Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nepotizam i korupcija

09.10.2011. 22:00
Nepotizam i korupcija


Nema točnih statističkih podataka o tome da je Hrvatska visokokorumpirana zemlja, ali je percepcija javnosti takva


U velikoj vijećnici Doma županije u petak ujutro okupilo se petnaestak zainteresiranih za predavanje o sukobu interesa. Predavanje je održano za dužnosnike lokalne i regionalne samouprave, no na njemu je bilo više novinara nego spomenutih dužnosnika.
Među ostalim na predavanje su došli zadarski župan Stipe Zrilić i dogradonačelnik Darko Kasap. Kasnije im se priključio i gradonačelnik Zvonimir Vrančić. On je, pak, jedini od navedene trojice, ostao do kraja predavanja.
Okupljenima su govorili zamjenica predsjednika saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Jadranka Kolarević, tajnica povjerenstva Majda Uzelac, savjetnica povjerenstva Marija Čipić, stručni suradnik u sektoru za suzbijanje korupcije Bojan Ernjaković i Mladen Ilić iz Ministarstva uprave.
– Nema točnih statističkih podataka o tome da je Hrvatska visokokorumpirana zemlja, ali je percepcija javnosti takva, kazala je Kolarević i u nastavku odgovorila na novinarsko pitanje o tome je li nepotizam korupcija.
– Jest, ako se javni dužnosnik u obnašanju javne dužnosti ne bira nepristrano temeljem kriterija koji su jasno postavljeni u cilju obnašanja javne dužnosti u javnom interesu. Ako njegov osobni interes na to utječe onda je to nepotizam.
Kazala je i što konkretno očekuje od edukacija dužnosnika lokalne i regionalne samouprave.
– Mi ih upoznajemo o obvezama javnih dužnosnika, s dozvoljenim i nedozvoljenim situacijama u kojima se mogu naći u obnašanju javne dužnosti. Educiramo ih, nastojimo na njih preventivno djelovati, a ukoliko prevencija nije dovoljna onda postoje represivne mjere. Nikad represija nije ostvarila one rezultate koje može ostvariti edukacija u kombinaciji s represijom. Sukob interesa je devijacija u obnašanju javne dužnosti. Živeći u ovoj zemlji tih primjera smo se nagledali, a mi smo do njih došli po prijavama ili po pisanju medija, kazala je Kolarević i potvrdila da se njihovom povjerenstvu konkretan slučaj sukoba interesa mora prijaviti ili mora postojati napis u medijima, da bi oni djelovali.