Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kapović: Nema me na Linićevom stupu srama, sve sam platio!

Autor: Suzana Bandić

09.10.2012. 22:00
Kapović: Nema me na Linićevom stupu srama, sve sam platio!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kapovića tužiteljstvo tereti da je kao vlasnik kafića Vagabundo nesavjesno vodio poslovne knjige te za razdoblje od tri godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak, PDV-a i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 163 tisuće kuna


Zbog optužbi za utaju poreza i drugih davanja jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir i nosilac neslavne titule najtuženijeg načelnika na zadarskom području s 200-tinjak kaznenih prijava.
Kapovića tužiteljstvo tereti da je kao vlasnik kafića Vagabundo u Viru nesavjesno vodio poslovne knjige te tako za razdoblje od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2006. godine izbjegao plaćanje poreza na dohodak, PDV-a i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ukupnom iznosu od 163 tisuće kuna. Te je optužbe, međutim zanijekao optuženi načelnik kazavši kako ne samo da nije kriv, već da je i preplatio davanja državi.
– Da postoji ikakvo dugovanje ja bih zasigurno onda bio na Linićevoj listi srama. Ali, mene tamo nema. Podmirio sam sve svoje obveze i preplatio ih. Optužnica me tereti da sam radio svih 12 mjeseci tijekom te tri godine, a i malo dijete u Viru zna da je moj lokal u to vrijeme radio samo dva-tri mjeseca tijekom sezone – istaknuo je Kapović iznoseći jučer svoju obranu pred sutkinjom Sandrom Radanović. Dodao je kako je on u te tri godine iako prihod, ali da nije imao dobit zbog ulaganja u posao pa da stoga nije bio dužan plaćati ni PDV, a niti porez na dobit. Kako nitko u njegovu obrtu nije bio zaposlen, pojasnio je da onda nije bilo nikakve osnove ni za doprinose.
Gržan i inspektori
Kapović je u prilog svojoj nedužnosti za ovo kazneno djelo koje mu tužiteljstvo stavlja na teret naveo i činjenicu da su ga za utaju poreza prijavili njegovi stranački oponenti – virski oporbeni vijećnici predvođeni Josipom Gržanom. Jedan od njih, Tomislav Gržan, jučer je saslušan kao svjedok, a iako je s Kapovićem samo na “bog-bog” potvrdio je kako njegov kafić radi samo ljeti i to vrlo kratko.
– Dolazio sam u taj kafić. Znam da su izdavani računi i da su radili Kristijan, njegova sestra, žena… Obitelj. Nisam nikada nikakav nadzor nad njegovim poslovnim knjigama vršio, niti imam saznanja da je on utajivao porez – rekao je Gržan dodajući kako on osobno nije sudjelovao u sastavljaju kaznene prijave. Budući da je jedini potpisani među šestoricom navedenih u prijavi, Josip Joso Gržan, inače poznat po podizanju kaznenih prijava protiv svojih sumještana, a čak nekoliko protiv Kapovića, sutkinja Radanović odlučila je na sljedeće ročište pozvati ga za svjedoka.
Na jučerašnjem ročištu osim Gržana u svojstvu svjedoka saslušana su i dvojica poreznih inspektora koji su obavljali nadzor nad ugostiteljskim obrtom u vlasništvu Kristijana Kapovića i temeljem čijih nalaza je i utvrđena visina njegova dugovanja.
Darko Murn posvjedočio je kako je iznos PDV-a od 163 tisuće kuna utvrđen temeljem poreza na dohodak za isto razdoblje te da je on bio zadužen izdati Kapoviću rješenje za plaćanje.
– Nismo mu pregledavali poslovne knjige jer ih nije ni bilo. Koliko sam ja upoznat, one nisu ni vođene, ali ne znam zašto. Nikad nam traženu dokumentaciju nije dostavio, ali znam da je uložio prigovor. Taj prigovor mu je odbačen i u tijeku je Upravni spor – posvjedočio je Murn dok je njegov kolega Tomislav Pedić ispričao kako je osobno bio u Vagabundu. Tamo je otišao nakon što je od svog tadašnjeg šefa, pročelnika Vjekoslava Jurline, dobio nalog za nadzor.
Sutkinja traži podatke iz Porezne
– Naš zadatak bio je obaviti nadzor evidentiranja prometa. Stanje u kasi moralo je odgovarati, a koliko se sjećam, kod Kapovića je to bilo u redu. Moram, međutim, napomenuti da dokumentacija nije bila uredna, a kako nam ju ni naknadno nije dostavio, izdan je nalog da se utvrdi promet. To radimo temeljem zatečenog stanja i procjene. U njegovoj blizini radilo je još nekoliko ugostiteljskih objekata pa smo uzeli nekakav prosjek – pojasnio je Pedić proceduru svog rada, dodavši kako je temeljem njegove procjene dohotka ispostava Porezne uprave procijenila koliko su na to doprinosi za PDV i mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Pedić je potvrdio kako je Kapovićev kafić radio samo ljeti, u sezoni, pa je zastupnica tužiteljstva predložila da se do sljedeće rasprave pribave novi podaci iz Porezne uprave o Kapovićevu dugovanju. Takav zahtjev temeljila je i na dokumentaciji koju je u sudski spis na samom početku rasprave predao Andrej Korljan, Kapovićev branitelj, a riječ je o presliku pravomoćne presude koju je donio Prekršajni sud i iz koje je razvidno da je dio dugovanja podmiren pa je shodno tome, izmijenjen i dio činjeničnog opisa optužnice.
Suđenje se nastavlja.


Poplava “odnijela” poslovne knjige?




U obrtu su tijekom sezone radili članovi Kapovićeve obitelji, a neko vrijeme i učenici i studenti koji su radili temeljem ugovora iz Student servisa. Činjenicu da su porezni inspektori zabilježili da im nije pokazao poslovne knjige, odnosno da ih nije bilo u vrijeme njihova nadzora, Kapović je obrazložio nesretnim događajem – poplavom u poslovnom prostoru uslijed čega mu je dokumentacija uništena.