Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vidljiv napredak zadarske oftalmologije

Autor: Dragana Glavočić

09.10.2008. 22:00
Vidljiv napredak zadarske oftalmologije

Foto: Adam VIDAS



Aparat koji trenutačno imamo kod nas je na posudbi iduća dva mjeseca. No skorom kupnjom novog suvremenog phaco aparata očekujemo da ćemo moći izvesti zahtjevnije operativne zahvate, kazala je dr. Kovačević
Na Odjelu za oftalmologiju Opće bolnice Zadar jučer je za kirurško liječenje glaukoma u suradnji s inozemnim stručnjacima prvi put izvedena ugradnja shanta radi reguliranja intraokularnog tlaka. O ugradnji shanta govorili su voditeljica Odjela za oftalmologiju dr. Suzana Kovačević, dr. Samir Čanović i Ronald Dumnot iz tvrtke Optonal.
Kako je kazala dr. Kovačević, prvi put ugradit će se shant kod pacijenta s glaukomskim oboljenjem kako bi se omogućilo reguliranje intraokularnog tlaka. Glaukom predstavlja skup bolesti oka kod kojih dolazi do oštećenja očnog živca i može, ako se ne liječi, rezultirati potpunim gubitkom vida. Ovo je vrlo česta bolest kod osoba starije dobi i predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće. Inače, poznato je da je upravo glaukom drugi uzrok sljepoće u svijetu.
Cilj ugradnje shanta je očuvati ono što je zdravo u oku pacijenta, ali ne i vratiti vid. Ovaj zahvat obavlja se kod pacijenata kod kojih medikamenti ne mogu izregulirati intraokularni tlak.
Kombiniranu operaciju katarakte i glaukoma izveli su dr. Suzana Kovačević i dr. Samir Čanović te su potom ugradili shant. Inače, kako je pojasnila dr. Kovačević, ugradnja shanta je zahtijevan operativni zahvat te traje od 30 do 40 minuta ako ne dođe do komplikacija. Očna mrena ili katarakta jest zamućenje očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida.
– Do sad smo ultrazvukom radili operaciju očne mrene ili katarakte, no nismo mogli raditi komplicirane slučajeve. Aparat koji trenutačno imamo kod nas je na posudbi iduća dva mjeseca. No skorom kupnjom novog suvremenog phaco aparata očekujemo da ćemo moći izvesti zahtjevnije operativne zahvate, što bi značilo da Zadrani neće trebati odlaziti u druge medicinske centre, kazala je dr. Kovačević. Vrijednost phaco aparata namijenjenog za operaciju očne mrene iznosi 80.000 eura bez PDV-a.