ne može biti opravdanje. Zašto se kolektivna energija ne usmjeri na realizaciju nečega što je za opće dobro? Na stvaranje jedne ustanove gdje će nove generacije Zadrana moći razvijati svoju kreativnost i na taj način biti otrgnute ulici, pita se Šimunić.
S druge strane, ističe on, neki drugi projekti u kojima se očito nalaze privatni interesi pa i mnogo zahtjevniji od gradnje kazališta lutaka, bivaju završeni za dvije ili tri godine.
Ideja da zbog preopterećenosti da ostavku Šimuniću se, kaže, javljala u već nekoliko navrata, a kap koja je prelila čašu bilo je nezadovoljstvo osnivača njegovim radom, koje je na zadnjoj sjednici Županijskog poglavarstva osjetio prilikom podnošenja polugodišnjeg izvješća o poslovanju KLZ-a.
– Možda sam preosjetljiv i doživljavam sve preozbiljno. No ja se na ovoj dužnosti previše trošim i stvari me pogađaju. Tu su, primjerice neotklonjeni tehnički nedostaci otkriveni još 2006. godine, stvari se stalno prolongiraju, ljudi nisu od riječi. U redu je, gradi se i nekih uspjeha ima. No moja osobnost se više ne može nositi s ovime. Po mojim shvaćanjima, ravnatelja treba pustiti da se bavi nečim drugim. No situacija je takva kakva jest pa želim da na ovo mjesto dođe netko tko je energičniji, odlučniji i drskiji od mene, zaključuje Šimunić.
 


   STAVLJAM SE NA RASPOLAGANJE TRŽIŠTU


Što nakon Kazališta lutaka, pitali smo Petra Šimunića.
– Otvorit će se negdje neki prozorčić. Samo da Bog sačuva zdravlje. Stavljam se na raspolaganje tržištu sa svojim znanjem u komunikacijama, marketingu i u poznavanju četiri strana jezrika, reći će Šimunić.
Inače, sadašnji ravnatelj KLZ-a ima višegodišnje iskustvo rada na Radio Zadru gdje je vodio autorske emisije. Tu su i sudjelovanja u raznim scenskim aktivnostima, a 14 godina prije dolaska na mjesto ravnatelja KLZ-a radio je kao voditelj marketinga Maraske.




 


   ZRILIĆ: PRIMJEDBA NE IDE NA ŠIMUNIĆEVU ADRESU


Zadarski župan Stipe Zrilić na zadnjoj je sjednici Županijskog poglavarstva istaknuo zadovoljstvo umjetničkim dijelom djelatnosti KLZ-a, ali je također napomenuo da bi investicija trebala ići brže.
– Mi kao osnivači ne možemo biti zadovoljni dok se svi radovi ne privedu kraju. No ta primjedba ne ide na Šimunićevu adresu. On kao ravnatelj mora ispaštati tuđe grijehe. Znam da je preopterećen, ali ravnatelj je plaćen da vrši obveze koje su utvrđene ugovorom između osnivača i KLZ-a. Županija, posebno Upravni odjel za društvene djelatnosti pomagali su koliko god su mogli. Ravnatelj KLZ-a je imao veliku potporu u svom prezimenjaku pročelniku Šimuniću, govori župan Zrilić. Što se tiče Šimunićeve primjedbe da bi probleme s investitorom trebali rješavati osnivač i država, Zrilić kazuje da je kao dožupan s bivšim županom Grbićem nazočio mnogim sastancima s tvrtkom Duca.
– Na koji način da vršimo pritisak? Bilo je puno sastanaka koji nisu donijeli rezultate. Stvari su se pomaknule na bolje upravo od kada Kazalište pritišće više, a mi manje, govori Zrlić.
U samom startu, smatra on, bila je pogrešna odluka da osnivač KLZ-a ne bude Grad nego Županija. 
Što se tiče izbora novog ravnatelja, čeka se da Kazališno vijeće raspravi Šimunićevu odluku i da je proslijedi Skupštini, koja će razriješiti Šimunića te ga eventualno imenovati v.d. ravnateljem i tek se onda ide u raspisivanje novog natječa. Sve u svemu, do izbora novog ravnatelja proći će nekoliko mjeseci.