Plodovi zemlje i mora na "Stolu Zadarske županije"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
ekoetno
Vedran SITNICA
S jučerašnje konferencije za novinare u Domu županije

Župan Stipe Zrilić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Danijel Segarić i glanosnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić-Marasović jučer su u Domu županije predstavili program 7. međunarodnog sajma proizvoda i usluga ruralnih područja "Eko etno Hrvatska - Europa tour" koji će se održavati od 14. do 18. listopada u Zagrebu.

Ovogodišnji Sajam u odnosu na dosadašnje ima dvije posebnosti. Prva novina jest da će na njemu prvi put sudjelovati predstvanici iz inozemstva zbog čega je dosadašnjem imenu Sajma pripojen dodatak "Europa tour", a druga posebnost jest preseljenja Sajma iz prostora Zagrebačkog velesajma u sportsku dvoranu "Arena".

Ravnomjerni razvoj sela

Zadarska županija svoj će štand na manifestaciji Eko etno Hrvatska predstaviti na sam dan otvorenja.

- Zadarska županija se na manifestaciji predstavlja već šesti put i, kao što je poznato, dosad su svi naši nastupi bili vrlo uspješni što dokazuju i nagrade koje smo redovito dobivali. Naša županija ima itekako što predstaviti - od bogate kulturno povijesne baštine do proizvoda i usluga svojih sela. Imamo veliki potencijal, ali sva sela u župniji nisu ravnomjerno razvijena. Upravo sudjelovanje na ovakvim manifestacijama potiče ravnomjerni razvoj ruralnog prostora, kazao je župan Stipe Zrilić te napomenuo da će se na Sajmu predstaviti i regije s kojima Zadarska županija uspješno surađuje - Južnomoravska regija i Baranjska županija. Dolazak predstavnika Trnavskog kraja još nije potvrđen.

Pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić kazao je da će se na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviti 23 poljoprivredna proizvođača s područja Zadarske županije.

 Mjesto druženja i učenja

- Uz već široj javnosti poznate Marasku, Maraš i Pašku siranu, nastupit će i manji proizvođači poput POG Žampera, Sandre Babac ili Braniteljske poljoprivredne zadruge Apis Dalmacija kao i mnogi drugi. Za gastronomski dio pobrinut će se Udruga kuhara Zadarske županije, a predstavnici Turističke zajednice Zadarske županije promovirat će turizam zadarske rivijere. Ovogodišnjim štandom dominirat će veliki stol radnog naziva "Stol Zadarske županije", a za izgled štanda i ove je godine zadužen Neven Stojaković. Na "Stolu Zadarske županije", koji simbolizira mjesto okupljanja, druženja i učenja, naći će se proizvodi svih zadarskih predstavnika, kazao je Segarić.

Vlatka Vučić-Marasović napomenula je da će svaki dan na sajmu imati svoju temu. Tako je prvi dan "dan baštine", a slijede "dan turizma", "dan gospodarstva", "dan rekreacije i sporta" te "dan zabave".

- Zadarska županija nastupit će u programu otvorenja Sajma i to revijom narodnih nošnji koje će nositi gradonačelnici i načelnici s pratiljama. Revija je osmišljena u suradnji s etnologom Livijem Marijanom, a nastupit će desetak načelnika i gradonačelnika koji će osim nošnji nositi i košare s proizvodima svojega kraja. Treba spomenuti i nastup paške klape "Sol" te dječjeg zbora "Bystroška" iz Južnomoravske regije, kazala je Vučić-Marasović, koja je iskazala zadovoljstvo činjenicom da će predstavljanje štanda Zadarske županije biti upravo prvi dan kada se i očekuje najviše posjetitelja.

Sajam se održava u organizaciji Hrvatskog farmera d.d. te pod pokroviteljstvom Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno