Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svi koji se misle baviti politikom neka pročitaju Statut Paške općine!

09.10.2011. 22:00
Svi koji se misle baviti politikom neka pročitaju Statut Paške općine!


Danas kada se u Hrvatskoj borimo protiv korupcije, treba se prisjetiti onoga što smo čuli u proslovu Statuta Paške općine. Svatko tko obnaša bilo kakvu vlast u državi mora imati na umu ta načela iz proslova i vlast ne smije nikada zloupotrijebiti, istaknuo je Josipović


U velikoj dvorani Kneževog dvora u Pagu u nedjelju je održano predstavljanje prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine kojem je bio nazočan pokrovitelj predstavljanja, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Predsjednika Josipovića su dočekali gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro-Vidolin. Na Trgu Petra Krešimira IV. članovi mlađe sekcije KUD-a „Družina” su u tradicionalnoj narodnoj nošnji Paga izveli prigodan program. Prije predstavljanja pročitan je proslov Statuta, a predstavljanje prijevoda otvorio je gradonačelnik Ante Fabijanić.
– Ponosni smo što je predsjednik Josipović, koji je pravnik, prepoznao vrijednost Statuta, a što je dokazao svojim pokroviteljstvom. Statut pokazuje na koji način je u prošlosti bio uređen život u Pagu, pokazuje kako je život u zajednici bio u skladnom redu. Pag ima bogatu i dugu povijest na koju smo ponosni, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Načela Statuta i danas aktualna
Predsjednik Josipović je rekao kako bi svatko tko obnaša bilo kakvu političku dužnost u Republici Hrvatskoj morao pročitati Statut Paške općine iz 1443. godine.
– Statut sadržava načela koja su, bez obzira na godine kada su napisana, i dalje aktualna, to su moralne vrijednosti kojih se moramo držati i koja trebaju biti temelj našeg svakodnevnog života i našeg pravnog života. Neki od važnijih načela su prije svega ona koja se odnose na suce, na njihove moralne vrijednosti i posljedice presuda, a to je i danas vrlo aktualno. Danas kada se u Hrvatskoj borimo s korupcijom, treba se prisjetiti onoga što smo čuli u proslovu Statuta Paške općine. Svatko tko obnaša bilo kakvu vlast u državi mora imati na umu ta načela iz proslova i vlast ne smije nikada zloupotrijebiti. Pažljivo sam slušao načela Statuta želeći da uđu u moju dušu, želeći da ta načela nikada ne zaboravim, a želio bih da ih ne zaborave ni drugi. Ovaj Statut me svojom ljepotom i značenjem podsjeća na pašku čipku, to je ljepota iz prošlih vremena koju i danas možemo prepoznati, rekao je predsjednik Ivo Josipović.
Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Zoran Parać je rekao kako je Statut izuzetno vrijedno djelo koje svjedoči o 600 godina pravne i municipalne tradicije.
– Ovo je sjajno djelo, a promocija Statuta je za mene čudesan trenutak. Drago mi je što na Statutu radio naš kolega Dalibor Čepulo i naša nekadašnja kolegica Nela Lonza, rekao je dr. sc. Zoran Parać.
Doc. dr. sc. Željko Radić s Pravnog fakulteta u Splitu je rekao kako je prijevod Statuta rezultat združenog napora stručnjaka.
– Statut je, uz popratne stručne radove, izuzetno vrijedna knjiga kojom se Pag pridružio drugim dalmatinski gradovima koji su zadnjih desetljeća izdali suvremena izdanja svojih statuta, rekao je doc. dr sc. Željko Radić.
Dr. sc. Dalibor Čepulo je rekao kako mu je rad na Statutu bio profesionalno zadovoljstvo jer se time bavi, ali i osobno zato jer je porijeklom iz Paga.
Tolerancija prema strancima
– Statut je kulminacija procesa stvaranja grada Paga kao zajednice, procesa jedne komune u nastanku. Po pravnoj uređenosti se urbana cjelina razlikuje od svoje okoline. Na Statut je utjecalo pravo iz europskog okruženja i ti se utjecaji u Statutu isprepliću. Kroz Statut se može pratiti kakav je nekada bio život u Pagu, tko su bili Pažani, tko je mogao postati Pažanin, a zanimljiva je tolerancija prema strancima, jer u ostalim dalmatinskim gradovima ta tolerancija uglavnom nije postojala. Zanimljiva su pitanja težaka, pitanja stočara i pitanja vlasništva i gradske uprave. Kod gradske uprave je posebno zanimljivo onemogućavanje korupcije koja je Statutom snažno ograničena. I danas se u Pagu isprepliću ti odnosi iz prošlosti. Pravni fakultet u Zagrebu izdaje veliki broj knjiga, a ova knjiga po svojem dizajnu plijeni pažnju, ovo je svečano izdanje koje je ujedno i vrlo čitljivo. To je velika knjiga za jednu malenu zajednicu i to će biti temeljna knjiga za studij povijesti grada Paga, rekao je dr. sc. Dalibor Čepulo.
Na predstavljanju prijevoda Statuta nastupila je klapa „Peružini”, a učenici Srednje škole Bartula Kašića su čitali ulomke iz Statuta. Nakon završetka programa predsjednik Josipović je u pratnji domaćina razgledao Galeriju paške čipke, a posjetio je i Pašku siranu.


Brojni gosti na predstavljanju Statuta




 Na predstavljanju prijevoda Statuta nazočni su bili brojni gosti, među ostalima dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Parać, Joško Paro, savjetnik predsjednika za vanjsku politiku, Helena Kasanić, tajnica predsjednika za gospodarsku suradnju, don Dario Tičić, izaslanik nadbiskupa zadarskog mons. Želimira Puljića, saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović, dožupan Zadarske županije Đani Bunja te predstavnici jedinica lokalnih samouprava na otoku. Nazočni su bili i predstavnici Matice hrvatske-Ogranak Pag Jure Maržić i Štefano Kaurloto, prof. dr. Dalibor Čepulo s Pravog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Miroslav Granić s Filozofskog fakulteta u Zadru, doc. dr. Željo Radić s Pravnog fakulteta u Splitu i drugi.


Do kraja godine još dvije knjige


Jure Maržić, predsjednik Matice hrvatske-Ogranak Pag je rekao kako je ponosan što je Matica hrvatska u posljednjih godinu dana izdala tri knjige, Zbornik o samostanu paških benediktinki, „Blasone genealogico” Marka Laura Ruića i prijevod Statuta Paške općine.
– Do kraja godine izdat ćemo još dvije knjige, „Pažani- domobrani u Drugom svjetskom ratu” autora Štefana Kaurlota i „Privreda grada i otoka Paga do 1940. godine” prof. Peričića. Iduće godine će se tiskati knjiga o Pažanima koji su bili žrtve u Drugom svjetskom ratu autora Josipa Portade. Zahvaljujem svima koji su radili na prijevodu Statuta i Gradu Pagu na financijskoj podršci, rekao je Jure Maržić.