Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Crne rupe previše koštaju

Autor: Drago Bajković

09.10.2012. 22:00
Crne rupe previše koštaju


Igra koju je Zadar demonstrirao na gostovanju kod Lokomotive budi nadu. Budi nadu s osnovama. Ako se ne stane na prvoj stepenici
Nada je tinjala sve do 79. minute, pa čak i do posljednje u sudačkoj nadoknadi. A onda se sve srušilo kao kula od karata. Zadar je na Maksimiru protiv Lokomotive imao vodstvo sve do 11 minuta prije kraja, a onda su nakon dekoncentracije u obrani Zadrani dopustili lokosima da se pogotkom vrate u igru. Zadar je nakon toga ponovno navalio, očita je bila želja da se dođe do prve gostujuće pobjede. Nažalost, ponovno dekoncentracija u posljednjoj minuti sudačke nadoknade i taj jedan bod odlepršao je u vjetar. Znači bodovi “nula”. Međutim, igra, tj. ono što je Zadar demonstrirao na gostovanju kod Lokomotive budi nadu. Budi nadu s osnovama. Ako se ne stane na prvoj stepenici.
Dvotjedna stanka
Slažemo se da se nogomet igra za golove. I bodove. A njih Zadar nije donio s gostovanja na Maksimiru. Ostao je na mršavih “sedam” i pretposljednjem mjestu na prvoligaškoj ljestvici. Mač druge lige i dalje visi nad Zadranima. Međutim, ono što je Zadar pokazao u posljednje dvije utakmice otkada je na klupu sjeo Ferdo Milin nije loše. Stvarno nije loše. Ali, mora bolje i zato je pred Milinom i njegovim stručnim stožerom puno posla. Prije svega naučiti svoje igrače da svoju premoć i dobru igru okrune pobjedom. Težak posao, ali ne i neostvariv. Dvotjedna stanka mora biti iskorištena na najbolji mogući način, a rezultate ćemo vidjeti na vrućem gostovanju u Gradskom vrtu.
Lider prvenstva Dinamo nastavio je pobjednički hod. U derbiju 11. kola uvjerljivo su slavili na gostovanju u Koprivnici 1:4. Očekivao se veći otpor farmaceuta, ali očito su “modri” željeli dokazati da im Koprivničani nisu dorasli, a i ujedno odmaknuti na prvoligaškoj ljestvici. Ova utakmica bit će upamćena i po zgoditku Alena Halilovića koji je sa 16 godina postao najmlađi strijelac u Prvoj HNL. Dinamo sada na prvom mjestu ima sedam bodova više od Slaven Belupa, točnije 26, dok su farmaceuti ostali na 19. U sudaru Osijeka i Splita, do tada trećeg i četvrtog na ljestvici miroljubiva podjela bodova. Završilo je 2:2, a nakon ove utakmice i jedni i drugi mogu biti zadovoljni. Hajduk je bio uvjerljiv na svom Poljudu, slavili su protiv Cibalije 4:0. Ovom pobjedom “bili” su se ponovno vratili na 3. mjesto preskočivši Osijek i Split. Po 18 bodova imaju Hajduk, Osijek, Lokomotiva i Rijeka, ali “bili” imaju bolju gol razliku od ostalih. Rijeka je na Kantridi slavila protiv susjeda iz Pule, završilo je 2:1. Puljani su ostali na 12 bodova i drže 8. mjesto prvoligaške ljestvice. U sudaru Zagreba i Intera nije bilo pobjednika. Poveli su gosti iz Zaprešića, a “pjesnici su izjednačili preko Abdurahimija. Svakako rezultat koji paše Zadranima i dodatno naglašava žal zbog poraza na Maksimiru. Zagreb je ostao posljednji sa pet bodova na kontu, dok Zaprešićani drže 9. mjesto sa 11 bodova koliko ima i Cibalia na 10. mjestu.
Traži se gostujuća pobjeda
Što nam donosi 12 kolo? Kao što smo već naveli Zadrane očekuje vruće gostovanje u Gradskom vrtu. Osječani su u 1. kolu odnijeli bod sa Stanova i Zadrani će svakako željeti uzvratiti, barem na isti način. Činjenica je da se s Osijekom može igrati na njihovom travnjaku što je dokazao i Split uzevši prvi gostujući bod ove jeseni. Ako Milinova momčad bude na tragu onoga što je pokazala protiv Zagreba i protiv Lokomotive, ne bi se začudili i prvoj gostujućoj pobjedi. Ipak, najprije treba skočiti pa reći hop.
Dinamo će za dva tjedna u susjedstvo u Zaprešić. U svakom slučaju bilo bi čudo sve osim da “modri” inkasiraju tri boda. Slaven Belupo će ponovno igrati kod kuće i to protiv Cibalije. Vjerujemo da će pobjedom isprati gorak okus uvjerljivog poraza od Dinama. Hajduk ponovno nastupa pred svojom publikom. U goste im dolazi Istra 1961 koja je nerijetko znala Splićanima zagorčati život. Nadajmo se da tako neće biti ovoga puta. Derbi kola igra se na Kantridi gdje gostuje momčad iz Parka mladeži. Ovo je utakmica u kojoj igraju sva tri znaka sportske prognoze s blagom prednošću domaćina samo zbog domaćeg terena. I za kraj ostaje dvoboj Lokomotive i Zagreba. Favorit je evidentan već nakon prvog pogleda na ljestvicu. Ali, nikada se ne zna, lopta je okrugla. Do prvoligaškog obračuna uživat ćemo u nastupima kockastih i, nadamo se, pobjedama u Makedoniji i Osijeku.


Bez Ćurjurića, Ivančića i Bilena u Osijek


Trener Ferdo Milin za utakmicu s Osijekom neće moći računati na najmanje tri igrača. Ivan Ćurjurić i Josip Ivančić zaradili su treći žuti karton i nemaju pravo nastupa u Gradskom vrtu, kao ni Mario Bilen koji je protiv Lokomotive dobio izravni crveni karton. Dvije javne opomene u momčadi Zadra imaju Josip Bilaver, Tomo Gluić, Ante Sarić, Ivan Šimurina i Dragan Župan.




Jurica Buljat danas protiv Novalje


Nogometaši Zadra danas će odigrati oglednu utakmicu u Novalji (16 sati) protiv istoimenog trećeligaša. Kako smo doznali od trenera Milina cilj te utakmice je ispitati trenutačne mogućnosti onih igrača koji rjeđe igraju kako bi se stekao uvid u njihove trenutačne mogućnosti, a također će biti priključeni i neki juniori. S obzirom na to da se protiv Osijeka neće moći računati na tri kažnjena igrača (Bilen, Ćurjurić, Ivančić), Milin će u toj utakmici pokušati pronaći zamjene za njih. Vrlo je izvjesno da će za Zadrane u utakmici koja je prijateljskog karaktera nastupiti i Jurica Buljat, koji je ponikao u Zadru, a koji trenutačno nema angažman pa se ovaj nastup može shvatiti i kao svojevrsna proba. Buljat je nakon Zadra karijeru nastavio u splitskom Hajduku, nakon čega je bio član izraelskog Maccabija iz Haife. Također je pod vodstvom Slavena Bilića bio član reprezentacije i putovao na Europsko prvenstvo u Poljsku.