Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Umirovljenici ne žele mirovati

Autor: Velimir Brkić

09.10.2009. 22:00
Umirovljenici ne žele mirovati

Foto: Velimir BRKIĆ



Aktivni Sukošanci umirovljenici znaju se u Domu mladeži itekako zabaviti. To je svojevrsni povratak u njihovu mladost kad su se ovdje održavali “najjači” plesnjaci i zabave na području današnje Zadarske županije i šire, primijetio je sukošanski načelnik Ante Martinac koji je došao pozdraviti umirovljenike


Bogatim domjenkom, pjesmom i plesom u Domu mladeži sukošanska Podružnica umirovljenika u četvrtak navečer je već tradicionalno proslavila Dan neovisnosti, dan kad su zastupnici Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine jednoglasno donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.
Potpora Općine
– Aktivni Sukošanci umirovljenici znaju se u Domu mladeži itekako zabaviti, onako kako to samo starije generacije znaju. To je svojevrsni povratak u njihovu mladost kad su se ovdje održavali “najjači” plesnjaci i zabave na području današnje Zadarske županije i šire, primijetio je sukošanski načelnik Ante Martinac koji je došao pozdraviti umirovljenike.
Na zadovoljstvo 60-ak nazočnih, predsjednika Velimira Kezmića i tajnika Draga Smolića Labuda, Darinka Smolić je bajkovito aranžirala cvjetne aranžmane, a kulinarski meštri Niko Protić i Guste Franić spremili su odličnu “spizu”. Brojne slatke delicije pripremile su vitalne umirovljenice, dok je za zabavu bio zadužen glazbeni meštar Rade Gunjević. Proslavu je sufinancirala Općina Sukošan koja je u nekadašnjoj čitaonici i dodijelila prostor za rad udruge.
Dobno najstarija udruga u Sukošanu nema brige ni vremena za nekakvu melankoliju i sjetu. Sa svojih 170 aktivnih članova udruga je druga po brojnosti u Zadarskoj županiji, ali zasigurno daleko prva po svojim aktivnostima. Organiziraju se druženja, izleti i ostale aktivnosti kulturno-zabavnog sadržaja.
– Podružnica umirovljenika kroz razne aktivnosti svojim članovima nastoji poboljšati kvalitetu života. Druženja, skrb za prijatelja, izleti, ples, smijeh i pokoja čašica najbolji su lijek za nedaće umirovljenika, govori Kezmić, dok je boravak u njihovu društvu ne samo ugodan, nego i pun novih spoznaja koje su tu, ali o njima se ne razmišlja.
Neće politiku u svoju “butigu”
– Eh, kad bi mladi malo više radosti unijeli u svoju svakodnevicu i prestali toliko trčati za novcem i društvenim statusom, vrlo brzo otkili bi vrijednosti koje krase mladost, obitelj, ljubav i prijateljstvo. Novac je danas u životu prioritet. Vjerujte, kako stara poslovica kaže, kad-tad dođe iz pete u glavu, pa će mladi, poput većine nas koji smo danas u mirovini, te vrijednosti otkriti prekasno. To je ciklus koji se generacijski ponavlja i gotovo ga je nemoguće prekinuti, kazao je Kezmić, dodajući da zabave održavaju i za Valentinovo, Dan državnosti i božićne blagdane.
– Težak je današnji umirovljenički život. Zato naši članovi jedva čekaju zabave i izlete. Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti. Društveni status i obaziranje tko će što reći, sve je to iza nas, kaže Kezmić najavljujući da će nakon održanog dvodnevnog izleta u Varaždin iduće subote njih 90-ak u dva autobusa krenuti na izlet na otočić Visovac. Tu će u franjevačkom samostanu Gospe od Milosti nazočiti svetoj misi, a nakon ručka obići i Skradinski buk.
Na posljednje pitanje raspravlja li se katkad o politici, složno su odgovorili da razlike u političkim stavovima postoje, ali o tome u udruzi ne raspravljaju.