Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pedijatri – katalizatori novih inicijativa za skrb djece

Autor: Teuta Babajko Jamičić

09.10.2008. 22:00
Pedijatri – katalizatori novih inicijativa za skrb djece

Foto: Vedran SITNICA



Partnerstvo u promicanju zdravlja djece u Hrvatskoj glavna je tema Kongresa, a podrazumijeva partnerstvo s roditeljima, djecom, udrugama i zajednicom u najširem smislu. U konačnici, ističe dr. Grgurić, takva bi široka suradnja trebala unaprijediti nepovoljne demografske trendove te podići kvalitetu života i zdravlja djece
U organizaciji Hrvatskog pedijatrijskog društva i Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar, jučer je u kongresnoj dvorani Falkensteinerova hotela “Donat” svečano otvoren VIII. kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva i VII. kongres Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, koji se u Zadru održava od 8. do 11. listopada pod pokroviteljstvom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dragana Primorca.
Priznanje zadarskim pedijatrima
Partnerstvo u promicanju zdravlja djece u Hrvatskoj glavna je tema Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, čije je sudionike, 400-tinjak hrvatskih pedijatara, medicinskih sestara i farmaceuta, pozdravio dr. Darko Radman, voditelj Odjela za pedijatriju u Općoj bolnici Zadar, ujedno i predsjednik lokalnog organizacijskog odbora.
– Održavanje Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara veliko je priznanje zadarskim pedijatrima. Hrvatski pedijatri posljednji put u Zadru su se okupili daleke 1972. godine, kad je održan VI. sastanak pedijatara Hrvatske. Sada, nakon 36 godina, Zadar je domaćin Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, što je za zadarske pedijatre velika čast i priznanje, svojevrsna potvrda našemu radu, kaže dr. Darko Radman koji je zaželio sudionicima Kongresa uspješan rad te ugodan boravak u Zadru.
Nakon dr. Radmana, sudionike VIII. kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i VII. kongresa Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara pozdravila je viša medicinska sestra Dragica Beštek, predsjednica Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, dr. Željko Rončević, predsjednik Pedijatrijskog društva Bosne i Hercegovine, dr. Dražen Grgurović, dogradonačelnik Grada Zadra, sr. Josip Kraljić, pročelnik Županijskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, Tanja Radočaj, predsjednica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te prof. dr. sc. Josip Grgurić, predsjednik Kongresnog odbora.
Aktualna pedijatrija
– U razdoblju od prvog našeg kongresa do danas, okolnosti u skrbi za djecu, ali i u unaprjeđenju pedijatrijske struke, nisu uvijek bile u dovoljnoj mjeri poticajne, budući da smo kroz to vrijeme prolazili i ratna stradanja i razne društvene tranzicije. Učinjeni su brojni napori da se djeci pruži što bolja zaštita i da se u društvenim okvirima što primjerenije vrednuje pedijatrijska struka. U proteklim nepovoljnim vremenima, ali i onima što slijede, trebaju se učiniti dodatni, još kvalitetniji i efikasniji pomaci, budući da se radi o procesu svekolikog unaprjeđenja, predstavljajući nove izazove, kaže dr. Grugurić te dodaje kako je zadarski Kongres usmjeren prema suvremenim tendencijama širenja suradnje u zdravstvenoj zaštiti djece i poticanja partnerstva, razmjeni iskustava i prezentiranja vlastitih postignuća.
Iz toga razloga, navodi dr. Grgurić, partnerstvo u promicanju zdravlja djece u Hrvatskoj, izbrano je za glavnu temu Kongresa, što podrazumijeva partnerstvo s roditeljima, djecom, udrugama i zajednicom u najširem smislu. U konačnici, ističe dr. Grgurić, takva bi široka suradnja trebala unaprijediti nepovoljne demografske trendove te podići kvalitetu života i zdravlja djece. U tim se aktivnostima ističe uloga pedijatra kao katalizatora novih inicijativa za kvalitetniju skrb o djeci.
– Uz glavnu temu Kongresa, predviđeno je da se u obliku plenarnih predavanja prikažu aktualni sadržaji u pedijatriji, uključivanjem naših subspecijalističkih društava koja će prezentirati po dvije teme iz svojih područja, kako bi se svi sudionici Kongresa mogli upoznati s najnovijim spoznajama koje će prenositi u praksu. Treća mogućnost su posteri koji omogućuju svakom sudioniku da prikaže rezultate vlastitog rada, kazao je dr. Grgurić te zaželio sudionicima uspješan rad i poticajno okružje tijekom Kongresa s kojeg bi pedijatri i medicinske sestre trebali ponijeti poruke optimizma u ljepšu budućnost.