Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potrebno je razvijati osjećaj ljubavi prema najpotrebitijima

Autor: Marija Ćurko

09.10.2009. 22:00
Potrebno je razvijati osjećaj ljubavi prema najpotrebitijima

Foto: Tomislav JERAK



Svetište zadarskog zaštitnika svetog Šime u Zadru na njegov blagdan posjetila su djeca s poteškoćama u razvoju, koju je predvodila s. Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara – Zadar (HKUMST-a). Nakon programa u crkvi Sv. Šime koji su izvela djeca s poteškoćama u razvoju uz molitvu, prigodne riječi, duhovne pjesme, a posebno one u čast zadarskog zaštitnika, svi sudionici uputili su se prema Branimirovoj obali odakle su se vlakićem odvezli u nove prostorije HKUMST-a gdje je nastavljeno druženje.
– Ovaj susret je već tradicionalan, četvrti po redu, s ciljem razvijanja osjećaja ljubavi prema najpotrebitijima, a posebno djeci koja se uvijek vesele ovim i sličnim inicijativama. Njima ovo puno znači, oni se raduju zajedničkom druženju, razvijaju prijateljstvo. Uz malo dobre volje, odricanja i ljubavi možemo učiniti velike stvari, koje su dragocjene. Ponekad mala sitnica, stisak ruke, gesta pažnje i ljubavi ili mali dar mogu unijeti puno radosti u živote drugih, rekla nam je u razgovoru s. Melhiora Biošić.
 Susretu su uz djecu i djelatnike iz Centra za smještaj i rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, koje je kombijem dovezao Ivan Čelica, vozač Opće bolnice Zadar, nazočila i djeca iz grada Zadra, sa svojim roditeljima i prijateljima, članovi zajednice Vjera i svjetlo te članovi HKUMST-a. 
– Ovakvi susreti okupljaju i djecu s poteškoćama u razvoju koja su bez roditelja, kao i sve ljude dobre volje. U Centru za smještaj i rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov ima dosta jako bolesne djece koji su teški bolesnici, ležeći. Oni nam se nisu mogli pridružiti, ali se svi skupa raduju. Djeca su se pripremala za posjet crkvi Sv. Šime, oni se uvijek raduju ovome. Koliko smo obogaćeni s njima, ne može se opisati. Krist je u Evanđelju rekao: “Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!” Također, Krist je poručio: “Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” Te riječi bih povezala s ovom djecom koja gledaju daleko, ne toliko na materijalno, nego na ono što izgrađuje, a to su životne vrednote. Posjet, dolazak k njima, druženje i zajedništvo je nešto veliko za njih. Donijeti Boga u njihov život je naš zadatak, to jest uprisutniti Njega. Isto tako, to je uzajamno obogaćenje, jer i oni nama izrazima lica, pogledima, reakcijama, riječima i radošću daruju živoga Boga. Tako im na jedan način omogućujemo osjetiti ljepotu druženja i vjere. To se ne može opisati, govori predsjednica HKUMST-a.
– Članovi HKUMST-a i naši prijatelji već tradicionalno posjećuju Centar za smještaj i rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu za Božić i Uskrs. Ovim susretom omogućili smo im izlazak iz Centra. Štićenici su još ranije izrazili želju za posjetom crkve Sv. Šime. Kao što je sveti Šime prikazao Krista Ocu nebeskom u hramu, tako nam je želja bila da i ova djeca prikažu sebe, a i one koji nisu mogli doći, zaključuje s. Melhiora Biošić.