Pušenje se vratilo u kafiće, ali ne i u restorane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pusenje
Od jučer su se na stolove kafića ponovno vratile pepeljare

Nakon gotovo pola godine te različitih izmjena, dopuna i nejasnoća vezanih uz Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, od jučer su se na stolove kafića ponovno vratile pepeljare. Pušači i vlasnici onih ugostiteljskih objekata koji poslužuju isključivo piće konačno mogu odahnuti - potpuno je jasno da se uz kavu opet smije zapaliti i to sve do 9. travnja.

Zadovoljni vlasnici kafića

Riječ je, naime, o prijelaznom šestomjesečnom razdoblju u kojem vlasnici svoje objekte moraju prilagoditi novim zakonskim uvjetima o ventilaciji ako žele goste pušače, a kako je određeno, prostori uz ventilaciju moraju biti opremljeni i sustavom za filtriranje.

Sve ove zakonske odredbe ugostiteljima, točnije, vlasnicima kafića uglavnom odgovaraju, jer, kako su mnogi od njih i do sada navodili, vrijeme prilagodbe će realno trajati dvostruko duže nego je određeno, s obzirom na to da nakon 9. travnja dolazi toplije vrijeme i otvaraju se terase. Također, većina njih se nada da će u roku od godinu dana uspješno osigurati odgovarajuće, zakonom propisane uvjete za pušenje, tim više jer je veliki broj takvih objekata i ranije ugradio sustave ventilacije. Potvrđuju to vlasnici zadarskih kafića, ističući da su zadovoljni ovakvim raspletom, jer godina dana je dovoljno dugo razdoblje za zadovoljenje propisanih uvjeta.

- Iako je potpuna zabrana trajala u vrijeme ljetnih mjeseci zbog čega su gosti uglavnom sjedili na terasama, promet se ipak smanjio barem za trideset posto. Takva je situacija barem u mom lokalu jer ovdje je navika da gosti najviše piju za šankom, a to proteklih mejseci nisu mogli. Zadovoljna sam s novonastalom situacijom, jer da se nismo ovako dogovorili, da je na snazi ostala potpuna zabrana, bilo bi jako teško, kazala je vlasnica jednog zadarskog kafića, napomenuvši da je u njenom lokalu sustav ventilacije ugrađen još prije dvije godine zbog čega vjeruje da istekom razdoblja prilagodbe ne bi trebalo biti problema s upotpunjavanjem zadanih uvjeta.

Iako su prije pola godine, kada je na snagu stupio zakon koji propisuje potpunu zabranu pušenja, mnogi pušači, unatoč negodovanju, zabranu na neki način i prihvaćali, nadajući se da će im novi uvjeti pomoći pri odvikavanju od pušenja, jedna nam je Zadranka, koja je jučer uz kavu ponovno zapalila cigaretu u zatvorenom prostoru kafića, naglasila da ne razmišlja na ovaj način.

- Nikad nisam pomislila da bi mi zabrana mogla pomoći pri odvikavanju, jer ne namjeravam na taj način prestati pušiti. Kad odlučim prestati pušiti onda ću to pokušati liječenjem, a na zabranama. Ne liječim se zabranama, kazala je ova Zadranka, istaknuvši da je ona kao pušačica zadovoljna konačnim odredbama, no ipak smatra da je, barem dok se cigarete proizvode i legalno konzumiraju, ovu situaciju trebalo drugačije riješiti.

Odvojiti pušačke prostore

- Trebalo je odvojiti prostore, osigurati posebne prostore za pušače, odvojene od nepušačkih, jer dok god proizvodnja cigareta puni državni proračun, potpuna zabrana nema smisla. Slažem se s tim da treba zaštititi i poštovati nepušače, ali nema smisla kazniti pušače dok se cigarete legalno prodaju, zaključila je ova sugovornica.

No, sve ove odredbe, kao što je i spomenuto, tiču se isključivo onih ugostiteljskih objekata koji poslužuju samo piće, dok potpuna zabrana pušenja ostaje u svim javnim ustanovama uključujući i restorane, slastičarnice, bistroe, lounge barove i sve druge objekte u kojima se poslužuje hrana. Iako su na ovaj način restorateri itekako degradirani, obilaskom nekoliko zadarskih restorana, jasno je da su svi oni shvatili pravila pa iako nevoljko, priznali da za sada jedino mogu čekati što će donijeti zahlađenje i napuštanje terasa.

S tim se složio i Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadarske županije i vlasnik restorana, naglasivši da i sam smatra da bi bilo puno bolje kada bi i restorateri imali pravo na barem jednu manju prostoriju za pušače.

- Moram naglasiti da sam ja osobno za zabranu pušenja, jer osim što su ugostiteljski prostori u kojima se ne puši puno ugodniji, ljepši i prozračniji, na taj se način prilagođavamo i zahtjevima Europske unije, što u svakom slučaju podržavam. No, s obzirom da kafići imaju vrijeme prilagodbe koje će im u poslovanju puno značiti, mislim da smo mi restorateri ipak malo degradirani i negodovanja su razumljiva, kazao je Knežević, istaknuvši da on, konkretno u svom restoranu, neće imati problema jer raspolaže i s poluzatvorenom terasom koja i u zimskim uvjetima zadovoljava uvjete propisane zakonom o zabrani pušenja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno