Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ŽKK Zadar: Korak u neizvjesnost

09.10.2011. 22:00
ŽKK Zadar: Korak u neizvjesnost


Pitanje Ane Vrsaljko, nažalost, još uvijek nije riješeno. Ona je igračica koja nam treba. Podrška je mlađima, konstantna je u obrani i posjeduje velik napadački potencijal


Utakmicom prvog kola sa šibenskim Jollyjem košarkašice Zadra u subotu će, 15. listopada, na Višnjiku zakoračiti u šestu uzastopnu A-1 sezonu. Unatoč konstantnim problemima s ozljedama, mukama po financijama i deficitu iskustva, “bijelo-plave” su i lani uspjele održati kontinuitet te izboriti ponovno sudjelovanje u elitnom razredu hrvatske ženske košarke, u kojem je od ove godine izmijenjen sustav natjecanja. Tako će Zadrankama kroz 22. kola konkurirati 10 ekipa, a glavna je novost da će u jedinstvenoj ligi nastupati i najbolji sastavi poput Gospića, Šibenika i Novog Zagreba. To znači da će društvu s Višnjika ove godine biti kudikamo teže izboriti ostanak, posebno jer ga je tijekom ljetnih mjeseci napustilo čak šest igračica (Ivana Blažević, Glorija Sikirić, Katarina Popović, Sanja Kovačević, Kristina Skroće i Ema Meštrović), no primarni cilj kluba i dalje je isti.
– Od plana, naravno, ne odustajemo niti ove sezone. Želimo još jednom izboriti ostanak – započela je trenerica Zadra Marija Mazija, svjesna nemalog izazova koji je pred njom i njenim igračicama.
– Osim igračkog kadra promijenio nam se i cijeli sustav igre. Pripreme smo započeli već početkom kolovoza, no tek smo kasnijim priključivanjem novih igračica mogli polako stjecati uvid u mogućnosti ekipe – dobiti jasniju sliku. S prijateljskim utakmicama koje smo odigrali nisam pretjerano zadovoljna, što govori da će ovom sastavu sigurno trebati određeno vrijeme prilagodbe – upozorila je Mazija.
Pojačanja
Dres Zadra u 2011./12. sezoni ponovno će obući Lara Nikpalj, a prvi put Zorka Bilić i Davorka Balić, trojac koji bi visinom i iskustvom trebao kompenzirati nedostatke nastale gore spomenutim odlascima. Međutim, Mazija će reći kako je današnji sastav slabiji u odnosu na onaj iz prošle sezone.
– Slabiji jer su Bilić i Balić igračice koje, isto tako, treba čekati. Doveli smo pojačanja u skladu s našim financijskim mogućnostima, a ne ona koja sama mogu rješavati utakmice. Sa Zorkom nisam pretjerano zadovoljna u pripremnom razdoblju. Nadam se da će u ligaškim utakmicama dati više, dok se Davorka postepeno diže i vraća u pravu formu. Što se Nikpalj tiče, ona je veliki radnik i igračica na koju možete računati u reketu, no najveći problem s njom će biti taj što će s nama trenirati samo onda kada joj predavanja na fakultetu dopuste. Najvjerojatnije dvaput tjedno.
Zadar bi nedvojbeno bio jači s Anom Vrsaljko, krilnim centrom koji je nakon napuštanja Gospića cijeli pripremni ciklus odradio s matičnim klubom. Ljeto je prošlo, Vrsaljko je i dalje slobodna igračica, a njene usluge visoko na popisu Mazijinih želja.
– Pitanje Ane Vrsaljko, nažalost, još uvijek nije riješeno. Ona je igračica koja nam treba. Podrška je mlađima, konstantna je u obrani i posjeduje velik napadački potencijal. Ova joj ekipa odgovara i bilo bi šteta da ne pronađemo obostrani interes: da ne ostane do pronalaska inozemnog angažmana, kojem se nada. Zaista bih je voljela vidjeti u sastavu.
Što veći broj utakmica
Pored spomenutih imena, Mazija će od iskusnijih igračica ponovno moći računati na kapetanicu Antoniju Erslan i lanjsku povratnicu košarci Luciju Pericu. Lara Majstorović, Josipa Sesar i Lucija Štrmelj također će činiti okosnicu ekipe, dok će djevojke koje dobiju manju priliku, svoju potražiti nastupajući za Zadar II u B-1 ligi, odnosno za kadetski i juniorski sastav “bijelo-plavih”.
– Nadam se da će dalmatinska kadetska liga ove sezone ponovno zaživjeti, jer tako mlade igračice trebaju više od samo turnirskih natjecanja. Igrat ćemo je pokaže li interes šest-sedam klubova. Za juniorke ona i nije toliko važna; turnirski sustav kod njih može proći budući da će konkurirati i u seniorskim ekipama, ali bilo bi odlično da naše kadetkinje dobiju šansu nadmetati se sa svojim vršnjakinjama. Potrudit ćemo se da se kadetska liga održi, a ako se to i ne dogodi, nastojat ćemo je pokriti B ligom. Što veći broj utakmica jedan je od ključnih preduvjeta za napredak mladih igračica i dio naših planova za ovu sezonu.
Iskoristiti visinu
Koji će biti aduti Zadra, a koje slabe strane?
– Za razliku od prijašnjih sezona, ovaj put će nam jedan od aduta biti visina, tako da ćemo lakše pokrivati suparničke ekipe koje imaju dominantne igračice u reketu. Trenutačno imamo visinu, ali je trebamo znati bolje koristiti. Vjerujem da će u važnim utakmicama stvari sjesti na svoje mjesto. Po pitanju nedostataka navela bih nemogućnost brze igre poput one lani. Morat ćemo igrati više pozicijski. Također, dobro bi nam došao još jedan klasični bek-šuter, igračica koja bi lakoćom rješavala gotovo sve otvorene situacije. Antonia Erslan i Lucija Perica su blizu, no još uvijek variraju. Kao i Lucija Štrmelj i Davorka Balić. Mislim da zasad nemamo “pravog” šutera.


Zadar 2011./12.




Ime i prezime    God. rođenja    Visina   Pozicija
Davorka Balić          1988.         184       organizator
Mateja Žilić            1994.          164       organizator
Josipa Sesar           1992.          167       bek-šuter
Marija Erslan          1992.          175       krilo
Zorka Bilić             1978.          190       centar
Antonia Erslan        1988.         180       krilo
Lara Majstorović     1990.         181       krilo
Sara Frakin            1996.         175       krilo
Lara Nikpalj           1989.         178       krilo
Lucija Perica         1988.         175       bek-šuter
Lucija Štrmelj       1992.         166       bek-šuter
Marija Vukić         1994.         175       krilo
Marta Erslan        1996.        175       krilo
Antonela Bodrožić  1995.     178       krilo
Valentina Jačan    1978.       175       krilo
Božena Tokić        1983.      178       bek-šuter


Požega odustala


Nagađanja oko odustajanja Požege iz A-1 lige dobila su i službenu potvrdu te će prvenstvo umjesto 12, brojati 11 klubova. Predviđena 22 kola trebala bi se odigrati po već utvrđenom rasporedu, s tim da će u svakom od njih ekipa koja se trebala susresti sa Slavonkama biti slobodna. Po završetku prve faze natjecanja osam prvoplasiranih sastava ulazi u doigravanje za prvaka po kup sistemu (1./8., 2./7., 3./6, 4./5.), deveti i deseti završavaju sezonu, dok posljednji izravno putuje u niži rang.


Erslan: Trebat ćemo vremena


– Ekipa se u odnosu na lanjsku dosta promijenila, tako da će nam trebati vremena za prilagodbu. Na međusobnu, ali i na novi stil igre. U pripremnim utakmicama smo pokazali određene nedostatke, no vjerujem da ćemo, kada prvenstvo krene, iz utakmice u utakmicu biti sve bolje – kazala je Antonia Erslan, treću sezonu za redom kapetanica košarkašica s Višnjika.


Došle/otišle


Došle: Lara Nikpalj, Zorka Bilić, Davorka Balić
Otišle: Ivana Blažević, Glorija Sikirić, Katarina Popović, Sanja Kovačević, Božena Tokić, Kristina Skroče i Ema Meštrović