Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kad sukošanski umirovljenici feštaju

09.10.2011. 22:00
Kad sukošanski umirovljenici feštaju


Koliko boćalište znači jednoj od najaktivnijih matica umirovljenika naše županije, dokazuje i velika fešta koju su u povodu otvorenja organizirali. Uz svečano pucanje čepova šampanjca i gromoglasni pljesak prve boće su odigrali predsjednik Velimir Kezmić Car i tajnik Drago Smolić Labud


Matica umirovljenika Općine Sukošan na zaista jedinstven način proslavlja Dan neovisnosti, dan kada su zastupnici Hrvatskog sabora, 8. listopada 1991. godine, jednoglasno donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom državom SFRJ. Protekle godine Matica je svečano otvorila nove prostorije sa svim potrebnim sadržajima, dok su ove blagdanske subote prigodnom svečanošću otvorili moderno boćalište.
– Matica umirovljenika samostalno djeluje već sedam godina i broji više od 180  članova, podsjetio je predsjednik udruge Velimir Kezmić nakon što je nazočnima čestitao Dan neovisnosti i blagdan Sv. Šime.
A koliko boćalište znači jednoj od najaktivnijih matica umirovljenika naše županije, dokazuje i velika fešta koju su u povodu otvorenja organizirali. Uz svečano pucanje čepova šampanjca i gromoglasni pljesak prve boće su odigrali predsjednik Velimir Kezmić Car i tajnik Drago Smolić Labud.
Anonimni dobrotvori
– Najzaslužniji za izgradnju boćališta je plemeniti Sukošanac Melko Keran, neizmjerno mu hvala. Piturske poslove su odradili Marko Peić Pito i Ljubo Vanjak Prpić, a ostale simpatizeri treće životne dobi, ponosno će Kezmić pred nevjerojatnim brojem svečara-umirovljenika, njih oko 100.
Matica umirovljenika je samostalna, dobrovoljna, nestranačka, humanitarna i neprofitna udruga umirovljenika koja djeluje na području Općine Sukošan.
– Kod općinskog čelništva stalno nailazimo na razumijevanje i potporu. Tu su i dobrotvori koji žele ostati anonimni. Imamo dobre i plemenite, vrijedne i radišne  ljude poput Guste Dijana Kese koji su uvijek tu kada se radi, a kada se blaguje i slavi nema ih, slikovito priča Kezmić s govornice na otvorenom prostoru bivše PZ Sukošanke, tik uz umirovljeničke prostorije i novo boćalište.
Na samom početku svečanosti, nakon prigodnog slova Milivoja Dujele, predsjednika Matice umirovljenika Zadarske županije, umirovljenici su održali izvanrednu sjednicu skupštine s jednom jedinom točkom dnevnog reda – dopuna Statuta s poglavljem Stegovna odgovornost i stegovni postupak koje je obrazlagao prof. Šime Pavić.
– Neizvršavanje obveza i kršenje pravila ponašanja, koji su utvrđeni ovim statutom, Statutom Matice umirovljenika te narušavanje ugleda Matice ili njihovih djelatnika, povlači stegovnu odgovornost, objašnjavao je prof. Šime točku po točku novog poglavlja u Statutu koji je usvojen uz dva, tri suzdržana glasa.
Domaća spiza
Kulinarski meštri Niko Protić i Guste Franić spremili su domaću “spizu za prste polizati”. Uz pomoć meštrice Mire Pavić Krasonjke i drugih vitalnih umirovljenica pripremili su na desetke litara sukošanskog čufrita ili tripica s janjećim nogicama te paštafažol s kobasicama po brižno čuvanom receptu iz davnine. Za čičvardu je bila zadužena Neda Pavić Kalić, a za razne slatke delicije brojne umirovljenice.
– Matica umirovljenika kroz razne aktivnosti svojim članovima nastoji poboljšati kvalitetu života. Druženja, skrb za prijatelja, izleti, ples, smijeh i pokoja čašica najbolji su lijek za naše nedaće, navodi Kezmić.
Dobno najstarija i uz NK Zlatna luka najorganiziranija udruga u Sukošanu nema brige ni vremena za nekakvu melankoliju i sjetu. Sa svojih 180 aktivnih članova udruga je druga po brojnosti u Zadarskoj županiji, ali zasigurno daleko prva po svojim aktivnostima. Organiziraju se druženja, izleti i ostale aktivnosti kulturno-zabavnog sadržaja.
– Naši članovi jedva čekaju zabave i izlete, obišli smo gotovo cijelu Lijepu našu. Starije generacije su puno skromnije, neopterećeni smo, volimo se zabavljati i družiti. Kao što sam već rekao, druženje je poput lijeka za sve boljke i nedaće, kaže Kezmić najavljujući pritom za idući mjesec trodnevni izlet u Dubrovnik. Čim prispiju mirovine.