Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaplovilo tri kilometra cijevi

Autor: Jelica Farkaš

09.10.2008. 22:00
Zaplovilo tri kilometra cijevi

Foto: Jelica FARKAŠ



Biograd se već sada s ovim zahvatom rješava dosadašnjih pet ispusta u more duž samog poluotoka, a oni su predstavljali veliki problem ovoj turističkoj destinaciji, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez
Radovi na izgradnji podmorskog ispusta, koji se obavljaju u sklopu projekta Jadran, odvijaju se prema planu. Ovih dana u tijeku je faza radova koja obuhvaća postavljanje cijevi u dijelu Pašmanskog kanala.
Djelatnici tvrtke Pomgrad, koja izvodi radove, postavili su veći dio cijevi i to na određene pozicije za potapanje koje će, kako kažu, uslijediti za koji dan. Ove cijevi postavljaju se u dužini od tri kilometra i na dubini od 32 metra i to od biogradskog predjela Kumenat gdje ulaze u more pa u smjeru Vrgade, točnije prema otočiću Gnalić. Ova faza podvodnog dijela kanalizacijskog sustava trebala bi biti dovršena do proljeća, a slijedi i izgradnja pročišćivača, koja je također u tijeku.
– Nakon ove podmorske faze za sljedeću sezonu bit će dovršen čitav sustav ovog projekta, nakon čega će sva mjesta, a uz grad Biograd to su Sveti Filip i Jakov, Pakoštane i Tkon na Pašmanu, biti priključena na njega, a nije potrebno posebno napominjati od kolikog je to značenja za ovo područje u kojem je turizam jedna od prioritetnih grana privređivanja. Sam grad Biograd već sada se ovim zahvatom rješava dosadašnjih pet ispusta u more duž samog poluotoka, koji su predstavljali veliki problem ovoj turističkoj destinaciji, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez, dodajući kako je čisto more preduvjet ne samo bržeg turističkog razvoja na ovom dijelu Jadrana već veliki doprinos ekologiji i očuvanju okoliša, kako bi on ostao što očuvaniji, zdraviji i kvalitetniji za naraštaje koji dolaze.
Stoga se zbog već spomenutih radova u dijelu Pašmanskog kanala upozoravaju svi koji prometuju ovim akvatorijem na oprez te na pridržavanje uputa o smjeru kretanja plovila.