Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pavešiću 4 godine i 6 mjeseci zatvora

09.10.2011. 22:00
Pavešiću 4 godine i 6 mjeseci zatvora


Jure Pavešić (28), mladi liječnik koji je prije četiri godine na otoku Ižu “u smrt odvezao” troje svojih prijatelja, osuđen je danas na Općinskom sudu u Zadru na četiri godine i šest mjeseci zatvora.
Iako je bio svjestan da su njegove vozačke sposobnosti smanjene zbog umora i alkoliziranosti, Pavešić je te kobne noći sjeo za upravljač neregistriranog kombija nakon čega je izazvao prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradali Lucija Antunac, Mikela Marijan i Silvijo Sutlović.
– Kriv je jer je 8. srpnja 2007. godine oko 4.15 sati pod utjecajem od 1,33 alkohola u krvi i umoran upravljao neregistriranim kombijem marke mitsubishi iako je bio svjestan da su njegove vozačke sposobnosti smanjene. Osim toga, troje svojih suputnika vozio je bez upaljenih svjetala iako je bila noć, te je prekoračio ograničenje brzine od 50 kilometara na sat nakon čega je u oštrom lijevom zavoju vozeći 88 kilometara na sat izgubio kontrolu nad vozilom, udario u zidić garaže u izgradnji te potom pao u provaliju duboku 4,5 metara na kamen i građevinski materijal. Od siline udarca njegovi suputnici su na mjestu preminuli i to Mikela Marijan i Silvijo Sutlović od posljedica traumatičnog i helolargičnog šoka, a Lucija Antunac od nagnječenja velikog i malog mozga s krvarenjem – rekla je predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Zadru Ana Brkić izričući presudu kojom se Pavećiča tereti za ugrožavanje života i izazivanje prometne nesreće koja je za posljedicu imala smrtni ishod.
Na ovu nepravomoćnu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe.


 RODITELJIMA POGINULIH KAZNA NEĆE VRATITI DJECU


– Ne znam je li visina dodijeljene mu kazne preniska ili previsoka, međutim bilo bi apsurdno da živimo u zemlji gdje se netko može napiti, ubiti troje ljudi te potom živjeti na slobodi, završiti fakultet, zaposliti se, oženiti i nastaviti s životom kao da ništa nije bilo – rekao je nakon izricanja presude Livio Marijan, otac poginule Mikele ističući kako svakom čovjeku, pa tako i Juri Pavešiću, želi da se pročisti i da se pokaje. A Pavešić se, prema njegovom mišljenju nije pokajao za učinjeno. On je, izjavio je Marijan, tijekom cijelog postupka gledao samo kako će sebi priskrbiti što više olakotnih okolnosti te se izvući od kazne.
– Da se pokajao i da je priznao da je te noći pio, ja bih prvi stao uz njega i tražio najmanju moguću sankciju, a ovako ne mogu – zaključio je Marijan, dodajući ujedno kako bi ova presuda trebala biti upozorenje svima koji bi se sutra mogli naći u njegovoj koži. – Mi roditelji ne možemo vratiti svoju djecu, ali nismo mogli ni stajati po strani i ponašati se kao da smo izguibili mačku – naglasio je otac poginule Mikele.




 OTAC POGINULE LUCIJE ANTUNAC MU OPROSTIO


Za razliku od roditelja poginule Mikele Marijan i Silvija Sutlovića, Slavko Antunac, otac poginule Lucije, Juri Pavešiću je, kaže, oprostio sve.
– Ljudski je oprostiti i ja to jesam učinio. Znam da to nije želio i osim njega kao vozača, kriv je i alkohol. Moja Lucija je s njim te večeri također pila i svjesno sjela u kombi s njim djelomično tako prihvaćajući dio odgovornosti. Tom dečku teško je kao i nama roditeljima. Ovom tragedijom obilježen je njegov život i nosit će taj teret dok je živ – kazao je Antunac napomenuvši kako je osim kćeri izgubio i suprugu još dok mu je sin imao tek sedam, a pokojna kći četiri godine. Njegov sin je i danas, kaže, u dobrim odnosima s Jurom, zajedno idu “na ribe” i ta ih je tragedija još više zbližila.