Nepotizam i korupcija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
U velikoj vijećniji Doma županije u petak ujutro okupilo se petnaestak zainteresiranih za predavanje o sukobu interesa

U velikoj vijećnici Doma županije u petak ujutro okupilo se petnaestak zainteresiranih za predavanje o sukobu interesa. Predavanje je održano za dužnosnike lokalne i regionalne samouprave, no na njemu je bilo više novinara nego spomenutih dužnosnika.

Među ostalim na predavanje su došli zadarski župan Stipe Zrilić i dogradonačelnik Darko Kasap. Kasnije im se priključio i gradonačelnik Zvonimir Vrančić. On je, pak, jedini od navedene trojice, ostao do kraja predavanja.

Okupljenima su govorili zamjenica predsjednika saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Jadranka Kolarević, tajnica povjerenstva Majda Uzelac, savjetnica povjerenstva Marija Čipić, stručni suradnik u sektoru za suzbijanje korupcije Bojan Ernjaković i Mladen Ilić iz Ministarstva uprave.

- Nema točnih statističkih podataka o tome da je Hrvatska visokokorumpirana zemlja, ali je percepcija javnosti takva, kazala je Kolarević i u nastavku odgovorila na novinarsko pitanje o tome je li nepotizam korupcija.

- Jest, ako se javni dužnosnik u obnašanju javne dužnosti ne bira nepristrano temeljem kriterija koji su jasno postavljeni u cilju obnašanja javne dužnosti u javnom interesu. Ako njegov osobni interes na to utječe onda je to nepotizam.

Kazala je i što konkretno očekuje od edukacija dužnosnika lokalne i regionalne samouprave.

- Mi ih upoznajemo o obvezama javnih dužnosnika, s dozvoljenim i nedozvoljenim situacijama u kojima se mogu naći u obnašanju javne dužnosti. Educiramo ih, nastojimo na njih preventivno djelovati, a ukoliko prevencija nije dovoljna onda postoje represivne mjere. Nikad represija nije ostvarila one rezultate koje može ostvariti edukacija u kombinaciji s represijom. Sukob interesa je devijacija u obnašanju javne dužnosti. Živeći u ovoj zemlji tih primjera smo se nagledali, a mi smo do njih došli po prijavama ili po pisanju medija, kazala je Kolarević i potvrdila da se njihovom povjerenstvu konkretan slučaj sukoba interesa mora prijaviti ili mora postojati napis u medijima, da bi oni djelovali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno