Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Plodovi zemlje i mora na “Stolu Zadarske županije”

Autor: Ivana Burica

09.10.2009. 22:00
Plodovi zemlje i mora na “Stolu Zadarske županije”

Foto: Vedran SITNICA



Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavit će se 23 poljoprivredna proizvođača s područja Zadarske županije. Uz već široj javnosti poznate Marasku, Maraš i Pašku siranu, nastupit će i manji proizvođači poput POG Žampera, Sandre Babac ili Braniteljske poljoprivredne zadruge Apis Dalmacija, kao i mnogi drugi


Župan Stipe Zrilić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Danijel Segarić i glanosnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić-Marasović jučer su u Domu županije predstavili program 7. međunarodnog sajma proizvoda i usluga ruralnih područja “Eko etno Hrvatska – Europa tour” koji će se održavati od 14. do 18. listopada u Zagrebu.
Ovogodišnji Sajam u odnosu na dosadašnje ima dvije posebnosti. Prva novina jest da će na njemu prvi put sudjelovati predstvanici iz inozemstva zbog čega je dosadašnjem imenu Sajma pripojen dodatak “Europa tour”, a druga posebnost jest preseljenja Sajma iz prostora Zagrebačkog velesajma u sportsku dvoranu “Arena”.
Ravnomjerni razvoj sela
Zadarska županija svoj će štand na manifestaciji Eko etno Hrvatska predstaviti na sam dan otvorenja.
– Zadarska županija se na manifestaciji predstavlja već šesti put i, kao što je poznato, dosad su svi naši nastupi bili vrlo uspješni što dokazuju i nagrade koje smo redovito dobivali. Naša županija ima itekako što predstaviti – od bogate kulturno povijesne baštine do proizvoda i usluga svojih sela. Imamo veliki potencijal, ali sva sela u župniji nisu ravnomjerno razvijena. Upravo sudjelovanje na ovakvim manifestacijama potiče ravnomjerni razvoj ruralnog prostora, kazao je župan Stipe Zrilić te napomenuo da će se na Sajmu predstaviti i regije s kojima Zadarska županija uspješno surađuje – Južnomoravska regija i Baranjska županija. Dolazak predstavnika Trnavskog kraja još nije potvrđen.
Pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić kazao je da će se na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviti 23 poljoprivredna proizvođača s područja Zadarske županije.
 Mjesto druženja i učenja
– Uz već široj javnosti poznate Marasku, Maraš i Pašku siranu, nastupit će i manji proizvođači poput POG Žampera, Sandre Babac ili Braniteljske poljoprivredne zadruge Apis Dalmacija kao i mnogi drugi. Za gastronomski dio pobrinut će se Udruga kuhara Zadarske županije, a predstavnici Turističke zajednice Zadarske županije promovirat će turizam zadarske rivijere. Ovogodišnjim štandom dominirat će veliki stol radnog naziva “Stol Zadarske županije”, a za izgled štanda i ove je godine zadužen Neven Stojaković. Na “Stolu Zadarske županije”, koji simbolizira mjesto okupljanja, druženja i učenja, naći će se proizvodi svih zadarskih predstavnika, kazao je Segarić.
Vlatka Vučić-Marasović napomenula je da će svaki dan na sajmu imati svoju temu. Tako je prvi dan “dan baštine”, a slijede “dan turizma”, “dan gospodarstva”, “dan rekreacije i sporta” te “dan zabave”.
– Zadarska županija nastupit će u programu otvorenja Sajma i to revijom narodnih nošnji koje će nositi gradonačelnici i načelnici s pratiljama. Revija je osmišljena u suradnji s etnologom Livijem Marijanom, a nastupit će desetak načelnika i gradonačelnika koji će osim nošnji nositi i košare s proizvodima svojega kraja. Treba spomenuti i nastup paške klape “Sol” te dječjeg zbora “Bystroška” iz Južnomoravske regije, kazala je Vučić-Marasović, koja je iskazala zadovoljstvo činjenicom da će predstavljanje štanda Zadarske županije biti upravo prvi dan kada se i očekuje najviše posjetitelja.
Sajam se održava u organizaciji Hrvatskog farmera d.d. te pod pokroviteljstvom Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.